Nelimarkka-museon kansainvälinen hanke kehottaa tarttumaan maisemaan

”TOIVOMME, että vuosien, sanoisimmeko; vuosisatain kuluessa säätiön ja perikuntani laajentuvaa taidekokoelmaa käytettäisiin havainto-opetusvälineinä kuvaamataiteen harrastuksen ja taideopetuksen yleistämiseen, jättäen katsauksen kansallisen, kansanomaisen ja kansainvälisen Suomen taiteen kehityksestä.”

Taiteilija-professori Eero Nelimarkka lausui yllä olevat sanat hänen nimikkomuseonsa avajaispuheessa 8.8.1964. Nelimarkka-museon painopisteet ovat edelleen taidekasvatus ja kansainvälisyys.

Nyt Alajärven kaupungin Nelimarkka-museon hallinnoima ja Aisaparin rahoittama Tartu maisemaan — Grab the landscape -hanke kutsuu Aisaparin alueen eli Alajärven, Evijärven, Kauhavan, Lappajärven, Lapuan ja Vimpelin taidetoimijat mukaan kansainväliseen yhteistyöhön.

TARTU maisemaan on Suomen ja Espanjan välinen hanke. Aisapari ry:n, Kuudestaan ry:n ja Ceder Axarquian alueiden taidetoimijat tuottavat yhteistyössä opetuspaketin, joka tarjoaa uusia menetelmiä taiteen tekemiselle, näkemiselle, kokemiselle ja esittämiselle. Hankkeessa käytetään sekä perinteisiä tekniikoita että hyödynnetään digitalisaation tuomia uusia mahdollisuuksia.

–Kohderyhmänä on alueiden nuoriso, joka halutaan houkutella uusilla käytännöillä taideharrastuksen pariin. Hankkeen teemana on maisema ja tavoitteena antaa uusi arvo omalle maaseutuympäristölle opetuspaketin ja kansainvälisen vuorovaikutuksen kautta, hankevetäjä Maria Lampinen Alajärveltä kertoo.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2020 toimitaan paikallisesti: Kootaan alueen taidetoimijoista työryhmäideoimaan opetuspaketille sisältöä, lähtökohtana alueen suurmiesten Eero Nelimarkan (1891–1977) ja Alvar Aallon (1898–1976) maisemakäsitykset.

–Kansainväliset tapahtumat on tarkoitus järjestää kevään 2021 aikana, mikäli matkustaminen on mahdollista. Yhteistyö voidaan toteuttaa myös virtuaalisesti.

Tapahtumien yhteydessä järjestetään muun muassa koulutusta nykyteknologian mahdollisuuksista, toteutetaan opetuspaketti yhteisen linjan mukaan ja vieraillaan eri kohteissa.

Hankkeen työvaiheet ja tulokset esitetään molemmissa maissa sekä perinteisenä näyttelynä että pop-up- ja virtuaalinäyttelyiden muodossa.

Tavoitteena on jatkaa toimijoiden välistä yhteistyötä myös hankkeen päättymisen jälkeen 31. toukokuuta 2021.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.