Kasvua Kraatterijärven geoparkista

Julkaistu:

KOLMISENKYMMENTÄ yritysten edustajaa ja yrityskehittäjää kokoontui 18.8. Kasvua Kraatterijärven geoparkista -iltatilaisuuteen hotelli Kivitippuun kuulemaan geopark-kokonaisuuden etenemisestä sekä sen tarjoamista mahdollisuuksista alueen yritysten liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvuun.

Lappajärvi hakee yhdessä viiden muun kunnan kanssa Unescon kansainvälistä geopark-statusta vuoden 2021 aikana. Tilannekatsauksen geopark-kokonaisuuden etenemisestä sekä Unescon tuotteistamisvaatimuksista esitteli projektijohtaja Heikki Mäkipää.

–Alueen poikkeuksellinen, meteorin iskusta syntynyt kraatteri ja sen geologinen perimä vesistöineen luovat vahvan pohjan virallisen geopark-statuksen hakemiseen ja Unescon kriteereiden täyttämiseen. Kriteereiden täyttymiseen vaikuttaa pieneltä mutta merkittävältä osalta myös tuotteistetut kansainvälisen tason vaatimukset täyttävät palvelut, kuten opas-, reitti-, majoitus- ja ravintolapalvelut. Tarvitsemme uusia palveluita ja toimijoita mukaan Kraatterijärven geoparkiin, jotta kokonaisuudesta syntyy sekä kotimaiselle että kansainväliselle matkailijalle vetovoimainen, Mäkipää toteaa.

Kansainvälisesti Kraatterijärven geopark on seuraavan kerran laajemmin esillä kesällä 2021 Tokyo 2020 -paviljongissa Japanissa olympialaisten yhteydessä.

LAPPAJÄRVEN pohjoispäässä sijaitsevasta Kyrönsaaresta on löydetty viisi kivikauden aikaista kuoppaa, joita on tutkimusten perusteella käytetty saunomiseen tai säilytykseen.

–Me uskomme, että koko tunnettu saunakulttuuri on saanut alkunsa juuri täältä. Kiehtovimpiin matkailukohteisiin liittyy aina tarinoita ja me nivomme Kyrönsaaren kivikautisiin saunoihin ja saunakulttuuriin fiktiivisen, hyvinvointia ja terveyttä ilmentävän saunatontun hahmon, kertoo Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara.

Saunatontun tarinaa ja brändiä viedään eteenpäin osana Kraatterijärven geoparkia ja sen tarkoituksena on jatkossa olla myös alueen yritysten hyödynnettävissä omassa tuotteistuksessaan, Alasara jatkoi.

Tilaisuudessa nähtiin, että saunakulttuurin mukaanottoa ja kehittämistä osana Kraatterijärven geoparkin  matkailijapalveluita tukevat myös Ähtärin kaupungin panostukset saunamatkailuun.

TILAISUUDESSA käytiin keskustelua jo tunnistetuista palvelutarpeista, tuotteistamisesta sekä kuultiin yritysrahoituksen terveiset Leader Aisaparin toimesta.

Tilaisuutta moderoinut Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n yritysneuvoja Maria Ahvenniemi kannusti yrityksiä olemaan yhteydessä oman kunnan yritysneuvonnasta vastaaviin tahoihin, mistä on saatavilla apua markkinoiden selvittämiseen, liikeidean kehittämiseen, kannattavuuden laskentaan, yrityksen perustamiseen, rahoituksen hakemiseen sekä sopivien toimipaikkojen ja toimitilojen löytämiseen.

Ahvenniemi muistutti, että Kraatterijärven geopark -kokonaisuus sisältää monen tasoisia liiketoimintamahdollisuuksia aina kevyt- ja monialayrittäjyydestä päätoimiseen yritystoimintaan saakka.

–Pitkäjänteisellä yhteistyöllä rakennamme Kraatterijärven geoparkista alueen hyvinvointia ja elinvoimaa lisäävän kokonaisuuden, Ahvenniemi tiiviistää.

Tilaisuuden järjestelyistä vastasi Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.