Koronarokoteajan voi varata oikeuden saatuaan sähköisesti tai puhelimitse

Julkaistu:

Aihe:

Ympärivuorokautisen hoivan viimeisetkin asukkaat ovat saaneet ensimmäisen rokotteen viikon 7 aikana. Osa asukkaista ja henkilöstöstä on saanut myös tehosterokotteen.

Pfizerin Comirnatya ja Modernan rokotetta annetaan yli 70-vuotiaille, AstraZenecan rokotetta alle 70-vuotiaille. Pfizerin rokotteen saavat ensin vuonna 1941 ja sitä aiemmin syntyneet kuntalaiset sekä heidän samassa taloudessa asuvat omaishoitajansa.

Rokotukset toteutetaan ajanvarauksella Alajärven terveyskeskuksessa sekä Lappajärven ja Vimpelin terveysasemilla. Käytettävällä rokotteella on hyvin tarkat säilytys- ja käsittelyohjeet, eikä yksittäisiä rokoteannoksia voida kuljettaa ikäihmisten kotiin.

Rokotusjärjestys etenee iän ja perussairauksien mukaisesti. Rokoteaikoja annetaan sen mukaan, miten rokotteita on tulossa, eikä tilannetta tiedetä kovin pitkälle eteenpäin.

Ikäryhmille avataan sähköisiä ajanvarausoikeuksia porrastetusti. Ajanvarausoikeudesta lähetetään kirje kotiin. Ajanvarausoikeuden avauduttua tulee myös välittömästi tekstiviesti matkapuhelimeen, mikäli asiakas on antanut luvan tekstiviestin lähettämiseen. Ajan voi varata www.hyvis.fi sivuston kautta. Ohje ajanvarauksen tekemiseen on kirjeessä. Viikolla 7 kirjeen saavat yli 80-vuotiaat henkilöt.

–Rokotteiden saatavuuden mukaisesti aloimme viime viikolla soitella yli 90-vuotiaille, ja jatkamme soittelua tällä viikolla muutamille yli 80-vuotiaille tarjoten heille koronarokotusaikaa.

Kotihoidon asiakkaista suurin osa saa koronarokotteensa kuntansa terveysasemalla. –Toivomme, että ikäihmisten omaiset, tuttavat sekä naapurit tarjoaisivat nyt apuaan, jotta jokaisen olisi mahdollista päästä rokotuspaikalle. Rokotteen ottaminen on erityisen tärkeää iäkkäille henkilöille, sillä he ovat kaikkein alttiimpia vakaville koronavirusinfektioille.

Osa kotihoidon asiakkaista on mahdollista rokottaa Modernan rokotteella, joka kestää kuljettamista paremmin. Tätä rokotetta saadaan rajoitetusti. –Kotihoito kartoittaa kotona rokotteen saavat henkilöt ja heihin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

Nopeitakin päätöksiä rokotusten suhteen tehdään, esimerkiksi Lehtimäen terveysasemalle tarjottiin rokotusaikoja ripeällä aikataululla sen mahdollistuttua.

–Saimme kutsua ikäihmisiä rokotettavaksi omalle terveysasemalle, koska Kelakaan ei korvaa rokotematkoja, vs. avohoidon palveluvastaava Birgitta Luoma-aho kertoi.

ASTRAZENECAN rokote on suunnattu yli 18-vuotiaille työikäisille. Sen saavat ensimmäisenä alle 70-vuotiaat kuntalaiset, joilla on vakavalle koronavirukselle erittäin voimakkaasti altistava taustasairaus tai tila, kuten aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö tai vaikeat krooniset munuais- tai keuhkosairaudet.

Seuraavassa riskiryhmässä on lievempiä, vaikealle koronavirusinfektiolle altistavia perussairauksia. Vasta kaikkien riskiryhmien jälkeen alkavat perusterveiden työikäisten rokotukset. Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset toteutetaan Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin terveysasemilla. Myös Lehtimäen terveysasemalle suunnitellaan rokotuspäiviä tälle ryhmälle.

Toistaiseksi millään rokotteella ei ole käyttölupaa alle 16-vuotiaille lapsille, ja 16–18-vuotiaillekin käyttölupa on vain Pfizerin rokotteella.

KORONAROKOTEAIKOJA annetaan puhelimitse ainoastaan koronarokotteiden ajanvarausnumerosta, jossa on takaisinsoittojärjestelmä. Sen avulla rokotusajat annetaan järjestyksessä. Nauhoite kertoo, kun soittajan numero on tallentunut takaisinsoittojärjestelmään. Tämän jälkeen soittaja voi rauhassa jäädä odottamaan yhteydenottoa. Asiakkaalle pyritään soittamaan 1–3 päivän kuluessa, mutta takaisinsoitto voi tulla myös viikon kuluttua, sillä jonossa oleville soitetaan sen mukaan, kun viikoittaisten rokote-erien määrät varmistuvat.

Takaisinsoittojärjestelmän toiminnan takaamiseksi ihmisiä kannustetaan käyttämään mahdollisuuksien mukaan sähköistä hyvis.fi-ajanvarausta. –Ikäihmisten läheisten toivotaan auttavan heitä siinä, mikäli sähköiset alustat eivät ole tuttuja.

Tällä viikolla perusturvassa on käyttöön saatu Suomi.fi-valtuuskäytäntö, jolla yli 18-vuotias voi valtuuttaa toisen ihmisen asioimaan puolestaan sähköisesti terveydenhuollon palveluissa eli tekemään ajanvarauksia ja katselemaan valtuuttajan terveydentilaa koskevia tietoja.

–Ihmiset soittelevat melko paljon eri puhelinpisteisiin kysyäkseen koronarokotuksista. Muilla alueilla on kokemuksia siitä, että takaisinsoittojärjestelmiin on tullut niin valtavasti yhteydenottoja, että koko järjestelmän toimivuus saattaa olla vaakalaudalla. Juuri siksi on lähetetty näitä kirjeitä, ja tietoa rokotusten edistymisestä jaetaan lehdistössä viikoittain, kertoi Luoma-aho.

Sitä, milloin massarokotukset Järvi-Pohjanmaalla alkavat, ei vielä tiedetä. –Todennäköisesti aikaisintaan maaliskuun loppupuolella, arveli Jaakko Anttila.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.