Alpakkaveljekset tuovat uusia tuulia Kurejoen Jamille

Nacho tekee tuttavuutta Päivi Lampisen kanssa.
7-VUOTIAAT alpakkaveljekset Nacho ja Macho saapuivat Kurejoen Jamille marraskuun puolivälissä.

–Ne ovat mielenkiintoisia kavereita, totesi Jamilla ohjaajana toimiva Aimo Huopana, joka opiskelijoiden kanssa rakensi pikavauhtia alpakoille aitauksen ja sääsuojan. Vaikka eläimillä on paksu ja lämmin villakerros, ne osaavat arvostaa suojaa.

–Aamulla jos on huonolla tuulella tänne tullessa, ei ole enää, kun näiden kanssa on touhunnut. Käyn päivän mittaan ohi kulkiessani kysymässä niiltä, mitä kuuluu, hän naurahti.

Alpakat ovat osoittautuneet rauhallisiksi eläimiksi. Keskenään ne joskus nahistelevat ja sylkevät, etenkin ruokailutilanteissa.

–Niillä on tosi isot silmät ja ne katsovat ihmistä silmiin toisin kuin muut eläimet, kuvaili Päivi Lampinen. –Ne ovat uteliaita vieraiden suhteen ja kiinnostuneita kaikesta.

Niiden sijoituspaikka opetusnavetan etupihalla on juuri sopiva: ne eivät unohdu jonnekin nurkan taakse, vaan saavat seurata koulutilan elämää aitiopaikalta ja tottuvat yhä paremmin ihmisiin, Lampinen jatkoi.

–Niiden ääni on yllättävä. Siistijä luuli, että pihalla käynnistetään autoa, kun alpakat elämöivät. Se voi myös kuulostaa jarrujen kirskunnalta, Taija Jokiaho kertoi.

–Ne kiljuvat kuin apinat, Huopana täydensi.

Alpakoiden saapuminen on herättänyt mielenkiintoa ja moni on käynytkin niitä ihmettelemässä. Aitaan on kiinnitetty kyltti, jossa muistutetaan, että eläimiä ei saa ruokkia. Ylimääräiset herkut voivat laittaa niiden vatsan sekaisin.

 –Ne syövät porolle ja riistalle tarkoitettua papua ja heinää, sekä tuoretta, että kuivaa, Huopana kertoi.

Vaaleampi, Nacho, antaa silittää ja paijata itseään, Macho pitää varautuneempana pitää etäisyyttä pohjalaiseen tapaan. Opiskelija Aada Blom on totuttanut niitä riimussa kävelyttämiseen.

KAUPPA tuli yllättäen, mutta ei odottamatta. –Alpakoistahan meillä ei ole ennestään kokemusta, mutta entinen omistaja meitä ohjeisti ja henkilökunta on etsinyt tietoa eläimistä sitten joka puolelta hoitotyötä ja opetusta varten, kertoi koulutusalajohtaja Henna Latvala.

–Olimme jo pidempään haaveilleet alpakkojen hankintaa paristäkin syystä.

Toinen on Green Care -toiminta, jota Jamilla on kehitetty viime vuosina, toinen se, että opetusmaatilalla halutaan tarjota opiskelijoille kokemusta mahdollisimman monen eri eläinlajin kanssa toimimisesta.

Jami on tehnyt kehittämistyötä useammassakin eri hankkeessa Green Care -toiminnan ja yrittäjyyden edistämiseksi alueella, sekä GC-toiminnan tunnettuuden lisäämiseksi ja tuottanut opetusmateriaaliakin yhdessä verkostohankkeessa.

–Tällä hetkellä Jamin Palvelut Oy hallinnoi Hoivaa ja voimaa Etelä-Pohjanmaan luonnosta -yritysryhmähanketta, jossa on mukana kuusi Green Care -yrittäjää – heistä peräti 4 on tältä alueelta.

JAMI tarjoaa tuotteistettuja Green Care -palveluita. Tuoteperhe kasvaa lähiaikoina ainakin yhdellä tuotteella, jossa alpakat ovat keskiössä.

–Uteliaina ja seurallisina eläiminä alpakat soveltuvat hyvin Green Care -toimintaan. Niitä voi silitellä, taputella ja taluttaa. Meiltä löytyy jo voimaannuttavaa eläinavusteista toimintaa hevosten ja lampaiden kanssa, ja jatkossa myös alpakoitten, kanojen ja lehmien kanssa. Myös luontoavusteista sekä puutarhassa toteutettavaa toimintaa löytyy. Niiden markkinointiin on tarkoitus panostaa korona-aallon hellittäessä.

 –Tällaiset voimaannuttavat Green Care -palvelut sopivat hyvin esimerkiksi tyhy-toimintaan, lapsille tai muille ryhmille, jotka haluavat hetken irrottautumista arjen kiireistä ja voimaannuttavan kokemuksen lähellä luontoa ja/tai eläimiä.

Jami on mukana Etelä-Pohjanmaan Green Care -toimijoiden työryhmässä ja Green Care Finlandin jäsen. Henkilökuntaa on koulutettu Green Careen, ja opettaja Heli Hämäläinen on suorittanut sen parissa laajemmat AMK-opinnot.

GREEN Caren voimaannuttava vaikutus on havaittu henkilökunnassa ja opiskelijoissakin. –Alpakat, kuten muutkin eläimet, joita meillä on lehmistä navettakissaan ja kananpoikasiin, lisäävät hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä – laajemminkin kuin vain maatalousalalla. Esimerkiksi henkilökunnan Whatsapp- ryhmään laitetut kuva- tai videoviestit Nugetti-kanan päivän seikkailuista tai vastasyntyneestä vasikasta piristävät ihan kaikkien päivää, kertoi Latvala.  

–Haluamme, että meillä on kaikilla täällä hyvä olla: opiskelijoilla, henkilökunnalla ja eläimillä. Kurejoen toimipisteen koko ympäristö eläimet mukaan lukien antaa hyvät puitteet siihen.

Myös oppilaitoksen ulkopuolisilla henkilöillä on mahdollisuus tulla nauttimaan miljööstä. Alpakoita voi niiden ulkoillessa käydä aidan ulkopuolelta moikkaamassa samoin kuin muita eläimiä. –Myös puutarhan Keidas on aivan upea paikka hengähtää hetken ja nauttia kauniista ympäristöstä. Se on auki puutarhamyymälän yhteydessä joka päivä iltamyöhään saakka.

Tällä hetkellä tilalla on lehmien ja alpakoiden lisäksi lampaita, kanoja, hevosia, pari kania ja kissa.

INFO

Suomessa on noin 1 500 alpakkaa. Ne ovat alun perin eteläamerikkalaisia, villan tuotantoon jalostettuja kamelieläimiä, jotka ovat läheistä sukua laamalle. Yhdeltä eläimeltä saa kaksi, kolme kiloa villaa vuodessa. Alpakan villa on arvostettu materiaali.

Alpakasta saa seuraa kävelylle, ja sen voi totuttaa kantamaan pientä, kevyttä kuormaa. Alpakalla ei voi ratsastaa. Myös eläin on elementissään terapiaeläimenä. Niiden kanssa voi harrastaa vaikkapa alpakka-agilitya, käydä riimuvaelluksilla tai tehdä vierailuja esimerkiksi vanhainkoteihin.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.