Sinilevähavaintoja pohjalaisvesistöissä

Julkaistu:

Aihe:

SINILEVÄÄ on havaittu pohjalaisvesistöissä viikolla 32. Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella sinilevää on havaittu sekä valtakunnallisilla levähavainnointipisteillä että kansalaishavaintojen perusteella.

Valtakunnallisilla levähavainnointipisteillä sinilevää havaittiin hieman Ähtärinjärvellä Kylmälahdessa, Suninsalmessa ja Ähtärinrannan koulun edustalla. Myös Kuortaneenjärvellä levää havaittiin hieman. Sinilevä on yleistynyt myös Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan rannikkoalueilla.

Sinilevää havaittiin valtakunnallisen leväseurannan mukaan hieman Maalahdessa Märaströmmenin, Mustasaaressa Lilla Tjärubådanin ja Vöyrillä Storbådanin havainnointipisteillä. Kokkolan Tankarissa levää esiintyi hieman. Lisäksi asiantuntijatiedon mukaan sinilevää esiintyi vähäisiä määriä Kaskisten sisäsatamassa.

Mainos

Kansalaishavaintoja sinilevistä viikolla 32 saatiin Replotfjärdenin alueelta kahdelta pisteeltä. Lisäksi Evijärven kivilahdella sinilevää on havaittu kuluneella viikolla. Kansalaiset voivat tallentaa Järviwiki-palveluun omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Havaintolähetti-verkkosovelluksella havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Sinilevähavainnoista voi myös ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. 

Sinilevätilanne saattaa muuttua nopeasti riippuen sääolosuhteista. Lämmin, aurinkoinen ja tyyni ilma on sinilevälle suotuisa. Tuuli ja kylmä sää hajauttavat sinileväesiintymät tehokkaasti. Sinilevien esiintyminen on usein paikallista ja sinileväkukintoja voi esiintyä myös muilla kuin yllä mainituilla alueilla. Leväseurannan havainnot kertovat tilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisenä ajankohtana.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.