Jääkarusellin jälkitunnelmia: Kilpailu ennätyksestä kiihtyy, kertoo Käpylehto

Kuvasta näkee mikä on karusellin koko, sitä on verrattu eduskuntataloon, jonka julkisivu on noin 70 metriä leveä. Kuva: Janne Käpylehto

–Pari päivää on mennyt nyt puoliksi leväten, puoliksi videohommissa ja keräten materiaalipakettia projektista. Oli hurja viikko, ja muistelen suurella lämmöllä talkoolaisia, erityisesti sahausporukkaa, jotka päivästä toiseen – patistamatta – tulivat aamulla aina vaan hommiin. Muutamien kanssa on jo soiteltu. Nyt on semmoinen porukka, että mikään ei ole mahdotonta, Käpylehto toteaa.

–Isottelu alkoi jo! Mainessa Yhdysvalloissa suunnitellaan suurempaa karusellia toukokuun alkuun. Meidän täytyy ottaa kilometrin karuselli tavoitteeksi ensi talvelle. Ja paikkaa täytyy hieman miettiä, infra pitää olla kunnossa, esimerkkinä vaikkapa parkkipaikat. Tuumataan ja pohditaan. Alajärven edusta on yksi vaihtoehto. Yritykset mukaan projektiin, ja tehdään yleisötilaisuus: saunakylä, pyöriviä ravintoloita, valoteoksia. Sahausta ei tehdä enää moottorisahoin, kunnon järeät koneet ovat jo työn alla, Janne Käpylehto visioi.

Totta tosiaankin Yhdysvaloissa on herätty asiaan ja uhotaan, että suurempi tehdään ja vielä tänä vuonna. Yhdysvalloissa Mainen osavaltiossa, Bangor Daily Newsissä, Jessica Potiala kirjoittaa, että paikallinen putkimies Roger Morneault, St. Agatha, on kehitellyt laitteet, joilla sahaus ja karusellin koko viedään aivan eri tasolle. Artikkelin kirjoittaja tietää, että Suomessa sahataan karusellia, mutta koosta ei ole tietoa. Artikkeli oli päivätty 1. päivälle maaliskuuta kuluvaa vuotta. Morneaultin laite on pienikokoinen kaapeliojakaivuri (Dirt Trecher), johon on modifioitu moottorisahan teräketju leikaavaksi osaksi. Ennen koneen käyttöä on apujoukkojen tarkoitus kairata tulevan karusellin kehälle reikiä vieriviereen, jotka yhdistetään sitten tuolla leikkaavalla koneella, jotta jäälautta voi pyöriä vapaasti. Artikkelissa mainitaan reikien lukumääräksi 2 500. Lauttaa pyöritetään artikkelin mukaan perunapoimurin puhaltimen moottorilla, johon on liitetty 60 senttimetrin läpimittainen messinkipotkuri. Kova on yritys kaataa tuore maailmanennätys.

Äkkiseltään löytyi 16 nettijulkaisua, jossa Lappajärven karuselli on mainittu. Eksoottisin kirjoitettu artikkeli asiasta oli Gulf Times Qatarissa, maassa, missä luonnonjäätä saa hakea.

Hannu Takala

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.