Vaihda kesärenkaisiin oikeaan aikaan ja tarkista niiden kunto

Renkaanvaihdon yhteydessä on tarkistettava rengaspaineet, ja niitä kannattaa seurata tasaisin väliajoin läpi vuoden. Kuva: Ville-Veikko Heinonen / Liikenneturva.

Alkanut kevät on ensimmäinen uuden tieliikennelain voimassaolon aikana. Uudessa laissa siirryttiin renkaiden osalta keli- ja tilannekohtaiseen harkintaan tiukkojen päivämäärien sijaan. Talvirenkaita tulee käyttää maaliskuun loppuun asti, mikäli sää tai keli sitä edellyttää.

–Talvirenkaita voi kuitenkin edelleen käyttää myös muuna aikana, jos keliolosuhteet sitä vaativat. Useimmat autoilijat ovat varmasti käyttäneet kelien mukaista harkintaa jo vanhan lain aikaan talvirengaspakkoajan ulkopuolella. Tärkeintä on siis huolehtia, että alla on kelin ja siten myös lain edellyttämät renkaat, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Kesärenkaiden vaihdon ajankohtaa harkitessa on tärkeää pohtia sekä keliä että omaa ajoympäristöä. Vaikka etelässä olisikin jo kesärengaskelit, voivat olosuhteet muuttua pohjoisempaa kohti mentäessä hyvinkin nopeasti. Myös vuorokaudenaika vaikuttaa. Vaikka päätiet olisivat auki, saattavat yöpakkaset tehdä ajoradasta liukkaan.

–Uuden lain lisäksi elämme yhä poikkeusaikaa koronan vuoksi. Onkin kiintoisaa nähdä, muuttuvatko renkaanvaihtotottumukset. Etätyön takia monilla ei nyt ole tarvetta ajaa aikaisin aamulla yöpakkasten jäljiltä, jolloin ainakin etelässä renkaat voisi kenties vaihtaa aikaisempaa aiemmin. Samoin jotkut nuoret autoharrastajat vaihtavat usein ensimmäisten joukossa näyttävät kesäpyöränsä autojen alle, joskus hieman jopa olosuhteita uhmaten, jotta niitä pääsee esittelemään esson pihalla, Heiskanen pohtii.

–Kannattaa kuitenkin mieluummin pelata varman päälle kuin vaihtaa kesärenkaisiin liian hätäisesti. Pidemmänkin ajan sääennusteita on syytä seurata ennen vaihto-operaatiota, sillä keväälle tyypilliset vaihtelevat kelit voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä tien päällä. Yleisesti ottaen valvonnan merkitys korostuu renkaiden kohdalla, sillä lopulta poliisi määrittelee, milloin keliolosuhteet vielä vaatisivat talvirenkaat, muistuttaa Heiskanen.

Huonokuntoiset renkaat iso riski tien päällä

Kun renkaanvaihdon aika koittaa, on tarkistettava kumien kunto. Vanha tuttu testi kahden euron kolikolla toimii hyvin kesärenkaiden riittävän urasyvyyden tarkistamiseen. Jos on itse epävarma, kannattaa vaihto ja kunnon tarkistaminen antaa ammattilaisten käsiin. Huonokuntoiset renkaat on vaihdettava uusiin.

–Ei pidä ajatella, että jospa näillä niukin naukin kitkuttelisi vielä tämän kesän. Renkaat ovat turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä asioista autossa. Koko ajoneuvon hallinta riippuu niiden pitävyydestä. Renkaiden kunnon lisäksi vaihdon yhteydessä on tarkistettava rengaspaineet, ja niitä kannattaa seurata tasaisin väliajoin läpi vuoden, kannustaa Heiskanen.

Renkaiden suorituskyky esimerkiksi märällä tienpinnalla heikkenee jo selvästi ennen kuin lain vähimmäisvaatimus (kesärenkailla 1,6 mm) urasyvyydessä on saavutettu. Sadekelillä vesiliirron riski kasvaa merkittävästi huonokuntoisilla renkailla.

–Huonokuntoiset eli liian kuluneet renkaat ovat yleisin auton tekniikkaan liittyvä riski onnettomuuksissa. Myös keliin sopimattomat renkaat, väärä pyörimissuunta tai liian alhaiset rengaspaineet näkyvät merkittävinä riskitekijöinä, luettelee Heiskanen.

Viisi vinkkiä onnistuneeseen renkaanvaihtoon:

  1. Ajoita renkaanvaihto kelien mukaan sekä mieti, missä ja milloin ajat – kevään vaihtelevat kelit voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä.
  2. Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet sekä hanki tarvittaessa uudet kumit alle.
  3. Tarkista rengaspaineet sekä vaihdon yhteydessä että säännöllisesti sen jälkeen. Oikeat arvot rengaspaineille selviävät auton ohjekirjasta.
  4. Nosta auto kunnon tunkilla ja oikeasta kohdasta. Nostokohdan voi tarkistaa auton ohjekirjasta.
  5. Jälkikiristä renkaiden pultit vielä 50–100 kilometrin ajon jälkeen.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.