Ajankohtaista kasvintuotannosta

Julkaistu:

Aihe:

MENNYT heinäkuu oli sateinen ja hellepäiviä ei juurikaan ollut. Kuivan touko-kesäkuun muuttuessa sateiseksi heinäkuuksi viljoilla alkoi harvinaisen kova jälkiversonta, kerrotaan ProAgrialta. Jälkiversonnassa myöhemmin itäneet siemenet lähtevät kasvuun ja sen vuoksi kasvustoissa on paljon uutta, vihreää tähkää näkyvissä. 

Kasvukausi on lämpösummaltaan lähellä normaalia pitkän ajan mittausten mukaan. Sadetta saatiin alueellamme runsaasti, mikä on ollut hyvä asia perunan ja nurmien kannalta. Elokuun alku on ollut sateinen ja kohtalaisen lämmin. Puintien aloitus alkaa kuminalla tällä viikolla ja syysviljoilla ensi viikon aikana. Puintiajasta on odotettavissa pitkä jälkiversonnasta johtuen.

SYYSVILJAT ovat pääosin pystyssä ja puinnit alkanevat elokuun puolivälin jälkeen. Kevätviljoilla, ja erityisesti ohralla, on paha jälkiversonta.

Ohran kasvusto on kahdessa tasossa, varsinainen kasvusto alla ja jälkiversonta päällä. Aluksi sitä oli alueilla, joissa kuivuus vaivannut eniten. nyt sitä on muillakin viljoilla. Punahometta on jonkin verran havaittu ohralla. Puintikausi venyy kevätviljojen osalta pitkäksi ja tuoreviljasäilöntää kannattaa tänä vuonna harkita.

Rehuksi menevillä viljoilla tulee tarkastaa käytetyt kasvinsuojeluaineet ja niiden varoajat ennen korjuuta. Puintiajankohdan määrittäminen on tänä vuonna haasteellista. Jälkiversonnassa on vaarana alemman kasvuston tähkäidäntä ja laadun heikkeneminen, ylempään voi iskeä kasvitauteja.

Monilla tiloilla on varmasti mielessä glyfosaatin levitys kasvustoon viljan tasaisen tuleentumisen varmistamiseksi. Tässä tulee muistaa, että sadon kypsymisen nopeuttamisessa glyfosaatin käyttö on Suomessa kielletty.  Kasvinsuojeluaineen väärinkäyttö aiheuttaa sanktioita maataloustukiin ja sadon käyttäminen elintarvikkeeksi tai rehuksi kielletään.

Mainos

Öljykasvit ovat kärsineet tuholaispaineesta. Viimeisenä kylvetyt öljykasvit ovat näyttäneet hyvinvoivilta ja niistä on odotettavissa kohtuullinen sato. Aikaisin kylvetyissä satotoiveet ovat heikot.

SÄILÖREHUN teko on ollut käynnissä jo toista viikkoa. Sadosta on tulossa kohtuullinen. Poutivilla mailla ensimmäisen niiton jälkeinen kasvuun lähtö timoteilla oli heikkoa, joten toinen sato on nurminatavaltaista ja timotein osalta hyvinkin lehtevää vielä. Kahden korjuun strategiassa korjuu ajoittunee tämän viikon lopulle. Jos otetaan kolme satoa, lannoitus pitää tehdä heti korjuun jälkeen.

Kasvinsuojelutarvetta melko runsaasti voikukan takia johtuen kahdesta lämpimästä kesästä. Samoin uusilla nurmilla runsaasti piha- ja ukontatarta sekä lutukkaa.

KESÄKUUN kuivuuden vaihtuessa heinäkuun sateiksi perunat lähtivät hyvään kasvuun. Nyt sateita on tullut jo liikaa ja poutapäiviä toivotaan. Varsinkin Suupohjassa pieniä aloja perunaa on jo hukkunut peltojen reunoilla. Ensimmäisiä varsistoja on hävitetty siemenperunoilla viime viikon lopussa siemenen liiallisen kasvun estämiseksi. Hallavauriota ei ole raportoitu.

Ruttotilanne on hyvä, ei käytännössä vielä havaintoja. Rikkatorjunta on onnistunut vaihtelevasti, pääosin hyvin. Suurempia laatuongelmia ei ole havaittu, bakteeritauti tyvimätä voi paikallisesti lisääntyä märkyyden takia. Perunakasvustot ovat noin viikon tavanomaista edellä ja satonäkymät ovat varovaisen myönteisiä, jos sateet eivät jatku runsaina.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.