Haravointi hautausmaalla on hyvää hyötyliikuntaa

MOTTONI on: Työ on parasta ajankulua. 

Olen viitenä päivänä, 3–5 tuntia päivässä haaravoinut puista pudonneita lehtiä ja roskia Kortesjärven hautausmaalla. On ollut raikas syksyinen ilma, on ollut mukava työskennellä ja on lisäksi tuntenut tekevänsä jotain hyödyllistä. Työhän jakautuu tavallaan kahteen eri käsitteeseen: On työ, josta maksetaan korvaus, eli palkkatyö, ja sitten kökkötyö.  

Palkkatyötä olen tehnyt noin 52 vuotta ja kökkätyötä jossakin muodossa lähes koko ikäni. Se työ alkoi, kun olin seitsemän vuotta 4H-kerhossa kyläpäällikkönä. Kökkötyö on minulla jatkunut ja jatkuu edelleen ja se on mukavaa.  

Ja toistan, tykkään tehdä jotain, josta on hyötyä joko itselle tai ympäröivälle yhteisölle. Ja tämä hautausmaa on meidän yhteinen paikka ja siistisssä ympäristössä on kiva käydä.  

Toinen mottoni on: Kun teet jotain, niin teet kunnolla (äidin opetus).  

Tähän siivouksen vietynä se tarkoittaa, että haravoin kummut, haravoin käytävät ja kärrään roskat kottikärryllä pois. Näin tulee puhdasta ja siistiä jälkeä.  

Kolmas motto, sekin äidin neuvo: Siivoa kunnolla, äläkä siirrä roskia paikasta toiseen.  

Osaa ihmisistä ei näköjään ole näin neuvottu. Mistäkö näin päättelen? No siitä, kun kumpu haravoidaan, mutta ei vieressä olevaa hautojen väliä, ja roskat jätetään kasaan, eikä korjata pois.  

Minusta se ei ole siivousta, ja niinpä näkymä on lähinnä surullinen.  

Seppo Ylilammi, Kortesjärvi  

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.