Uittomieskämpällä laitettiin kansallispuvut tuulemaan

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVELLÄ Välijoen ranta täyttyi elokuun viidentenä päivänä kansallispukujen väriloistosta, kun Uittomieskämpällä vietettiin kansallispuvun syntymäpäivää juhlallisin merkein. Tilaisuuteen puettiin päälle kansallispuvut, kansanpuvut ja muinaispuvut.

Ohjelmassa oli vapaata keskustelua kansallispuvuista varustettuna pullakahveilla. Tapahtuman järjestämisestä vastasivat Evijärvi-seura ja Evijärven kunta.

–Kyllä sitä tulee juhlallinen fiilis ja selkä suoristuu. Kun koko puvun laittaa, tulee mieleen ne esivanhemmat, jotka ovat näitä pukuja oikeasti käyttäneet, Paula Kultanen sanoo.

Marja Vesapuisto ja Kultanen ovat olleet avainhenkilöitä tapahtuman toteutukselle. He saapuivat päivän tilaisuuteen puvuissa, joista Vesapuiston käyttämä on alueellisesti hyvin tuttu eteläpohjalainen naisen perinnepuku nimeltään Härmän puku.

–Tässä on flammuraitoja helmassa ja irtotasku tämänlaisella kopalla. Tykkimyssy vielä puuttuu, mutta se on valmistelulistalla, Vesapuisto esittelee pukuaan.

KULTASEN asussa näkyy vivahteita Karjalaan. Kyseessä ei ole virallinen kansallispuku vaan sommitelma.

–Tämän nimi on Pyhäristin puku ja siinä ajatukset menevät Karjalankannakselle Muolaaseen. Pyhäristi on toinen nimi Muolaan suurelle pitäjälle. Karjalaisilla on pitäjittäin myös viralliset kansallispuvut, Kultanen tarkentaa.

Mainos

Karjalaisten kansallispuvuista sommitelmia on tehty paljo Forssan ja Urjalan seudulla ja sieltä Kultasenkin puku on lähtöisin. Muuttoliikkeen kautta iso osa Karjalasta lähteneistä evakoista asettui sinne sotien jälkeen.

–Oma äitini muun muassa lähti aikoinaan Muolaalta, joten puvun käyttämisessä on mukana suvun historian havinaa, Kultanen informoi.

YMPÄRI Suomen järjestetään kansallispuvun syntymäpäivänä erilaisia tapahtumia. Monella suunnalla tapahtumissa mennään piknikin konseptilla, mutta Vesapuisto ja Kultanen ajattelivat toteuttaa asiasta Evijärvellä oman näköistä tapahtumaansa.

–Evijärvellä on viimeksi vastaavanlainen tuuletus järjestetty Suomi100 -vuonna Väinöntalolla. Huomasimme Paulan kanssa viime vuonna, että olimme kahdestaan kansallispukuja käsittelevässä Facebook-ryhmässä. Siinä sitten rupesimme keskenämme heittämään pitäisikö Evijärvellä järjestää vastaavanlainen tapahtuma kuin muuallakin, Vesapuisto kertoo.

Vesapuistolta ja Kultaselta tivatessa vastausta suosikkikansallispukuun heittävät he pallon katsojien silmille.

–Kaikki ovat persoonallisia omalla tavallaan. Karjalaiset puvut ovat koristeellisia ja hyvin oman näköisiä. Suomalaisiin pukuihin kuuluvat tykkimyssyt ja soljet vahvasti. Suomenruotsalaisissa puvuissa on myös paljon kauniita asukokonaisuuksia, Kultanen toteaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.