Valokuvausliike Pesonen täytti 60 vuotta

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVEN taajamassa sijaitseva Valokuvausliike Pesonen on palvellut asiakkaita jo kuuden vuosikymmenen pituisen ajanjakson. Pitkän linjan perheyrityksen perusti aikoinaan 1960-luvun vaihteessa Erkki Pesonen. 70-luvulla yrityksen omistajaksi siirtyi perustajan puoliso Helvi Pesonen.

Helvi Pesoselta juhlavuoden tunnelmia kysyessä nousee hänelle ensimmäisenä mielikuvia vauhdikkaasta arjesta yrityksen parissa.

–Sellaisia mietteitä tulee läpikäytyä, että mihin se aika on oikein kulunut ja ”muutaman” kuvan on niin sanotusti ehtinyt räpsäistä,  Helvi Pesonen kommentoi.

– Itse olen 40 vuotta tässä mukana ollut , niin kyllä on aika lentänyt, Matti Pesonen naurahtaa.

PESOSEN perheyritys on toiminut kahden sukupolven ajan. Matti ja Anne Pesonen kertovat, että hyvät lähtökohdat saivat aikoinaan jatkamaan valokuvausliikkeen tarinaa.

–Tietenkin perinteet omalta osaltaan olivat tärkeät ja se, että kun oli jo kerran valmis homma, niin mikäs siinä oli sitten jatkaessa, Matti Pesonen tarkentaa.

Digitalisaation aikaansaama suuri yhteiskunnallinen mullistus on näkynyt Valokuvausliike Pesosen taipaleessa vahvasti. Moni asia on muuttunut paljon ja nopealla tahdilla. Valokuvausalalla onkin aina ollut pakko kyetä sopeutumaan nopeisiin käännöksiin erityisesti käytettävän välineistön osalta.

–Mustavalkoaikakaudella kuvia ja filmejä kehitettäessä sai istua pimeässä pitkät illat ja yöt, joskus jopa päivisinkin, Helvi Pesonen muistelee.

–Muutokset eivät ole kuitenkaan muuttaneet valokuvausliikkeen perimmäistä tehtävää, vaan nimenomaan niitä välineitä, joilla se työ tehdään. Digiaikakausi on tietenkin saanut aikaan sen, että kuvia ei enää teetetä entiseen malliin, Anne Pesonen toteaa.

SUKUPOLVIEN välillä on suuria eroja digiosaamisen puolella. Anne Pesosen mukaan tämä on huomioitu liikkeen päivittäisessä toiminnassa palveluiden monimuotoisuuden avulla.

–Mutta meiltä voi edelleen ostaa filmiä ja me välitämme filmin kehitykseen, Anne Pesonen kertoo.

–Moni vanhempi ilmoittaa, että aina kun lapsenlapsista pyytää kuvia, niin sanotaan, että kyllä niitä siellä koneella on, mutta niitä ei lopulta koskaan käsiinsä saa, Matti Pesonen sanoo.

Vankan kokemuksen vuodesta 1986 lähtien atk-alasta omaava Matti Pesonen toivoo, että kuvaajat ottavat huomioon digitaaliajan tallenteiden sisältävät aina kuitenkin pienen epävarmuuden tiedostojen säilyvyydestä.

–Siksi kannustamme uusia sukupolvia jättämään jälkensä aivan perinteistenkin paperikuvien muodossa. On nimittäin vain kahdenlaisia kiintolevyjä: sellaisia, jotka ovat hajonneet ja sellaisia, jotka eivät ole vielä hajonneet, Matti Pesonen perustelee.

Valokuvausliike Pesonen järjestää juhlavuotensa kunniaksi kahvitukset yrityksen tiloissa perjantaina 21.8.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.