Markista maailmalle

markista_maailmalle.jpg
Korkeakoulupaikat ovat julkaisseet heinäkuun aikana tietoja opiskelijavalintojensa tilanteesta. Kortesjärveläistaustainen Juulia Ojala lähti Jyväskylään ylioppilaskirjoitusten jälkeen opiskelemaan psykologiaa.

KESÄN aikana moni järviseutulainen on seurannut jännittyneenä suomalaisten korkeakoulujen julkaistessa valintatuloksia. Korkeakoulujen yhteishakuun kuuluvien hakukohteiden todistusvalintojen tulokset julkaistiin toukokuussa ja kaikkien muiden hakutapojen tulokset tulivat hakijoiden tietoon heinäkuun puoliväliin mennessä.

Järviseutulaiselle korkeakoulupaikan vastaanottaminen ja opintojen aloittaminen monesti tarkoittaa muuttamista pois kotiseudulta korkeakoulujen alueelta puuttuessa. Näin oli tilanne myös Kortesjärveltä Vähästämäestä kotoisin olevalla Juulia Ojalalla, joka muutti aikoinaan opiskelujensa perässä Jyväskylään.

–Vaikka tässä pitkään onkin kotipitäjän ulkopuolella tullut asusteltua, on aina joka kerta mukava tulla kotipaikkakunnalleen käymään, Ojala toteaa.

OJALA suoritti peruskoulunsa Kortesjärvellä. Ensimmäisen kerran Ojala jätti kotipitäjänsä taakseen lukio-opintojen alkaessa, jolloin hän lähti urheilun ja siihen vaadittavien olosuhteiden perässä Kuortaneelle urheilulukioon.

–Se valinta tuli alun perin tehtyä silloin tavoitteellisen urheilemisen ehdoilla, Ojala tarkentaa.

Lukion jälkeen Ojalaa kiinnostivat yliopisto-opinnot. Hän haki ylioppilaskirjoitusten jälkeen päämäärätietoisesti opiskelemaan psykologiaa Jyväskylän yliopistoon. Ojala kertoo päätyneensä opiskelemaan alaa kiinnostuksestaan ihmisen ja ennen kaikkea mielen toimintaan.

–Oli monta muutakin alaa, jotka kiinnostivat ja seurasinkin niiden valintatilanteita aivan haun loppuun asti. Psykologialle paikka kuitenkin aukeni ja sitä kautta päätin sille alalle lähteä. Sitä kautta muodostui ajankohtaiseksi muuttaa yliopistokaupunkiin, Ojala kommentoi.

ALUKSI muuton jälkeen Jyväskylä tuntui nuorelle opiskelijalle isolta paikalta. Maalaiskylästä toiseen maakuntaan tuntemattomaan kaupunkiympäristöön asumaan muuttaminen otti aikansa ja vaati hetken sopeutumista.

–Nyt Jyväskylä on jo alkanut kuitenkin tuntua kodikkaalta. Onhan se todella kaunis kaupunki luonnonkauniissa ympäristössä, Ojala kehuu.

Ojala sai kuluneena keväänä opintonsa Jyväskylässä valmiiksi ja näin ollen valmistui psykologian maisteriksi. Seuraavana suunnitelmanaan hänellä on muuttaa Pohjois-Pohjanmaalle Raahen kaupunkiin koulupsykologin virkaan.

–Se on fakta, että psykologin töitä on vähemmän maaseudulla, mutta kyllä niitä joka kunnassa on. Voi olla, että ainakin jossain vaiheessa huvittaa tulla lähemmäs kotipaikkaani, Ojala ilmoittaa.

Muita kauemmas opiskelemaan lähtemistä pohtiville Ojala antaa kannustuksensa ja kehottaa lähtemään rohkeasti opiskelemaan sitä alaa, joka itselleen luontevalta tuntuu.

–Kannattaa mennä, vaikka koulupaikka sijaitsisi kauempanakin. Aina voi palata takaisin, Ojala tiivistää.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.