Vaikeat ajo-olosuhteet vaativat ennakointia ja tarkkuutta

Talvikelissä. Kuva: Eija Pippola
Huonot ajo-olosuhteet voivat olla mitä tahansa pimeästä ja märästä pöllyävään lumeen ja matalalta paistavaan aurinkoon.

”Talvi yllätti autoilijat” on vanha vitsi, joka kuitenkin aina välillä muuttuu todeksi. Keliolosuhteet saattavat muuttua samankin päivän aikana, mutta varsinkin perjantaina mökille ajaessa olisi hyvä jo tarkistaa, millaista keliä sunnuntain paluuliikenteeseen on luvattu. Liikenneturva muistuttaa, että ennakointi alkaa jo kotona ennen ajoon lähtöä.

Hidasta ajonopeutta hankalissa olosuhteissa

Lumen tupruttaessa ja kasatessa kinoksia kannattaa tienkäyttäjän ottaa huomioon monenlaisia viivästyksen mahdollisuuksia. Vastassa voi olla isoja työkoneita auraamassa lumia, hankeen jumiin jäänyt henkilöauto, kinoksia väisteleviä kävelijöitä tai polanteita, joissa ajaminen vaatii hidasta ajonopeutta.

Huonot ajo-olosuhteet voivat olla mitä tahansa pimeästä ja märästä pöllyävään lumeen ja matalalta paistavaan aurinkoon. Kaikissa näissä auttaa kunnollinen turvaväli ja olosuhteisiin suhteutettu ajonopeus. Nopeusrajoitus kertoo tien suurimman sallitun nopeuden. Pyryttävässä lumisateessa on ajettava turvallista nopeutta keskittyen auton hallintaan sekä muistettava sumuvalojen käyttö.

Ennakoi jo kotona

Ota huomioon huonot ajo-olosuhteet pakkaamalla autoon heijastinliivi, lämmintä vaatetta, lumilapio, sekä taskulamppu. Kopistele lumet pois kengistä autoon mennessäsi, ettei kosteutta pääse kertymään sisätiloihin. Jos lunta sulaa kengistä kaukalomattoihin, muista ravistella matot kuiviksi ajon jälkeen. Tämä estää auton lasien huurtumista seuraavalla ajomatkalla.

– Ennakointi kannattaa aloittaa jo kotona ja seurata sääennusteita, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen. – Nykyaikaiset etätyömahdollisuudet toivottavasti edistävät liikenneturvallisuutta siltä osin, että osa tielläliikkujista voi jopa siirtää matkantekoa odottamaan parempia kelejä.

Aja varovasti polanteissa ja urissa

Muista, että edessä ajavasta autosta pöllyävän lumen keskellä näkyvyys on nolla. Tästä syystä ohituksia tulee välttää, koska moni lumisen ajokauden aikana tapahtuneista onnettomuuksista sattuu ohitustilanteissa heikon näkyvyyden ja/tai auton heittelehtimisen vuoksi. Ohituksissa joutuu lisäksi vaihtamaan kaistaa ja kaistojen välissä saattaa olla kasautumia haittaamassa kaistojenvaihtoa.

Pyryttävä lumi kerää hetkessä kasautumia kaistojen väliin ja peittää nopeasti myös polanteiden välit, jolloin valpas ohjaaminen on tarpeen. Taajama-alueella isot lumikertymät ehtivät nopeasti pakkautumaan teille ja kaduille perunapelloiksi, jos aurausauto ei ole ehtinyt lumia auraamaan. Näitä muhkuraisia teitä ajaessa tulee muistaa pitää kunnon turvavälit myös sivuttaissuunnassa, koska auto heittelehtii helposti renkaan pudotessa liukkaaseen lumikuoppaan.

– Talviset ajo-olosuhteet vaativat aina erityistä tarkkaavaisuutta ja vaikka olemmekin niihin vuosien saatossa tottuneet, ei se tottumus tee siitä yhtään helpompaa, Savolainen muistuttaa.

Viisi vinkkiä vaikeisiin ajo-olosuhteisiin:

    Ennakoi tuleva keli: seuraa ajokeliennusteita ajoissa

    Pakkaa autoon heijastinliivi, lämmintä vaatetta, lumilapio ja taskulamppu

    Pidä kunnollinen turvaväli. Muista turvaväli myös sivuttaissuunnassa.

    Hiljennä ajonopeus olosuhteisiin sopivaksi

    Ohita vain tarvittaessa ja turvallisesti

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Sirkka Kallio voitti mestaripyöräilijäkampanjaan osallistuneiden kesken arvotun pyörän. Kuva: Vimpelin vapaa-aikatoimi.

Vimpelissä 40 mestaripyöräilijää

Mestaripyöräilijätittelin saamiseen edellytettiin perinteiseen tapaan vähintään 1 000 pyöräilykilometrin yhteissaavutusta toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

Sirkka Kallio voitti mestaripyöräilijäkampanjaan osallistuneiden kesken arvotun pyörän. Kuva: Vimpelin vapaa-aikatoimi.

Vimpelissä 40 mestaripyöräilijää

Mestaripyöräilijätittelin saamiseen edellytettiin perinteiseen tapaan vähintään 1 000 pyöräilykilometrin yhteissaavutusta toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.