Lappajärveläisyritys Painolampi 40 vuotta

Marko ja Mika Lammen yritys Painolampi juhlii tänä vuonna nelikymppisiään.
Marko ja Mika Lammen yritys Painolampi juhlii tänä vuonna nelikymppisiään.
Veljekset Marko ja Mika Lampi ovat työskennelleet isänsä Matin perustamassa firmassa 16-vuotiaasta lähtien.

LAPPAJÄRVELÄINEN kirjapaino ja digipainopalvelu Painolampi juhlii tänä vuonna nelikymppisiään.

Keskustassa sijaitsevassa pienessä konttorissa painetaan muun muassa messujen esitteitä ja yritysten käyntikortteja ja kirjekuoria.

Ainoat työntekijät ovat Marko ja Mika Lampi. Veljekset ovat työskennelleet isänsä Matin perustamassa firmassa 16-vuotiaasta lähtien.

Isä oli poliisi, joka joutui nelikymppisenä eläkkeelle tapaturman takia. Hän oli aina ollut kova piirtämään, ja hänen tuttunsa Ilkan kirjapainossa vinkkasivat, että tällaiselle pienelle firmalle olisi tilausta. Hän laittoi sen pystyyn vuonna 1980.

–Siitä se sitten lähti, Marko muistelee. –Meillä oli reprokamera, jolla tehtiin filmit, ja ostimme hyvin pienen amerikkalaisen offset-painokoneen, jolla aloitettiin. Maahantuoja opetti itse kädestä pitäen meille koneen käytön, ja harjoittelimme sitä samalla kun teimme töitä.

Jo maaliskuussa 1989 yritys siirtyi kokonaan poikien omistukseen.

VELJEKSET ovat viihtyneet yrittäjinä. Vaikka leipä ei olekaan ollut leveää, toimeen on tultu. Neljään vuosikymmeneen on mahtunut monenlaisia lamoja, mutta firman kannattavuus on kuitenkin ollut koko ajan noususuunnassa.

–Nyt kuitenkin koronan takia liikevaihtomme putosi puoleen, Marko huokaa.

–Ei se kuitenkaan ole ollut uhka toiminnallemme, vaan kyllä tästä jatketaan joka tapauksessa, Mika lisää. –Tietysti toivomme, että tilanne palautuisi normaaliksi mahdollisimman nopeasti.

Vuosien mittaan heidän työtään on helpottanut painoalalla käytettävän tekniikan kehittyminen. Ennen hankalat ja monivaiheiset työt sujuvat nykyisin kätevästi tietokoneella ja digitaalisella neliväripainokoneella.

Kaksikko myi viimeisen offset-painokoneensa pois kuukausi sitten.

–Se vei ison tilan, painolevyjen ja -värien ja kaikkien erikseen tekeminen oli hankalaa, ja siinä tarvittavat voimakkaat pesuaineet eivät olleet kovin luontoystävällisiä, Marko sanoo.

VELJEKSILLÄ on yhä asiakkaita, jotka ovat käyttäneet heidän painopalvelujaan koko 40 vuoden ajan. Sinä aikana asiakkaidenkin firmat ovat siirtyneet isältä pojalle.

Samalla jotkin painotuotteet ovat siirtyneet ajasta ikuisuuteen. Esimerkiksi jäljentäviä lomakkeita yritykset eivät enää tarvitse.

–Ennen Lappajärvellä oli sata mattokutomoa, joiden mattojen kulmiin teimme pesuohjetarroja varmaan miljoona vuodessa. Nykyisin kutomoja on enää muutama, ja nekin tulostavat tarvitsemansa tarrat ja viivakoodit itse omilla koneillaan, Marko sanoo.

Mika Lampi toteaa, että koko painoala on tällä hetkellä murroksessa. Pieniä yrityksiä yhdistyy toisiinsa ja lopettaa.

–Jo vuosien ajan tämä on ollut sellaista, että muutama iso firma ostaa näitä pieniä pois, Marko lisää. –Meille se on vain hyvä, että heistä tulee isoja. Me olemme joustavia, kun olemme pieni — toimitusaikamme ovat nopeampia. Sellainen joustavuus on monesti meidän vahvuutemme.

Missä näette itsenne 10 vuoden päästä?

–Samalla tavalla jatketaan. Ei meillä ole mitään haaveita laajenemisesta, Marko sanoo.

–Mutta totta kai aina vain nopeampia ja tehokkaampia koneita. Työt pitää tehdä tehokkaasti, Mika sanoo.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.