• Kuva: Eija Pippola

Yrittäjille uusia eväitä alkaneeseen vuoteen

JPYP tarjoaa yrittäjille uutta inspiraatiota ja energiaa koronaryöpyn keskelle Uudella energialla vuoteen 2021 -etävalmennusten avulla. Anniina Heikkilä Jpyp:stä totesi, että tarkoituksena on viedä ajatuksia pois negatiivisesta koronaryöpystä, saada yrittäjiä pitämään ajatukset positiivisena ja ajattelemaan ”laatikon ulkopuolelle”.

Kaksiosaisen valmennussarjan aluksi Henna Kautto Iwellosta keskittyi yrityksen kehittämiseen. 21. tammikuuta pidettävä toinen osa, jonka toteuttaa Sanna Jämsén, käsittelee yrittäjän hyvinvointia.  

Henna Kautto valmentaa työkseen kasvuyrittäjiä, ja on kiinnostunut erityisesti tietotyön aiheuttaman stressin käsittelemisestä sekä mentaalipuolen vaikutuksesta jaksamisen parantamiseen. Hän on huomannut, että bisneksen menestyksekkääseen toteuttamiseen vaaditaan yrittäjän hyvinvointia ja itsestään huolehtimista, joka koostuu palautumisesta, ravitsemuksesta, fyysisestä hyvinvoinnista sekä ajan- ja stressinhallinnasta.  

–Aika usein kaikki energia kuluu työhön. Jos työpäivän jälkeen pitää huilata, fyysinen energia on käytetty työhön. Se kertoo, että työn ja levon suhde on kääntynyt jo väärään suuntaan. Parantamalla palautumista voi parantaa kuntoa. Kaikki lähtee palautumisesta, levosta ja unesta. Yrityksen menestys tuo toisaalta yrittäjälle hyvinvointia.  

LUOVUUS, viisaus tehdä asioita toisella tavalla ja uusiutuminen ovat yrittäjille välttämättömiä ominaisuuksia. Korona-aika on laittanut monet yrittäjät uuden eteen. Kun asiakkaiden palveleminen tutuilla tavoilla on muuttunut mahdottomaksi, on vaadittu uudenlaista ajattelutapaa.  

Kautto nosti esille etänä myytävät, kotona käytettävät tuotteet, joiden kehittämisestä yrittäjä hyötyy myös olojen palautuessa normaaliksi. Sellaisia voidaan kehitellä ja käyttää myös perinteisesti lähikontaktissa toteutettavissa palveluissa, kuten kampaajan tutulle asiakkaalleen suosittelema kotiväri tai hierojan käyttöohjeineen myymä hierontaväline. 

–Kannattaa hyödyntää skaalautuvat tuotteet eli kun teet asian kerran, voit jatkossa saada hinnan siitä tekemättä asiaa uudelleen. Ne voivat lähes tuplata liiketoiminnan mahdollisuudet. 

LUOVUUDEhyödyntämisessä on Kauton mukaan kolme ohjetta: vaihda ympäristöä, tee erilaisia asioita ja luovu epäonnistumisen pelosta tai keskeneräisyyden tunteesta.  

–Esimerkiksi joku voi ajatella isommin, kun näkee kirjaimellisesti kauas. Se helpottaa ajattelutyötä. Uusia ajatuksia voi syntyä myös puuhastelemalla asioita, joita ei yleensä tee. Muutosprosessille ja ideoiden kehittämiselle tulee antaa aikaa, ottaa ne prosessin omaisesti, työstää niitä sopivana hetkenä ja jatkaa taas myöhemmin. 

Hän herätteli koulutukseen osallistuvia pohtimaan, missä ja milloin heidän luovimmat ajatuksensa syntyvät. Jollakin lamppu välähtää ulkona liikkuessa, toisella unen rajamailla, jolloin sängyn viereen kannattaa varata paperia ja kynä asioiden tallentamiseksi.  

–Matalatehoisen liikunnan on todettu tehostavan luovuutta. Myös avoin dialogi, jossa on luottamuksen ilmapiiri ja innostunutta ajatuksenvaihtoa, herättää usein uusia ideoita. 

KAUTTO kehotti yrittäjiä pohtimaan, mikä on heidän ydintekemistään, johon heillä on osaamista, josta he pitävät ja joka tuo rahaa.  

–Kannattaa puntaroida, mitä kannattaa tehdä muilla ja ostaa tai vaihtaa osaamista, jolloin voi keskittyä olennaisimpaan. Kun jättää itselleen sen, mitä haluaa tehdä ja mihin erikoistua, voi erikoistua, kehittää osaamistaan ja hinnoitella palvelunsa asiaankuuluvasti. Samalla asiakkaat ovat tyytyväisempiä, yrityksen talous tulee kuntoon, taidot kasvavat edelleen ja yrittäjän hyvinvointi lisääntyy.  

Yhteistyöyritykset muodostavat kumppanuuksia ja verkostoja. 

–Nyt on yhdessä tekemisen aika. Tiettyjä kokonaisuuksia on helpompi hallita, jos joku toinen on mukana. Kumppaneiden verkostot tuovat yrittäjille lisää mahdollisuuksia. 

Digiloikan hyödyntäminen kannattaa Kauton mukaan viedä loppuun saakka. 

–Toistuvat työtehtävät kannattaa miettiä uusiksi ja pohtia, kuinka niihin kuluvan ajan voi minimoida. Kirjanpitäjäyrittäjä voi tehdä blogikirjoituksen, jossa kertoo kuittien toimittamisesta kaiken oleellisen, joten sitä ei tarvitse selittää jokaiselle asiakkaalle erikseen, kampaaja videon, jossa näytetään, kuinka ajanvarausohjelmasta saa itselleen ajan. Asiakkailtakin kannattaa kysellä kehitysideoita.  

TALLENTEEN koulutuksesta saa ottamalla yhteyttä Anniina Heikkilään. Yrityspalveluissa jatketaan kehittämisen ja tsemppauksen merkeissä. 

–Heti, kun lähitilaisuuksia on mahdollista järjestää, aiomme järjestää esimerkiksi valmennuksen siitä, miten houkuttelevaa digitaalista sisältöä voi luoda itse helposti. Aiomme myös jatkaa videoiden kuvaamista ja inspiroivien tarinoiden jakamista Järvi-Pohjanmaan alueella. 

–Otan mielelläni vastaan kaikkia ideoita liittyen yhteistyön lisäämiseen ja muuhun tekemiseen, joilla voidaan paremmin tukea alueen yrittäjiä. Autan myös tarkastelemaan yritysten toimintaa, jolloin voidaan miettiä yhdessä uusia ideoita sekä yrityksen ”digitoimista”. 

Jaa juttu: