Epävarmuudesta kohti uutta kautta

Sampo Sankelo valmistautuu uuteen kauteen EM-kisojen jäätyä väliin kahteenkin otteeseen. Arkistokuva viime syksyltä.

Julkaistu:

Aihe:

KORTESJÄRVELÄISSUUNNISTAJA Sampo Sankelon viime kausi kului epävarmuudessa.

Pian 18 vuotta täyttävä Sankelo valittiin viime vuonna nuorten maajoukkueeseen, jonka oli tarkoitus matkustaa lokakuussa Unkarissa järjestettyihin euroopanmestaruuskilpailuihin. Matka sinne kuitenkin peruuntui, kun Suomen suunnistusliitto päätti syyskuussa olla lähettämättä joukkueita ulkomaille loppuvuoden 2020 aikana.

Sen jälkeen toivo heräsi hetkeksi uudelleen, kun koko EM-kilpailut siirrettiin tämän vuoden huhtikuulle. Tammikuussa tuli kuitenkin tieto, että kisat on peruttu.

JOS koronapandemia olisi saatu hallintaan, Sankelo valmistautuisi siis parhaillaan EM-kisoihin. Mutta koska kisoja ei ole, mitä hänelle nyt kuuluu, uuden kilpailukauden kohta alkaessa?

Hän kertoo tunnelmistaan puhelimitse torstaina. Koulupäivä Kauhavan lukiossa on juuri päättynyt.

–Kyllähän se harmittaa, että EM-kisat jäivät uudelleen väliin, vaikka ymmärrän tietysti, että ne peruttiin vallitsevan tilanteen johdosta, hän miettii.

–Harmittaa henkilökohtaisesti, koska sain kisapaikan viime vuonna hyvillä onnistumisillani, mutta kisat jouduttiin perumaan kahteen otteeseen. On suuri kunnia päästä edustamaan Suomea nuorten EM-kisoissa, ja olen haaveillut siitä pienestä asti. Treenikaudella olin luonut itselleni suuret tavoitteet, mutta haaveet murenivat lopullisesti siihen, kun ne peruttiin.

Hieman helpotusta sentään tuo se, että hän on ehtinyt edustaa EM-tasolla jo kerran, Valko-Venäjän Hrodnassa kesällä 2019.

Tänä vuonnakin on kuitenkin luvassa isoja kisoja.

–Oma tavoitteeni on pärjätä erityisesti toukokuussa järjestettävissä nuorten EM-katsastuskisoissa ja tulevan kauden SM-kisoissa. Jos onnistun EM-katsastuksissa, niin silloin on mahdollisuus päästä elokuulla järjestettäviin seuraaviin EM-kisoihin Liettuaan.

Tänä vuonna hän pääsee myös taas kilpailemaan täysin omassa ikäluokassaan. Viime vuoden SM-kisat hän joutui suunnistamaan vuotta vanhempien sarjoissa.

–Olisi hienoa saavuttaa tänä vuonna ensimmäinen suomenmestaruuteni joltakin matkalta, hän pohtii.

PÄÄSIÄISEKSI Sankelo on menossa Etelä-Suomeen suunnistusleirille veljiensä kanssa, koska hänen seuransa eli Lapuan Virkiä ei koronatilanteen vuoksi pysty järjestämään yhteisiä leirejä.

Kaksi hänen veljistään suunnistaa myös Virkiässä. Vanhimman veljen seura on Ikaalisten Nouseva Voima.

–Suunnistustreenit ovat siellä pääpointtina, koska nyt ei ole hetkeen päässyt täällä Etelä-Pohjanmaalla harjoittelemaan oikeastaan mitään muuta kuin sprinttisuunnistusta metsien ollessa täynnä lunta. Etelässä on sulaa maastoa, josta pääsen hakemaan suunnistustuntumaa tulevaa kautta kohden.

Hänen harjoittelunsa on muutenkin ollut omatoimisempaa korona-aikana, koska ryhmätreenejä on vähennetty rajoitusten takia. Hänen henkilökohtainen valmentajansa Tero Viljanen suunnittelee hänen harjoitusohjelmansa. Hän on valmentajan kanssa yhteyksissä lähes päivittäin.

–Olen pysynyt hyvin terveenä. Se on mahdollistanut suunnitelmien mukaisen treenaamisen. Lähden luottavaisin mielin kohti tulevaa kisakautta, ja odotan mielenkiinnolla, mihin rahkeeni riittävät, hän toteaa.

–Toivon, että koronatilanne paranisi ja kaikki kisat saataisiin järjestettyä suunnitellusti. Suomessa on 18-vuotiaissa kova taso, mutta uskon kuitenkin mahdollisuuksiini menestyä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.