Luonnonmukainen kalatie Ähtävänjoelle -esiselvityshanke sai rahoitusta

POHJANMAAN vesi ja ympäristö ry. on saanut Euroopan meri- ja kalatalousrahaston rahoitusta 22 925,70 euroa Ähtävänjoen luonnonmukainen kalatiehankkeen esiselvitykseen. Hankkeen kokonaisbudjetti on 29 968 euroa.

Hankkeen tarkoituksena on selvittää mahdollisuus luoda kaloille luonnonmukainen kalatie ja lisääntymisalueita lohikaloille Ähtävänjoen vesistöön. 1500-luvulta lähtien on tietoja Ähtävänjoella kalastetun lohta ja meritaimenta (Tuomi-Nikula 1981). Taimen on edellytys raakun esiintymisen turvaamiselle. Raakku on erittäin uhanalainen, rauhoitettu ja direktiivilaji, jota esiintyy edelleen Ähtävänjoella. Lajia ollaan myös palauttamassa jokeen FRESHABIT-hankkeessa.

Luonnonmukaiset kalatiet toimivat kaksisuuntaisina kulkureitteinä patojen ohitukseen ja muodostavat koskimaisia elinympäristöjä. Kalatiet ovat tärkeitä paitsi varsinaisten vaelluskalojen myös muiden vesieliöiden kannalta. Hankkeen myöhemmässä vaiheessa lisättäisiin koskimaista elinympäristöä rakentamalla luonnonmukaisia ohitusuomia ja vesitettäisiin kuivina olevia vanhoja jokiuomia. Oikein rakennettuina ohitusuomat toimivat kutupaikkoina ja poikasten kasvupaikkoina. Luonnonmukaisen kalatien saaminen Ähtävänjoelle lisää mahdollisuuksia virkistyskäyttöön, esimerkiksi kalastukseen. Tällä on merkittävä vaikutus alueen asumisviihtyisyyteen. Hyödynsaajia ovat vesiluonnon lisäksi, virkistys- ja ehkä ammattikalastajatkin, alueen kunnat ja paikalliset toimijat sekä kansalaiset.

Ähtävänjoella Luodonjärvi-Evijärvi-Lappajärvi-Alajärvi akselilla on yhdeksän voimalaitoista ja kolme järvipatoa, jotka häiritsevät vesieliöitä ja estävät vaelluskaloja nousemasta Ähtävänjoelle lisääntymään. Vaikka joki on määritetty muutetuksi vesistöksi, hyvää ekologista tilaa, jossa kalan kulku on mahdollista, kannattaa tavoitella. Hankkeessa luodaan edellytyksiä parantaa Ähtävänjoen vesistön ekologista tilaa ja virkistyskäyttömahdollisuuksia. Hanke tukee kalatiestrategiaa (Valtioneuvosto 2012) sekä vesien- ja merenhoidon toimenpideohjelmia. Esiselvityksen jälkeen siintää kalatien kohdekohtainen suunnittelu ja sitten luvitus ja toteuttaminen.

Esityksen kannattajia ovat koko vesistöalueen osakaskunnat Luodonjärveltä alkaen Alajärvelle saakka sekä useimmat kunnat. Myös kolme vesivoimalayhtiötä (Herrfors, Esse Elektro‐Kraft, Alajärven Sähkö) ovat antaneet luvan esiselvitykselle.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Korven tilan isäntä Mika Korpi ja Simmental-sonni Rocky.

Eläinten hyvinvointi ennen kaikkea

KORVEN tila sai 6. joulukuuta Kortesjärven Yrittäjien juhlassa Vuoden Yrittäjä -tunnustuksen.

–Tilallamme on vanha tilakyltti, jossa

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Kortesjärven Järvi-Veikkojen perinteinen Kortesjärven Joulu -lehti on ilmestynyt.

Kortesjärven Joulu on ilmestynyt

KORTESJÄRVEN Järvi-Veikkojen julkaisema Kortesjärven Joulu-lehti on ilmestynyt. Tämän vuoden lehti on jo 35. vuosikerta! Tuhti

Viljami Kultalahti, 3, uskalsi rohkeasti mennä ottamaan pukilta karkkia. Viljamin mielestä joulussa on parasta lumikasat.

Joulun tunnelma saavutti Kortesjärven

JOULUPUKKI ehti kiireiltään käydä ilahduttamassa Kortesjärvenkin asukkaita 1. joulukuuta Kortesjärven torilla, kun Kortesjärven yrittäjät olivat

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Kortesjärven Järvi-Veikkojen perinteinen Kortesjärven Joulu -lehti on ilmestynyt.

Kortesjärven Joulu on ilmestynyt

KORTESJÄRVEN Järvi-Veikkojen julkaisema Kortesjärven Joulu-lehti on ilmestynyt. Tämän vuoden lehti on jo 35. vuosikerta! Tuhti

Viljami Kultalahti, 3, uskalsi rohkeasti mennä ottamaan pukilta karkkia. Viljamin mielestä joulussa on parasta lumikasat.

Joulun tunnelma saavutti Kortesjärven

JOULUPUKKI ehti kiireiltään käydä ilahduttamassa Kortesjärvenkin asukkaita 1. joulukuuta Kortesjärven torilla, kun Kortesjärven yrittäjät olivat

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.