Hanke auttaa yhteisöjä pienentämään energiakulujaan

Ruotsalan kyläyhdistyksen monitoimihallille laadittiin suunnitelma energiankulutuksen pienentämiseksi. Kyläyhdistys on tarttunut toimeen, lämmitysjärjestelmä muutetaan ilma-vesi-järjestelmäksi, katolle laitetaan aurinkokennot ja lamput vaihtuvat ledeiksi.

Julkaistu:

Aihe:

Hankkeen keskeisenä tavoitteena on rakennusten kulutusmenojen pienentäminen selvittämällä kiinteistöjen energiakulutukset ja niiden muutosratkaisut. Hanke painottuu energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian kuten aurinkosähkön ja lämpöpumppujen lisäämiseen sekä fossiilisen energian vähentämiseen. 

Hanke toteutetaan kehittämisyhdistys Aisapari ry:n alueella olevissa yleishyödyllisten yhteisöjen hallinnoimissa rakennuksissa. Kyseisiä tiloja ovat muiden muassa nuorisoseura-, metsästysseura-, työväen- ja kylätalot, sekä verotusoikeudettomat seurakuntien omistamat kiinteistöt. Hanke on saanut 90 prosentin avustuksen Leader Aisaparin kautta Maaseuturahastosta. 

–Hankkeessa laaditaan kirjallinen raportti kiinteistöjen energiakulutusten vähentämiseksi, ja energiajärjestelmien tehokkuuden parantamiseksi. Ehdotetuille toimenpiteille laaditaan kustannusarvio, vuosisäästö ja takaisinmaksuaika. Raportissa korostetaan seikkoja, jotka ovat kohtuullisin kustannuksin toteutettavissa, kertoo Kortesoja. 

Hanke antaa neuvoja kiinteistöjen hallinnasta ja hoidosta vastaaville henkilöille muun muassa investointiavustusten saamiseksi. Katselmusten tavoite on säästää kiinteistöjen käyttömenoissa, mutta katselmusraportti ei velvoita kiinteistöjen omistajia raporteissa ehdotettuihin toimenpiteisiin. 

KYLÄYHDISTYKSEN puheenjohtaja Heikki Korkealaakso Kauhavalta on tyytyväinen Ruotsalan monitoimihallille tehtyyn suunnitelmaan. 

–Suunnitelman pohjalta teimme Ely-keskukselle hankehakemuksen tilojen kunnostamiseksi. Monitoimihallissa on ollut öljylämmitys, lämpö on tullut vieressä toimineen koulun lämpökeskuksesta. Jatkossa talo lämpiää ilma-vesi-järjestelmällä, katolle laitamme aurinkokennot ja valaisimet vaihtuvat ledeihin, kertoo Korkealaakso. 

Suunnitelmissa huomioidaan myös tulevaisuuden tarpeet. Pauli Kortesoja kiinnittää huomiota vuonna 2025 voimaan tulevan lakiin, jonka mukaan myös yhdistysten omistamien rakennusten pysäköintipaikoilla tulee olla sähköajoneuvojen latauspisteitä. 

–Lakia on jo vahvistettu, mutta sitä ei ole vielä saatavilla mustaa valkoisella. Raporteissa kuitenkin huomioin myös tämän lain, Kortesoja toteaa. 

Kiinnostusta energiakulujen säästämiseen on, sillä Kortesoja kertoo laativansa jo viidettä raporttia. Hankkeeseen ehtii vielä mukaan, sillä se jatkuu kesäkuun 2022 loppuun saakka. Projektipäällikkö Pauli Kortesojan tavoittaa Lapualta Thermopolis Oy:stä. 

Marita Mattila

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.