Väestörokotukset käyntiin eri rokotevalmisteilla — ajanvaraukset aukeavat tänään

Kaksineuvoinen aloittaa kahden eri väestöryhmän koronarokotukset ensi viikolla. Kuva: Lisa Ferdinando / Wikimedia Commons

KUNTAYHTYMÄ Kaksineuvoinen aloittaa kahden eri väestöryhmän koronarokotukset viikolla 7 eli ensi viikolla. Ensimmäisinä vuorossa ovat sekä yli 80-vuotiaat alueen kuntalaiset että alle 70-vuotiaat vakaviin riskiryhmiin kuuluvat. Ajanvaraus näille ryhmille aukeaa tänään, torstaina 11.2.

–Kuntayhtymään on tulossa eri rokotevalmisteita, jotka on suunnattu eri ikäryhmille. Pfizerin ja Modernan rokotetta annetaan yli 70-vuotiaille, kun taas AstraZenecan rokotetta alle 70-vuotiaille, johtava ylilääkäri Heidi Ojala taustoittaa.   

Mitään rokotevalmistetta ei saada kerralla niin paljoa, että rokotuksiin voitaisiin ottaa yhtä aikaa kaikki ikäryhmät kerralla. Myös THL ohjeistaa etenemään ikäluokittain ja riskiryhmittäin.   

PFIZERIN rokotteella ensimmäisenä ovat vuorossa vuonna 1941 tai sitä aiemmin syntyneet kuntalaiset sekä heidän samassa taloudessa asuvat omaishoitajansa, joilla on omaishoidontuen päätös. Heti tämän ikäryhmän jälkeen edetään vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneisiin sekä heidän omaishoitajiinsa.   

Yli 70-vuotiaiden rokotukset tullaan toteuttamaan hajautetusti kuntayhtymän kaikilla hyvinvointiasemilla sekä Kauhavan hyvinvointikeskuksessa, sillä Pfizerin rokote vaatii hyvin tarkat säilytysolosuhteet eikä kestä kuljettamista asiakkaiden kotiin.  

Kotihoidon asiakkaistakin suurin osa saa koronarokotteensa hyvinvointiasemilta tai Kauhavan hyvinvointikeskuksesta.   

VAIN pieni osa kotihoidon kaikkein hauraimmista asiakkaista on mahdollista rokottaa kotona Modernan rokotteella, joka kestää kuljettamista paremmin. Tätä rokotetta kuntayhtymään saadaan kuitenkin vain hyvin rajallinen määrä. Kotihoito kartoittaa nämä kotona rokotteen saavat henkilöt ja heihin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.   

AstraZenecan rokote on suunnattu yli 18-vuotiaille työikäisille. Sen osalta rokotusjärjestys määräytyy riskitekijöiden mukaan.    

Mainos

–AstraZenecan rokotteen saavat ensimmäisenä sellaiset alle 70-vuotiaat kuntalaiset, joilla on vakavalle koronavirusinfektiolle erittäin voimakkaasti altistava taustasairaus tai tila. Tällaisia ovat esimerkiksi aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö tai vaikeat krooniset munuais- tai keuhkosairaudet, Ojala kuvaa.   

TÄMÄN jälkeen edetään seuraavaan riskiryhmään, jossa on lievempiä perussairauksia, mutta jotka silti altistavat koronavirusinfektiolle. Vasta kaikkien riskiryhmien jälkeen on vuorossa perusterveiden työikäisten rokotukset.   

Alle 70-vuotiaiden rokotukset toteutetaan keskitetysti Kauhavan hyvinvointikeskuksessa, sillä Pfizerin rokotteen tavoin myöskään AstraZenecan rokote ei kestä kuljettamista.  

–16–18-vuotiaiden nuorten rokotuksista odotetaan vielä lisätietoa ja linjauksia. Toistaiseksi millään rokotteella ei ole käyttölupaa alle 16-vuotiaille lapsille, ja 16–18-vuotiaillekin käyttölupa on vain Pfizerin rokotteella, Ojala toteaa.  

KORONAROKOTTEELLE tarvitaan ajanvaraus. Rokoteaikoja annetaan ainoastaan koronarokotteiden ajanvarausnumeroista.   

Koronarokotteen ajanvarausnumeroissa on takaisinsoittojärjestelmä. Opastavat nauhoitteet kertovat, kun soittajan numero on tallentunut takaisinsoittojärjestelmään.   

Tämän jälkeen numero on takaisinsoittojonossa ja soittaja voi rauhassa jäädä odottamaan yhteydenottoa. Kuntayhtymän työntekijät soittavat asiakkaille jonon järjestyksen mukaisesti takaisin sitä mukaa, kun viikoittaisten rokote-erien määrät varmistuvat. Näin ollen takaisinsoitto voi tulla esimerkiksi viikon kuluttua. Asiakkaan numero säilyy jonossa niin kauan, kunnes kuntayhtymän työntekijä on asiakkaan tavoittanut.   

–Takaisinsoittojärjestelmä tähtää siihen, että kuntalaisen tarvitsee soittaa ajanvaraukseen vain yhden kerran. Hänen ei myöskään tarvitse odotella puhelimessa vapautuvaa linjaa. Takaisinsoittojärjestelmän jonoon tallennettuihin numeroihin lähetetään tekstiviesti muistuttamaan, että asiakas on edelleen jonossa ja häneen tullaan ottamaan yhteyttä, Ojala havainnollistaa.   

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Korven tilan isäntä Mika Korpi ja Simmental-sonni Rocky.

Eläinten hyvinvointi ennen kaikkea

KORVEN tila sai 6. joulukuuta Kortesjärven Yrittäjien juhlassa Vuoden Yrittäjä -tunnustuksen.

–Tilallamme on vanha tilakyltti, jossa

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.