Tuulivoimasta ja vähän muustakin

LAPPAJÄRVEN tuulivoimahanke on puhuttanut lappajärveläisiä ja naapurikuntalaisia jo pitkään. Erityisesti tuulivoimahankkeen ja siihen liittyvän kaavoituksen päättäminen ei mennyt päättäjien osalta hyvän hallintotavan mukaisesti, kirjoittaa Markku Jaakkola.

Päätökset hankkeesta tehtiin teknisessä lautakunnassa ja kunnanhallituksessa ottamatta mitenkään huomioon kuntalaisten mielipidettä. Ennen päätöksen tekemistä kuntaan oli toimitettu yli 1 000 henkilön allekirjoittama adressi. Tuossa adressissa vastustettiin suunnitellun voimalan sijoituspaikkaa, joka sijaitsee liian lähellä asutusta, Övermarkin ja Evijärven Särkikylän välissä. Tuulivoimalat tulisivat hallitsemaan myös Välijoelle rakennettujen lomamökkien ja vakituisen asutuksen maisemaa Evijärven Jokikylään ja vielä pidemmällekin. Tuulivoimaa adressissa ei vastustettu, ainoastaan sijoituspaikkaa ja voimaloista tulevia terveyshaittoja. Evijärvellä Jokikylässä olevat karjatilalliset olivat myös huolissaan oman yritystoimintansa puolesta. Evijärven kunnassa on päätetty 4 kilometrin vähimmäismatkasta, joka tulee olla tuulimyllyjen ja lähimmän asunnon välillä.  

Päätöksenteon jälkeen ryhmä lappajärveläisiä, loma-asukkaita ja evijärveläisiä pyysi vielä tapaamista kunnan virkamies- ja luottamusjohdon kanssa. Silloin olisi voitu keskustella hankkeesta ja siitä, voisiko voimaloille olla jokin muu sijoituspaikka. Kunta ilmoitti, ettei ryhmää oteta vastaan. Mainitsemaani adressia ei päätöksenteossa otettu millään lailla huomioon. Tässä voidaan puhua jo demokratian irvikuvasta. Jo hyvien tapojenkin mukaan kunnassa olisi pitänyt neuvotella ja kuunnella kaikkia osapuolia näin isossa asiassa, ennen päätöksentekoa.   

Lappajärvi on Etelä-Pohjanmaan suurin järvi ja syntyhistoriankin takia merkittävä. Lappajärvi on satsannut, ja ainakin kunnan suunnitelmien mukaan tulee panostamaan matkailuun. Mitenkähän nuo 300 metriin nousevat voimalat sopivat näihin suunnitelmiin? Toisaalla Suomessa matkailuyrittäjät ja kunnat, joissa on matkailua, vastustavat tuulivoimaloita. Tuskin Lappajärvelle kukaan tulee voimaloita katsomaan. Kunta suunnittelee myös vapaa-ajan asuntomessuja Välijoen alueelle, jossa kunnalla on jokirantatontteja. Käsitykseni mukaan vapaa-ajalla tullaan rentoutumaan, nauttimaan luonnosta ja hiljaisuudesta. Ei kai kukaan rakenna tontille, jossa maisemaa hallitsee tuulivoimalat pyörivine lapoineen ja vilkkuvaloineen. Välijokea alaspäin mentäessä jokirannassa on asutusta. Mikäli hanke toteutuu, heidän kiinteistöjensä arvo laskee merkittävästi. Miltä tuntuisi, jos sattuisi omalle kohdalle?   

KUNNAN budjetissa alijäämät kasvavat vuosi vuodelta. Lappajärven ongelma on erittäin kapea veropohja. Väestökato on suuri. Eläkeläisten osuus on suuri ja keskieläke reilut 1 300 euroa kuukaudessa. Veroeuroja ei tältä pohjalta kartu. Tuulimyllyjen tuotolla ei kunnan taloutta pelasteta, päinvastoin: asumisviihtyvyyden heikkeneminen saattaa kiihdyttää muuttoa kunnasta.   

Lappajärvi on hyvä paikka asua ja elää. Täällä on moniin kuntiin verrattuna hyvät koulutus- ja harrastusmahdollisuudet, järvimaisemat ja luonnonrauha. Näitä ihmiset arvostavat entistä enemmän, mutta tällaista kuntamarkkinointia Lappajärvellä ei ole tehty. Saamalla esimerkiksi 10 perhettä muuttamaan Lappajärvelle, niiden verotulot ja valtionosuudet tuottavat enemmän, kun nuo 7–10 tuulimyllyä. Lisäksi ne vaikuttavat koulujen pysymiseen sekä lisäävät taloudellista toimeliaisuutta.   

KUNTAVAALIT ovat huhtikuussa. Miten nämä addressin allekirjoittaneet lappajärveläiset, jotka mahdollisesti joutuvat hakemaan oikeuttaan kuntaa vastaan eri valitusviranomaisten kautta, käyttäytyvät tulevissa vaaleissa, se jää nähtäväksi.   

Markku Jaakkola, Lappajärvi

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.