Jäätilanne vaihtelee Lappajärvessä huomattavasti

Voimakkaasti lauhtunut ilma on aiheuttanut railoja Lappajärven jäähän. Jää on osittain noussut pystyyn railon kohdalla. Ilmakuvan vasemmassa alalaidassa näkyy yksittäinen kairalla jäähän tehty reikä. Kamerakopteri ottama kuva on Kärnän länsipuolelta.
Päätoimittaja Hannu Takala kysyi Lappajärven jäätilanteesta ylipalomies Hannu Övermarkilta.

Övermark kertoi, että jäät ovat paksuuntuneet, mutta paikallisia vaihteluita on paljon riippuen virtauksesta ja jäällä olevasta lumipeitteestä. Koko maan vesistöjen jää on 10–30 senttiä ohuempaa kuin tavallisesti tähän aikaan. Lappajärven jääpeitteessä on havaittu leveitäkin railoja, joten mikäli jäällä liikutaan, on oltava varovainen ja tiedettävä missä liikkuu. Jääpeitteessä teräsjään lisäksi on joukossa kohvajäätä, joka ei kanna kuten teräsjää.  

Viimeisin virallinen mittaustulos Ympäristöhallinnon havaintopaikalta on 9. tammikuuta suoritettu mittaus Halkosaaren kohdalta, ja silloin jään paksuus oli 18 senttimetriä. Seuraava virallinen mittaus suoritettaneen 20. päivän tienoilla. Lauantaina 16. tammikuuta Lappajärven Kylmälahden kohdalle porattu ”epävirallinen ” kairanreikä osoitti jään olevan 37 senttimetriä paksu. 

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.