Vapaa-ajan rakentaminen kasvussa Järviseudulla

IHMISTEN on sanottu viettäneen enemmän aikaa vapaa-ajan asunnolla viime vuonna. Tämä näkyy rakennusvalvonnassa selkeänä saunojen rakennuslupamäärien kasvuna, kertoi Lappajärven ja Evijärven rakennustarkastaja Virpi Tiainen.

Vuonna 2020 Lappajärvellä myönnettiin saunarakennuksille 17 rakennuslupaa, kun edellisvuonna niitä myönnettiin kahdeksan.

–Sama saunabuumi näyttäisi jatkuvan, kun tälle vuodelle on myönnetty jo neljä saunan rakennuslupaa.

Evijärvellä uusille saunoille myönnettiin 12 rakennuslupaa.

Vuonna 2020 erilaisia rakentamisen lupia myönnettiin Evijärvellä 62 ja Lappajärvellä 72 kappaletta. Uusia omakotitaloja rakennettiin molemmissa kunnissa kaksi. –Uusien omakotitalojen rakentaminen on ollut viime vuosina hiljaista, eikä rakentamisen vilkkautta voi enää oikeastaan voi mitata yksistään omakotitalojen rakennuslupamäärillä.

–Viime vuosi oli Lappajärvellä lupamäärien osalta vilkkaampi kuin vuosi 2019. Rakennuslupia myönnettiin yhteensä 44, kun edellisenä vuonna määrä oli 32. Vapaa-ajan asuntojen käyttötarkoituksen muutoksia pysyväksi asunnoksi myönnettiin kaksi ja uusia vapaa-ajan asuntoja rakennettiin neljä. Uusille suuremmille rakennushankkeille ei haettu rakennuslupia vuonna 2020, mutta uusi koulukeskus valmistui.

Evijärvellä rakennuslupia myönnettiin 35. Yksi vapaa-ajan asunto muutettiin pysyväksi asunnoksi ja uusia vapaa-ajan asuntojen rakennuslupia myönnettiin neljä. Rakennuslupa myönnettiin myös emolehmänavetalle sekä nautakasvattamolle. Lisäksi myönnettiin rakennuslupa uudelle päiväkodille, joka valmistui viime syksynä.

VIMPELISSÄ uusia omakotitaloja rakennettiin viisi, mikä on enemmän kuin aiempina vuosina. Rakennus- ja toimenpidelupia myönnettiin yhteensä 71.

–Lupamäärä oli suurempi kuin vuonna 2019, mikä yllätti. Pienimuotoista rakentamista, kuten pihasaunoja ja aittoja on rakennettu myös aiempaa enemmän, totesi teknisen toimen sihteeri Henna Vähäsoini.

Muutamia loma-asuntoja on rakennettu tai laajennettu sekä muutettu vakituiseen asuinkäyttöön. Lisäksi on tehty autotalli/varastorakennuksia ja teollisuuden varastohalleja.

–Alkuvuosi on ollut vielä hiljaista luparintamalla, mutta uskomme niiden lisääntyvän kevättä ja kesää kohden. Sääksjärven alueelle valmistuu loppuvuodesta rantaosayleiskaava, joka mahdollistaa rantarakentamisen Sääksjärven ympärillä, tekninen johtaja Ville Karjalainen sanoi.

ALAJÄRVELLÄ myönnettiin viime vuonna noin 180 erilaista rakentamisen lupaa, mikä on samaa luokkaa kuin kahtena aikaisempanakin vuonna, kertoi Tapio Höykinpuro rakennusvalvonnasta. Pihasaunojen suosio näkyy myös Alajärvellä. Maalämmön suosion lisääntyminen näkyy toimenpidelupien määrässä, uusi lämmitysmuoto vaihdettiin 30 kiinteistöön.

–Uusien pientalojen rakennuslupia myönnettiin 11, lisäksi viime vuonna rakennettiin muutama rivitalo. Määrä on samaa luokkaa kuin parina aiempana vuonna. Vapaa-ajan rakennuksille on haettu kymmenkunta rakennuslupaa vuodessa. Muita rakennuksia rakennettiin 51, mikä sisältää muun muassa varastot, maatilojen rakennukset, liikekiinteistöt ja pihasaunat.

–Täällä talouden muutokset suuntaan ja toiseen näkyvät aina vuoden, parin viiveellä, totesi Höykinpuro, jolla on kokemusta rakennusvalvonnasta neljän vuosikymmenen ajalta. –Korona ei ole vielä vaikuttanut mitenkään, ja toivottavasti rakentaminen jatkuu samaan tahtiin siitä huolimatta.

SOINISSA loma-asuntojen rakennusprojekteja laitettiin tulille neljä ja saunarakennuksia sekä makuuaittoja kahdeksan kappaletta. –Uusille asuinrakennuksille ei rakennuslupia haettu, mutta pihasaunoja ja muita talousrakennuksia rakennettiin kymmenkunta, kertoi toimistosihteeri Kirsi Sironen.

–Pihattonavettaa ja vasikkalaa laajennettiin, ja kaksi suurta kasvihuonetta puutarhakäyttöön aloitettiin. Teollisuuden rakennuksia, maatalouden rakennuksia ja muita rakennuksia oli muutama kappale kutakin. Rakennusten laajennusprojekteille myönnettiin neljä lupaa ja käyttötarkoituksen muutoksia oli kaksi kappaletta. Kaikkiaan rakennus- ja toimenpidelupia käsiteltiin 65.

–Vuosi 2021 on sen verran alussa, että on vielä vaikea ennustaa, mihin suuntaan rakentaminen on menossa, mutta oletetaan, että suurin piirtein samoilla linjoilla ollaan rakentamisen suhteen kuin edellisinäkin vuosina.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.