Nuoret tarttuivat kesätöihin ryhtymällä yrittäjiksi – koronavuonna ennätysmäärä uusia 4H-yrittäjiä

Pihapalvelut on yksi suosittu 4H-yritysmuoto. Kuva: Kaarlo Kajalainen

Korona iski pahasti nuorten työllistymismahdollisuuksiin viime kesänä. 4H-järjestön toimintatilastot kuitenkin osoittavat, että vuonna 2020 perustettiin ennätysmäärä uusia 4H-yrityksiä ympäri Suomen. Uusia 4H-yrityksiä on perustettu noin 850, joka on noin puolet enemmän kuin edellisenä vuonna. 4H-yritysten kokonaismäärä on myös hyvässä nousussa. 4H-yrittäjiä on tällä hetkellä yli 1600 ympäri Suomea.

”Huomasimme keväällä, että monilta nuorilta peruuntuivat kesätyöt. Lähdimme tarjoamaan 4H-yrittäjyyttä yhtenä vaihtoehtona työllistymiseen. Upeaa, että yli 850 uutta nuorta on löytänyt 4H-yrittäjyyden pariin. Se kertoo nuorten yritteliäisyydestä ja motivaatiosta työllistyä kesätöihin”, sanoo 4H-yritystuotteesta vastaava kehityspäällikkö Sirkka Suomäki.

Kasvu näkyy myös 4H-yritysten rahaliikenteessä. 4H-yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 2 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa noin 12 % prosentin kasvua. Keskimääräinen liikevaihto 4H-yrittäjää kohden oli noin 1240 euroa.

Kahvikoneen Italiasta asti tilannut 15-vuotias Aake halusi tarjota Tampereen parasta kahvia

Tampereella asuvalla 15-vuotiaalla Aake Salosella oli viime keväänä idea. Hän halusi perustaa oman kahvilan, koska oli turhautunut, että Tampereelta ei saanut oikein mistään hyvää kahvia. Ennen yrityksen perustamista Aake kävi 4H-yrityskoulutuksen, jossa hän oppi paljon yrittäjyyteen liittyviä taitoja.

Monet nuoret työstävät liikeideaa yrityskoulutuksessa ja usein idea syntyy oman mielenkiinnon tai harrastuksen kautta. 4H-yrittäjät voivat esimerkiksi myydä itse tekemiään käsitöitä ja leivonnaisia tai tarjota piha- ja siivouspalveluja, valokuvauspalveluja, lastenhoitoa tai vaikka apua kaupassa käyntiin.

Aake päätti tuoda myyntiin maistuvaa, tyylikästä ja hyvin menetelmin tehtyä kahvia. Hän tilasi Italiasta kahvikoneen ja perusti 4H-yritys LaPresson, joka myy italialaisella espressokoneella tehtyä kahvia kärrystä. Aake myi kahvia Tampereen Hämeenpuistossa ja sai paljon tyytyväisiä asiakkaita. 4H:lta Aake sai tukea mm. yrityksen mainostamiseen.

“Tampereen 4H-yhdistys on tukenut minua paljon. Heiltä sain esimerkiksi yrityksen teippaukset kärryyn. Olen saanut myös työkeikkaa ja mainostusta 4H:n kautta,” Aake kertoo.

Aake suosittelee kokeilemaan 4H-yrittäjyyttä, koska se on kevyt ja riskitön startti yrittäjyyteen.

”4H-yrittäjyys rohkaisee ja antaa buustia, jos on idea, jonka haluaa toteuttaa. 4H-kurssilla saa myös paljon taitoja yrittäjyyteen ja siellä voi myös työstää omaa liikeideaa.”

4H tukee monipuolisesti nuorten työelämätaitoja

4H-yrityksen voi perustaa kuka tahansa 13–28-vuotias, ja yrittäjänä voi toimia ympäri vuoden tai vaikka vain kesän ajan. 4H-yritys on hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä, opetella taloustaitoja sekä liiketoimintaa. Paikallisten yhdistysten tuen lisäksi jokaisella 4H-yrittäjällä on oma vapaaehtoinen yritysohjaaja, joka tukee nuorta koko yrittäjyyden ajan.

4H tukee nuoria työelämän ja yrittäjyyden alkumetreillä myös 4H-akatemian koulutusten ja taitoa lisäävien tehtävien avulla. Järjestö on avannut 4H-akatemialle uudet verkkosivut, joilta 13–28-vuotiaat nuoret löytävät kootusti heille suunnatut sisällöt, esimerkiksi tietoa opintopisteiden hakemisesta. 4H-akatemia tukee nuorten yrittäjyystaitoja, joten myös 4H-yrittäjä tai yrittäjäksi haluava löytää hänelle sopivat koulutukset sekä tietoa ja tehtäviä 4H-yrittäjyyteen liittyen.

Suomen 4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti  ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö, jolla on noin 45 000 jäsentä. Järjestö tukee toiminnallaan lasten ja nuorten kasvua työelämään, yrittäjyyteen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. 4H muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 200 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. 4H-liitto tukee paikallisyhdistysten toimintaa. 4H-järjestössä työskentelee yhteensä noin 300 toimihenkilöä. 

4H-yrittäjä

    on 13–28-vuotias

    toimii yksin tai ryhmässä

    saa oman yritysohjaajan

    tekee kirjallisen suunnitelman yrityksestä

    saa 4H-yrittäjän digitaalisen osaamismerkin

    voi saada opintopisteitä yrittäjänä toimimisesta

    tekee vuosittain toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksen toiminnasta

    saa apua 4H-yhdistykseltä

    on aina 4H-yhdistyksen jäsen ja sitoutuu 4H:n arvoihin

    4H-yrityksen myynti on 50 €–7 000 € vuodessa

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.