Strengbergin tupakkatehdas työllisti satoja järviseutulaisia

strengbergin_tupakkatehdas_tyollisti_satoja_jarviseutulaisia_1.jpg
strengbergin_tupakkatehdas_tyollisti_satoja_jarviseutulaisia_1.jpg
Pietarsaaressa sijaitseva entinen Strengbergin tupakkatehdas oli tehdasaikakautenaan suuri työllistäjä. Tehtaan työvoimasta suurimmillaan jopa kolmasosa oli järviseutulaistaustaisia.

PIETARSAAREN tupakkatehdasta katsellessa historia herää eloon. Rakennus on ollut merkittävässä asemassa vuosien saatossa alueellisen työllisyyden kannalta koko Pietarsaaren seudulla.

Parhaimmillaan Strengbergin tehdas työllisti aikakaudellaan yhteensä 1600 työntekijää. Toimiaikanaan tehdas oli suuri työllistäjä ja olikin yhtenä suurena vauhdittajana 1900-luvun vaihteessa tapahtuneelle siirtolaisliikkeelle Järviseudulta Pietarsaareen.

Pietarsaaren Järviseutulaisten jäsen, Evijärven Haapikylästä kotoisin oleva Alli Bro muutti nuorena Pietarsaareen ja tuli tupakkatehtaalle töihin työskennellen ensin useamman vuoden mittaisen jakson Schaumannilla. Hän arvioi muuttoliikkeen Järviseudulta Pietarsaareen olleen tiiveimmillään sodan jälkeen. Bro työskenteli tupakkatehtaalla työuransa lopulla pääluottamusmiehen tehtävässä.

–Järviseutulaislähtöisten määrä tehtaalla oli huomattava. Tupakkatehtaalla työskennelleistä noin kolmasosa oli suurin piirtein Järviseudulta muuttaneita. Se oli suorastaan taivas, sillä lähes kaikki, jotka tulivat tänne ja pyysivät töitä, saivat niitä, Bro sanoo.

SUURIN osa tupakkatehtaalla työskentelevistä olivat naisia, joita kutsuttiin tupakkaenkeleiksi. Useimmat heistä asuivat merimiesten ja käsityöläisten asuttamassa Skatan kaupunginosassa. Bro asui miehensä kanssa Lammassaaren kaupunginosassa.

–Tupakkatehtaalla oli hirveästi naistyövoimaa, joten se oli siihen aikaan työpaikkana naisille korvaamaton. Mieheni työskenteli myös tupakkatehtaan palveluksessa, Bro kertoo.

Tehdas valmisti toimikaudellaan nuuskaa, purutupakkaa, piipputupakkaa sekä myöhemmin sikareita ja savukkeita. Strengbergin sikarit olivat hyvässä maineessa ja kelpasivat jopa valtionpäämiehille.

–Mielenkiintoisena yksityiskohtana muistan, että työmaalla sai polttaa. Sitä tapaa en itse kuitenkaan koskaan aloittanut. Jotkut saattoivat tupakoita työnteon ohessa taskuunkin laittaa, mutta taskut tarkistettiin aina työvuorojen jälkeen tehtaan ulko-ovella, Bro muistelee.

Tupakkatuotanto Pietarsaaressa aloitettiin vuonna 1876. Se oli aluksi verrattain pientä, mutta tuotanto kasvoi 1800-luvulla niin, että tehtaasta tuli lopulta kaupungin suurin työnantaja 1900-luvun alkupuolella. 1920-luvulla Stengbergin tehdas oli Pohjolan suurin tupakkatehdas.

Arkkitehti Torben Gruntin piirtämä tupakkatehtaan uusi valkoinen osa valmistui vuonna 1909. Tupakan valmistus loppui lopulta Pietarsaaressa vuonna 1998.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.