Esitys terveyskeskusten sulkemisesta meni läpi — jäsenkunnat päättävät asiasta syksyllä

Piia Kujalan mukaan kuntayhtymä kyllä järjestää palvelut, mutta on jäsenkunnista kiinni, kuinka paljon rahaa niihin on käytettävissä.

Julkaistu:

Aihe:

KOVAN metakan nostattanut esitys Alahärmän ja Kortesjärven hyvinvointiasemien sulkemisesta ensi vuoden alusta alkaen hyväksyttiin äänestyksen jälkeen Kuntayhtymä Kaksineuvoisen yhtymähallituksen kokouksessa tiistaina 15. syyskuuta.

Kuntayhtymän johtaja Piia Kujalan esitys muuttui hieman kokouksessa. Muutetussa esityksessä hän toteaa, että Ylihärmän hyvinvointiaseman tilanne tarkastellaan Kauhavan hyvinvointikeskuksen valmistuttua. Ennen kokousta hän oli esittänyt Ylihärmänkin asemaa suljettavaksi sitten, kun Kauhavan uusi hyvinvointikeskus on valmis.

Uutta hyvinvointikeskusta aletaan rakentaa viimeistään vuoden lopussa.

Äänet menivät 7–2. Kujalan takana olivat jäsenet Matias Peltonen, Mika Kankaansyrjä, Heikki Korkealaakso, Timo Renko, Juha Alkio, Alina Lehto ja Jussi Pahkajärvi. Vastaan äänestivät Marita Mattila ja Harri Ojanperä.

TÄMÄ Kaksineuvoisen yhtymähallituksen päätös ei ole vielä sama asia kuin terveysasemien sulkeminen, vaan yhtymähallitus esittää jäsenkunnille, että asemat suljettaisiin talousarvioraamiin pääsemiseksi. Varsinainen päätöksenteko hyvinvointiasemien palveluverkosta etenee Kauhavan ja Evijärven hallituksiin ja valtuustoihin syksyn aikana.

Kujalan mukaan kuntayhtymä kyllä järjestää palvelut, mutta on jäsenkunnista kiinni, kuinka paljon rahaa niihin on käytettävissä. Kuntayhtymän rahoitus tulee täysin jäsenkunnilta.

–Hyvinvointiasemien sulkemisesityksen taustalla on jäsenkuntien antama todella tiukka talousarvioraami vuodelle 2021, johon päästäksemme kuntayhtymän talouden tasapainottamistyöryhmä on tehnyt monikohtaisen säästöohjelman. Hyvinvointiasemiin liittyvät asiat ovat siis yksi kohta tässä säästöohjelmassa. Jos talousarvioraamia nostetaan ylemmäs, niin voimme palvelut järjestää, kuntayhtymän johtaja sanoo. –Kahden hyvinvointiaseman lakkauttamisella sekä monella muulla pienemmällä toimenpiteellä pääsemme jäsenkuntien antamaan talousarvioraamiin.

Kaksineuvoisella on budjetin loppusummassa ja talousarvioraamissa vajaa 500 000 euroa välimatkaa. Jotta terveysasemien palvelut pystyttäisiin säilyttämään nykyisessä laajuudessaan, kuntayhtymä tarvitsee jäsenkunnilta 450 000 euroa henkilöstöä ja tiloja varten. Jos asemien palvelut järjestetään hieman supistetummin, pienempi rahasumma riittää.

YLIHÄRMÄN hyvinvointiaseman kohtalo selviää Kujalan mukaan sitten, kun Kauhavan uusi hyvinvointikeskus on valmis.

–Silloin tarkastellaan, mikä silloin on tilatarve ja asiakkaiden palvelutarve.

KAUPUNGINVALTUUSTON puheenjohtajalle, kortesjärveläiselle Janne Sankelolle (kok.) ei tullut yllätyksenä, että asemien lakkauttamista suunniteltiin kuntayhtymässä.

–Kuntayhtymän suunnalta on asian tiimoilta oltu yhteydessä kesällä. Tiedossa on ollut, että valmistelussa olevassa säästökokonaisuudessa voi olla esityksiä myös hyvinvointiasemien tulevaisuuden osalta. 

Sankelo kertoo, että kuntayhtymälle on annettu talousraamiksi vuoden 2018 taso, mikä tarkoittaa, että pitäisi löytyä 3,2 miljoonan euron säästöt. Kauhavan kaupunki käsittelee Kaksineuvoisen esityksen syksyn aikana sekä hallitus- että valtuustotasolla.

–Hyvinvointiasemat ovat tarpeellisia erityisesti lapsiperheille, vanhuksille ja tukipalveluja tarvitseville. Täytyy katsoa, voidaanko taloudelliset tavoitteet ja palvelutarve tässä yhdistää.

Onko realistista, että Kauhavan kaupungilta saataisiin Kortesjärven ja Härmien terveysasemia varten lisää rahaa? 

–Käymme kaupungin organisaatiossa tilannetta läpi. Pitää muistaa myös se, että koronaepidemian johdosta valtion suunnalta on tulossa kuntien vaikeaan taloustilanteeseen lisärahoitusta. Mitä kokoluokkaa se on Kauhavan osalta, se pitää saada selville, Sankelo pohtii. –Muodostan oman kantani asiaan, kun laskelmat täsmentyvät. Myös kokoomuksen valtuustoryhmä arvioi tilannetta. Tiedostamme talouden tasapainottamistarpeen, mutta asemaverkon harventaminen voi tuoda merkittäviä ongelmia kuntalaisten arkeen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.