Järvi-Pohjanmaan perusturva ohjeistaa ulkomailta alueelle saapuvia

Julkaistu:

Aihe:

Koska koronatilanne on muualla Suomea huonompi ja on epäilty, että jotkin koronaviruksen muunnokset tarttuisivat toisia helpommin, valtioiden välistä matkustamista tulisi pyrkiä välttämään, toteaa vs. perusturvajohtaja Jaakko Anttila.

-Toivomme, että jos alueen oppilaitoksissa/yrityksissä on ulkomaalaisia opiskelijoita tai työntekijöitä, oppilaitokset/yritykset informoivat heitä, että eivät tarpeettoman usein matkustaisi kotimaan ja Suomen välillä. Mikäli oppilaitoksiin/yrityksiin saapuu opiskelijoita tai työntekijöitä ulkomailta, pyydämme varmistamaan etukäteen, että he noudattavat näitä ohjeita. Tällä tavalla minimoimme riskit koronavirusten muunnosten leviämiseksi alueellamme.

Suomeen tulevien suositellaan hakeutuvan maahantulopaikalla ensimmäiseen vapaaehtoiseen koronatestaukseen, ja antamaan testauksen yhteydessä luvan olla yhteydessä alueemme tartuntataudeista vastaavaan lääkäriin. Mikäli henkilö toimii näin, tartuntataudeista vastaava lääkäri ohjelmoi maahan tulleelle henkilölle toisen koronatestin Järvi-Pohjanmaan perusturvan flunssapoliklinikalla 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Maahan saapuva noudattaa omaehtoista karanteenia toisen testin tuloksen valmistumiseen saakka.

Jos maahan saapuva ei anna lupaa tietojen luovutukselle, hänen tulee olla yhteydessä itse ajan varaamiseksi Järvi-Pohjanmaan perusturvan flunssapoliklinikalta toisen koronavirustestin ottamiseksi 72 tuntia ensimmäisen testin jälkeen.

Poikkeukset karanteeni- ja testaussuosituksiin ynnä muuta ajankohtaista tietoa löytyy THL:n sivuilta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia

SUOMESTA ulkomaille matkustavat, jotka tarvitsevat Covid-19 todistusta näytetuloksesta, ohjataan kääntymään yksityisten toimijoiden puoleen. Työmatkoja varten tarvittavat Covid-19 -todistukset näytetuloksesta hankitaan työterveyshuollon tai yksityispuolen kautta. Sote-alan työharjoittelujaksoja varten mahdollisesti tarvittavat näytteet järjestetään opiskeluterveydenhuollon kautta. Jos urheilukilpailuiden järjestäjä vaatii todistusta, ohjataan yksityispuolelle (ammattilaiset), nuorten kohdalla tapauskohtaisesti tartuntatautilääkärin arvion perusteella.

THL suositteleen Suomeen tuleville 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia ja sen huolellista noudattamista. Karanteeniaikaa voi lyhentää, jos tulijalla on ulkomailta negatiivinen koronavirustesti ja hän hakeutuu 72 tunnin sisällä toiseen testiin, joka on myös negatiivinen. Jos aikaisempaa tulosta ei ole, testiin hakeudutaan lentokentällä ja toiseen testiin 72 tunnin kuluessa maahan saapumisesta. Kummankin testin ollessa negariivinen karanteenin voi lopettaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.