“Vielä ei ole aika huokaista helpotuksesta”, muistuttaa ylilääkäri Ojala

Etelä-Pohjanmaa on maakuntana palannut koronan suhteen takaisin perustasolle. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella tilanne on pysynyt rauhallisena koko epidemia-ajan. –Iso kiitos kuuluu alueemme kuntalaisille, jotka ovat esimerkillisellä tavalla jaksaneet noudattaa korona-ajan suosituksia. Hygieniaa on tehostettu ja turvavälit on pidetty mielessä. Maskeja on kaupoilla näkynyt kiitettävästi, ja myös kuntayhtymän palveluihin on hyvin tultu suojaimet kasvoilla, johtava ylilääkäri Heidi Ojala kiittelee.

Vaikka mieli tekisi, vielä ei ole kuitenkaan syytä huokaista helpotuksesta. 

–Emme voi tuudittautua siihen ajatukseen, että eläisimme täällä lintukodissa. Tartuntaketjut voivat levitä hyvin nopeasti myös meidän alueellamme. 

Ojalan mukaan kuntayhtymän alueen ensimmäiset koronatartunnat tulivat ilmi jo maaliskuussa. Tällä viikolla Kauhavalla on tullut täyteen viisi tartuntaa (tilanne 12.11.2020). Lisäksi on tullut esiin positiivisia löydöksiä henkilöiltä, jotka oleilevat alueellamme, mutta joiden kotikunta ei ole täällä. Viisi tartuntaa on alaraja, minkä jälkeen kunta on näkyvillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkistamissa kuntakohtaisissa luvuissa. 

Positiivisen näytteen antaneet asetetaan eristykseen, ja heille mahdollisesti altistuneet henkilöt, kuten muut samassa taloudessa asuvat tai muuten läheisessä kontaktissa olleet, asetetaan aina karanteeniin. 

–Koko kuntayhtymän osalta kaikki virukselle altistuneet on tavoitettu, ja heidät on asetettu karanteeniin. Mitään yksittäistä tapausryvästymää ei alueella ole eikä tartuntoihin liity altistumista julkisilla paikoilla, Ojala kertoo. 

Karanteenissa on tähän mennessä ollut yli 50 henkilöä.

Ylilääkäri vetoaa kuntalaisiin, jotta tilanne saataisiin pidettyä maltillisena vastedeskin. Maskin käyttö on ensiarvoisen tärkeää. Samoin lähikontaktien välttäminen muutoin kuin perhepiirissä. 

–Jos oleilet ilman maskia samassa huoneessa sellaisen maskittoman henkilön kanssa, joka seuraavana päivänä osoittautuu koronapositiiviseksi, sinut katsotaan altistuneeksi ja asetetaan karanteeniin. Sen sijaan, jos molemmilla olisi ollut maskit, eristyksessä olisi teistä ainoastaan koronapositiivinen henkilö, Ojala kertoo yksinkertaistetun esimerkin. 

Jos molemmilla on maskit, tartunnan mahdollisuus on hyvin pieni.

–Käyttämällä maskia pidät huolta paitsi itsestäsi myös muista. 

Kukaan ei voi pysäyttää koronaa yksin. Tarvitaan edelleen yhteen hiileen puhaltamista koko väestöltä.       

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.