Ei enää aamuherätyksiä

Evijärveläisten postit jakaa vastedes joku muu kuin eläkkeelle jäävä Sirkka-Liisa Angervisto.

Julkaistu:

Kategoria:

,

EVIJÄRVELÄISTEN postit on viimeiset 13 vuotta jakanut Sirkka-Liisa Angervisto. Myöhästyneet joulukortit saattaa kuitenkin tuoda laatikkoon joku toinen, sillä hän jäi eläkkeelle uudenvuoden aattona.

64-vuotias Angervisto ehti olla Postin palveluksessa lähes 36 vuotta. Hän aloitti siivoajana Lappajärvellä, ja siitä hän siirtyi vähitellen tuuraamaan varhaiskantoon ja päiväkantoon, ja sen jälkeen Evijärvelle, jossa hän on toiminut ryhmävastaavana.

Hän ei oikein osaa pukea sanoiksi, mitä ajatuksia työelämän taakse jättäminen herättää.

–Olen tykännyt työstäni, koska se on itsenäistä, ja ennen kaikkea työkavereistani. Kaikkein pahinta on jättää rakkaat työkaverit tänne, hän kiteyttää. –Nyt pitää vain opetella olemaan ja yrittää nauttia eläkepäivistä niin kauan kuin vielä on terveenä.

Hän olisi saanut jäädä eläkkeelle jo vuosi sitten, mutta vielä silloin se ei kiinnostanut.

–Nyt ajattelin, että jos jäisin — auttamaan vähän lapsenlapsen hoitamisessa ja muussa sellaisessa, ja jotakin harrastamaankin. Talvella hiihtoa ja mitä nyt keksinkään.

ANGERVISTO on tottunut heräämään jo kauan ennen kukonlaulua: neljänä päivänä viikossa aamuneljältä ja yhtenä päivänä viideltä.

Hänestä ei oikeastaan koskaan tunnu siltä, etteikö sängystä pääsisi ylös. Hän menee nukkumaan kymmenen–puoli yhdentoista maissa iltaisin.

–Aamusta on päivä pisin, hän sanoo. –Sitten viikonloppuna otan kyllä takaisin vähän tappioita.

Postin jakelu sijaitsee kunnanvirastolla, jonne hän tulee töihin varhain aamuyöstä. Aluksi lajitellaan postia hyllyyn, ja sitten siirrytään kiertämään varhaiskantoa. Myöhemmin aamulla jaetaan sivukylien postit.

Hänen oma kuuden kilometrin mittainen aamureittinsä on aivan ydinkeskustassa. Pidempi reitti kiertää Pukkilan, Jokikylän ja Vasikka-ahon. Sille tulee matkaa 104 kilometriä päivässä.

–Mulla menee semmoinen vajaat neljä tuntia reitilläni.

VUOSIKYMMENTEN aikana Postin kulkua ja työtapoja on myllätty paljon.

Kirjeiden, lehtien ja mainosten määrä on vähentynyt, ja lähetysten kulku itsessään on digitalisoitunut.

Paketteja puolestaan lähetetään enemmän kuin koskaan: tänä jouluna Posti toimitti niitä puolitoista kertaa enemmän kuin toissa vuonna.

Joulukortteja ei kulje enää yhtä paljon kuin takavuosina — tosin valtakunnallisesti niiden määrä kasvoi viime vuodesta, ja perinne pitää yhä pintansa.

Nurmikoita evijärveläiset postinjakajat eivät onneksi ole sentään joutuneet leikkaamaan.

Angerviston oma työmäärä oli lisääntynyt. Väkeä on vähennetty, ja reitit olivat venyneet pidemmiksi.

–Olen sitä mieltä, että ennen posti kulki paremmin kuin nyt, Angervisto pohtii.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.