Limutippu mielenkiintoinen vierailukohde kesällä

limutippu_mielenkiintoineen_vierailukohde_kesalla_1.jpg
limutippu_mielenkiintoineen_vierailukohde_kesalla_1.jpg
Evijärvellä Vesitorninmäellä sijaitsee vanhan limonaditehtaan museo. Museossa on näytillä Akseli ja Edith Kasken virvoitusjuomatehtaan alkuperäinen esineistö, limonadikoneet, pullot ja pesulaitteet, etiketit ja korit.

EVIJÄRVELLÄ sijaitsee Kauppatien varressa Vesitorninmäellä pieni punainen puurakennelma, joka on osa evijärveläistä pienteollisuus- ja yrittäjähistoriaa. Rakennuksessa on toiminut aikoinaan Limutippu nimellä kulkenut limonaditehdas.

Virvoitusjuomatehtaan juuret ulottuvat 1800-luvun loppuun, jolloin Olga Åkerman perusti Evijärvelle Järviseudun tiettävästi ensimmäisen virvoitusjuomatehtaan. Tehdas siirtyi muutaman omistajan jälkeen vuonna 1931 Akseli ja Edith Kaskelle. Kasket valmistivat limonadia Evijärvellä yhteensä 25 vuoden mittaisen ajanjakson verran.

Museo-oppaana Väinöntalolla toimiva Elina Syväoja kertoo museossa olevan näytillä Akseli ja Edith Kasken virvoitusjuomatehtaan alkuperäinen esineistö, limonadikoneet, pullot ja pesulaitteet, etiketit ja korit.

–Museo on poikkeuksellinen esillä olevien laitteiden sijaitessa alkuperäisessä tehdasrakennuksessaan. Tehdas valmisti Kaskien omistusaikakaudella muun muassa Porter nimellä kulkenutta kokiksen tyylistä virvoitusjuomaa. Valikoimaan kuului myös vissyvettä ja jonkinlaista esanssimehua, Syväoja toteaa.

HEINÄKUISTA tiistaipäivää museolle oli saapunut viettämään vierailijaryhmä Ilmajoelta ja Kurikasta. Ilmajokelainen Heikki Koskimies kertoo ryhmän ottaneen vuosittaiseksi perinteekseen käydä vierailemassa erilaisissa paikoissa. Limutipulle ryhmä oli saapunut Kortesjärvellä sijaitsevalla Suomen Jääkärimuseolla vierailemisen jälkeen.

–Olemme käyneet hyvin monenlaisissa kiinnostavissa kohteissa. Joskus esimerkiksi suuntasimme Kammi-kylään Kauhajoen Nummijärvellä ja kerran kävimme rautamuseossa Hämeenkyrössä, Koskimies tarkentaa.

Ideat museovierailujen kohteista ovat syntyneet monesti hetken intuition kautta.

–Olen itse kiertänyt maakuntia ristiin rastiin. Joskus katselin, että Suomen Jääkärimuseossa Kortesjärvellä ja Väinöntalolla Evijärvellä olisi mielenkiintoista vierailla, mutta ne eivät ole olleet silloin auki. Silloin hetken pohdintojen jälkeen päätin soittaa Evijärven Väinöntalon museoon ja kysellä mahdollista vierailua Limutippuun, Koskimies kommentoi.

Visiittinsä aikana saadun informaatiokattauksen jälkeen Koskimies ilmoittaa seuraavan kerran limonadia valitessaan miettivänsä kahteen kertaan, minkä juoman itselleen valitsee.

–En ota ainakaan Coca-Colaa, koska tuolla luki, että Porteri on parempaa, Koskimies kiteyttää.

Limonaditehdas Limutippuun on mahdollista päästä vierailemaan tilauksen kautta. Tarkempia tietoja varaamisesta voi tarkastella Väinöntalon museon verkkosivuilta.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.