Tomi Saarijärven digitaalisia maalauksia Kortesjärven kirjastossa

Tämä surrealistinen työ esittää kolmea munkkia viettämässä yötä nuotion loimussa pohjalaisella peltolakeudella.
Saarijärvi on maalannut erilaisilla perinteisillä tekniikoilla jo pitkän aikaa. Digitaalinen maalaus tuli mukaan luonnostaan, koska hän työstää paljon videota ja valokuvaa tietokoneella.

KORTESJÄRVEN kirjastossa on vuoden loppuun asti nähtävillä Tomi Saarijärven digitaalisia maalauksia. Ne on tehty kuvankäsittelyohjelmassa tietokoneen piirtopöydällä ja tulostettu canvakselle.

Saarijärvi on maalannut erilaisilla perinteisillä tekniikoilla jo pitkän aikaa. Digitaalinen maalaus tuli mukaan luonnostaan, koska hän työstää paljon videota ja valokuvaa tietokoneella.

–Jossain vaiheessa tuli kokeiltua piirtopöytää ja kuvankäsittelyohjelman digitaalisia siveltimiä. Huomasin, että niillä sai yllättävän hyvää jälkeä aikaan. Myöhemmin sekä omat taidot että ohjelmien ominaisuudet ovat kehittyneet, hän kertoo.

Saarijärvi kertoo, ettei hän ole luonnostaan kovin hyvä piirtämään esimerkiksi muotokuvia. Maalauksissaan hän pyrkii ilmaisemaan enemmänkin tunnetiloja ja ominaisuuksia kuin jäljentämään todellisuutta sellaisenaan.

–Vaikka en haluakaan tehdä valokuvantarkkaa kopiota ihmisestä, yhdennäköisyyden saavuttaminen on silti tärkeää. Digitaalinen maalaus helpottaa yksityiskohtien kuten silmien, nenän tai suun korjailua ja mahdollistaa sen, että mallikuvan voi aina tarvittaessa ottaa näkyviin maalauksen päälle hiiren näpäytyksellä.

Työskentely on nopeaa. Maalien kuivumista ei tarvitse odotella, ja virheen tullessa voi aina perua tekemänsä siirron napin painalluksella.

HÄN käyttää usein maalausten malleina itse ottamiaan valokuvia. Joskus hän myös yhdistelee erilaisia elementtejä useammista kuvista.

–Digitaalinen maalaus mahdollistaa myös eri tyylien sekoittelun. Samassa työssä voi esimerkiksi olla sekä öljyvärimaalauksen että akvarellin piirteitä. Maalausteni aiheissa yritän usein yhdistellä arkipäiväisyyttä ja taianomaisuutta.

Digitaalisen maalauksen voi periaatteessa tulostaa mille tahansa materiaalille. Suurin osa näyttelyn töistä on tulostettu puukehykseen pingotetulle canvakselle, mutta mukana on myös yksi pressukankaalle tulostettu työ.

–PIDÄN myös perinteisistä maalaustekniikoista, eikä digitaalinen maalaus ole korvannut niitä. Se on minulle vain yksi tekniikka monien joukossa.

Saarijärven maalauksia on esillä myös ensi kesänä Kortesjärven suvipäivien aikaan pidettävissä latoteatterin elokuvanäytöksissä, joita nähtiin viimeksi kesällä 2018.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.