”Hyvää tarkoittava vierailu voi jättää jälkeensä suuren surun”

KAIKKI Järvi-Pohjanmaan perusturvan asumispalveluyksiköissä asuvien vanhusten omaiset eivät noudata pandemiajohtoryhmän asettamia ohjeistuksia, joilla pyritään turvaamaan ikäihmisten terveys ja turvallisuus. Hoidon ja hoivan palvelujohtaja Marita Ylilahti muistuttaa toimintaohjeiden merkityksestä. Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella on kuollut toisen korona-aallon aikana yhteensä 10 henkilöä, joilla on todettu koronatartunta. Seitsemän heistä oli asumisyksikkö Kultakämmenen asukkaita. Koronaan menehtyneiden keski-ikä on 86 vuotta.

–Maaliskuussa 2020 päätimme, että meidän ikäihmisten yksiköihin ei päästetä koronavirusta, vaan teemme kaikkemme välttääksemme tartunnat, kertoo hoidon ja hoivan palvelujohtaja Marita Ylilahti Järvi-Pohjanmaan perusturvasta. –Pandemiajohtoryhmässä laadimme ohjeistusta koskien vierailuja, suojautumista ja käyttäytymistä suojellaksemme vanhuksiamme. Osalla vanhusten läheisistä ohjeistukset tuntuivat turhilta ja ahdistavilta, mutta henkilökunta jaksoi ohjata ja opastaa turvalliseen kohtaamiseen.

Toisin kuitenkin kävi. –Virus ei kysy lupaa saapua, vaan kulkeutuu salakavalasti ihmisten mukana tuottaen jälkeensä surua ja tuskaa. Korona-virukseen sairastuminen hyvin vanhoille ja monisairaille on usein valitettavasti kuolemaan johtava. Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella koronaviruksen leviäminen ikäihmisten hoivakoti Kultakämmeneen ja siihen liittyvät kuolemat ovat olleet järkyttäviä. Ikäihmisten lisäksi myös henkilökunnasta osa sairastui, ja suuri joukko joutui altistuneina karanteeniin.

Ylilahti kertoo, ettei tartuntojen lähde ole selvillä. –Henkilökunnan suojautumisvaateet ovat olleet kaikissa yksiköissämme vahvat, ja niitä on noudatettu henkilökunnan puolelta tiukasti. Viruksen kiihtymis- ja leviämisvaiheessa suojautuminen on ollut kaikissa yksiköissämme vahvempaa kuin missään muussa maakunnan kunnissa.

VAIKKA tulevaisuus näyttää nyt, koronarokotusten alkaessa, valoisammalta, ei suojautumista voi löysätä vielä pitkään aikaan, Ylilahti toteaa. –Edelleen joudumme käyttämään suu- ja nenäsuojainta, pesemään käsiämme ja muistamaan turvavälit. Pandemiajohtoryhmä joutui esittämään joulun aikaan erittäin vahvan suosituksen välttää vierailuja, mutta jatkossa pyrimme palaamaan aikaisempaan hieman väljempään suositukseen.

Mainos

Hoitokodeissa vierailuja suositellaan vain oireettomalle vierailijalle, henkilökunnan kanssa etukäteen sopien, asukkaan omassa huoneessa, puolen tunnin ajan, yhdestä kaksi henkilöä kerrallaan, suu- ja nenäsuojaimella suojattuna ja noin 2 metrin turvaväleillä. Jos vanhus voi pitää suu- ja nenäsuojainta, on se suotavaa.

–Olemme valitettavasti huomanneet, että kaikki vierailijat eivät ota ohjeistusta vakavasti, vaan hoitajan poistuessa poistavat suojaimen ja menevät läheisensä viereen istumaan. Oireetonkin vierailija voi tällä tavalla tietämättään levittää virusta läheiselle ja edelleen muille asukkaille hyvin nopeasti. Hyvää tarkoittava vierailu voi jättää jälkeensä suuren surun. Suomessa on myös todettu uutta, helpommin tartuttavaa koronaviruksen mutaatiota, joten pandemiajohtoryhmä pyytää vierailijoita toimimaan tiukasti hoitajien ohjeistuksen mukaisesti.

Vierailijan välinpitämätön suhtautuminen suojavarustusten käyttöön voi olla vanhukselle kohtalokas.

–Kaikissa asumispalveluyksiköissä on myös mahdollisuus esimerkiksi videoyhteyteen tabletin tai puhelimen välityksellä, minkä avulla omaiset voivat vaihtaa kuulumisia asukkaiden kanssa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.