Pisarat ry:n vuosinäyttelyssä teräksestä ja hautakivistä valmistettuja Tuonelan mustia veneitä sekä korona-aiheita

Vilma Saarisen Tuonelan virran laivoja kuvaava teos syntyi päättötyönä Kankaanpään kuvataidekoulussa tänä keväänä. Laivat on veistetty vanhoista hautakivistä, jotka ovat mustaa dioriittia. Allas ja mastot ovat terästä. Kuva: Vilma Saarinen

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

TIIRASSA Evijärven kunnantalon alakerrassa on joulukuun loppuun asti nähtävillä kuvataideyhdistys Pisaroiden perinteinen vuosinäyttely. Se on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–15.

Esillä on maalauksia Pentti Ala-Kojolalta, Hilja Elgbackalta, Anna-Maija Haviselta, Kaisu Joensuulta, Aatos Paalaselta, Carita Surma-aholta, Markku Tuomaalalta ja Maria Välikankaalta. Ne on aseteltu näyttelytilaan niin, että yleisvaikutelma on rauhallinen ja seesteinen. Katsojaa kuljetetaan sujuvasti huoneen läpi.

Taiteilijoista esimerkiksi Kaisu Joensuu on jaksanut osallistua Pisaroiden vuosinäyttelyihin aktiivisesti joka vuosi. Yksi hänen tämänvuotisista töistään sisältää kuusi minitaulua, joissa hän kuvaa tuntemuksiaan koronaviruksen kanssa elävässä yhteiskunnassa.

Näyttelyyn kuuluu myös suuri, musta, vedellä täytetty metalliallas, jossa ui seitsemän mustaa laivaa.

Siinä lukee:

”Virrassa synkän tuonelan,

lipuvat laivat kuoleman,

kyydissään sielut vainajan,

näin jättävät tämän maailman.”

Allas on valmistettu teräksestä. Laivat on veistetty vanhoista hautakivistä, jotka ovat mustaa dioriittiä.

Teoksen takana on evijärveläinen Vilma Saarinen. Se on hänen kuvataiteilijan AMK-opintojensa lopputyö Kankaanpään taidekoulusta tältä keväältä.

–Sen taustalla on ollut ajatus suomalaisesta muinaisesta kansanuskomuksesta, jossa uskottiin että kuoleman jälkeen sielut matkaavat kohti tuonelaa vesiteitä pitkin, hän kertoo. –Teos sai yllättäen hyvin ajankohtaisen ja symbolisen sanoman koronapandemian myötä. Matkustusrajoitteet ja -kiellot eivät koske kuoleman laivoja. 

KUVATAIDEYHDISTYS Pisaroiden vuosi on ollut tavallista hiljaisempi, kertoo sihteeri Carita Surma-aho.

Iso osa yhdistyksen toimintaa ovat perinteiset kevät- ja syysretket, jotka jäivät tänä vuonna tekemättä koronan takia.

Reissut ovat suuntautuneet perinteisesti maakunnan sisäpuolelle tai lähiseudulle. Niiden aikana on tutustuttu paikallisiin taidenäyttelyihin ja kirkkoihin. Viime vuonna käytiin Kristiinankaupungissa avoimet puutarhat -päivänä. Mukana on viime aikoina ollut myös kunnan kulttuuritoimi.

–Ne ovat olleet suosittuja. Täällä lähitienoilla on hämmästyttävän paljon näkemistä, Surma-aho sanoo.

Myös suosittu lasten piirustuskilpailu jäi tänä vuonna pois, kun markkinoitakaan ei ollut kesällä.

LASTEN osallistamisesta taiteen tekoon on keskusteltu yhdistyksessä.

Piirustuskilpailuja ollaan valmiita järjestämään useampikin vuodessa, ja lapsille voidaan pitää myös kursseja. Se sopisi hyvin yhdistyksen toiminta-ajatukseen, joka on edistää kuvataiteen harrastamista ja tuntemusta pitäjässä.

Surma-aho heittää ilmoille myös ajatuksen lasten omista taidenäyttelyistä. Hän kertoo olleensa aivan mykistynyt Särkikylän koululaisten Tiirassa keväällä 2019 pitämästä näyttelystä, jossa oppilaiden lukuvuoden aikana tekemä taide koottiin yhteen paikkaan.

–Lapsillekin on tosi tärkeää, kun heidän työnsä nähdään ja niistä puhutaan. Toivon, että kouluilla olisi enemmän aikaa sellaisiin.

KUNNANTALON alakerrassa sijaitseva ja kunnan omistama Tiira oli aiemmin varastona. Pisarat ry:n puheenjohtaja Aatos Paalanen muistelee, että siitä muokattiin vuonna 1996 perustetun kuvataideyhdistyksen näyttelyille sopiva paikka kunnan entisen kulttuurisihteeri Tuija Aholan ajatuksesta.

–Vastaavan tasoista näyttelytilaa saa mennä aika kauas etsimään, Paalanen sanoo.

–Toivoisin, että enemmänkin ihmisiä tulisi pitämään näyttelyitä täällä, Carita Surma-aho lisää. –Se ei maksa mitään.

VUOSINÄYTTELYN ja muiden Tiiran näyttelyiden lisäksi kuvataideyhdistyksellä on apteekin talossa keskustassa myös ikkunagalleria, joka on auki vuoden jokaisena päivänä vuorokauden ympäri. Iltojen pimentyessä on ikkuna valaistu sisäpuolelta. Siellä on vuoden aikana ollut esillä ainakin neljä pientä näyttelyä.

Tällä hetkellä ikkunagalleriassa on esillä Hilja Elgbackan omakuva ja hänen itse valmistamansa ukulele.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.