Lukijan mielipideartikkeli:

Ihmettelyä sosiaaliavustusten määrästä

PIENI alustus alkuun: Tämän ”kaverin” olen tuntenut pienestä pojasta (syntymästä) asti. Olin hänen äitinsä ystävä. Asuivat silloin toisaalla. Elämä muuttui: muuttivat pois ja palasivat synnyinseudulleen (kotiin); Vimpeliin, myös ”kaverin” koulunkäynnin vuoksi. ”Kaveri” kävi erityiskoulua toisella paikkakunnalla ja sai sieltä hyvän alun dysfaatikon elämään; oppi puhumaan, kuulemaan, ymmärtämään asioita ja kommunikoimaan. Elämä sujui hyvin: asui äitinsä kanssa kahden, monta vuotta. Olin ystävänä edelleen ja aina tervetullut vieras. 

Elämään yllättäen muutos: Äiti kuoli tapaturmaisesti, ”kaveri” jäi yksin. Mitä tehdä: Oli kuitenkin pakko ottaa omasta ”elämästä vaari”, hyvin pärjännyt vaikkakin on lievästi vammainen. ”Kaveri” on aina valmis auttamaan muita. 

Avun tarve: ”Kaverin” jääkaappi/pakastin hajosi. Mitä tehdä: huolto kertoi uuden termostaatin hankintahinnaksi noin 150–170 euroa, kyseessä kuitenkin jo vanha yhdistelmä. Uusi yhdistelmäkaappi maksaisi halvimmillaan 399 euroa. 

Avunpyyntö Kelaan, sosiaalihoitajalle, joka totesi puhelimessa, ettei kaikilla pidä olla jääkaappia (missä niin lukee). Sitten alkoi tulojen selvitys: tulot noin 1 000 euroa kuukaudessa, sosiaalihoitaja totesi, että siitähän jää 300 euroa säästöön, ei huomioitu oikeita asumiskuluja, lääkekuluja ja ennen kaikkea ruokakuluja. Tietenkin isojen markettien laskut sisältävät myös muita kuin ruokakuluja, kuten taloustarvikkeita, t-paitoja ja alushousuja jne. Käytiin rivi riviltä läpi tiliotteet: mitäs nämä grillikioski ostot on: ”kaveri” totesi syövänsä noin kerran viikkoon lämpimän ruoan. Entäs kukkaostos; juu äidin haudalle kanervat. No sitten sosiaalivirkailija miettimään ja pohtimaan asiaa; miten voitais avittaa. Kesti noin puolitoista viikkoa. ”Kaveri” joutui viemään insuliinit naapurin jääkaappiin. 

Lopputuloksena 50 euron avustus. Miksi päätös kestikin noin jäätävän kauan? 

MINUSTA näin sivusta seuranneena on niin helppoa vammaisen ihmisen lyttääminen, eikö voitaisi joskus poiketa taulukkokustannuksista ja tarkastella todellisia kuluja? Näin toimii siis Alajärven kaupungin sosiaaliapu, koskeekohan kaikkia tarvitsijoita? Tällaisen toiminnanhan ei pitäisi olla bisnestä. 

Hienoa, että sukulaiset ja ystävät tulivat apuun ja uusi jääkaappipakastin hoitui! 

Nimimerkki: Kaveri Nummelasta 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.