Kuvataidekoulu Eero päättää kautensa verkossa

Pulpettimaalausten innoittajina olivat ”sarjakuvataiteilija” Roy Lichtenstein, muumimamma Tove Jansson, ruutuja rakastava Piet Mondrian ja löytyypä yhdestä teoksesta jopa viittaus Michelangelon Aatamin luominen- freskoon. Kuvat: Marjut Mässbacka

Julkaistu:

Aihe:

Poikkeuksellisesta keväästä huolimatta taiteen perusopetuksen päättötodistuksen saa 3 oppilasta; Isabella Mattsson, Aada Koskela ja Oskari Leppäaho. Jokainen valmistuva on ahkeroinut kuvataidekoulussa 8–11 vuotta.

Maaliskuun 18. päivänä tauonnut lähiopetus heilautettiin muutamassa päivässä kuvataidekoulu Eeron facebook -sivujen kautta toimiviksi etäopinnoiksi. Taideopinnoista kiinnostuneille lapsille ja nuorille tarjoutuu nyt hyvä mahdollisuus kurkata, millaisia juttuja kuvataidekoulussa tehdään. Nettitehtävät on suunnattu eri ikäisille oppilaille siten, että Perusopetus I on 7–9 -vuotiaille, Perusopetus II 10- 12 -vuotiaille ja Periodipajan opiskelijat ovat yli 12-vuotiaita. Työpaja I ja Työpaja II opiskelijat ovat 14– 18 -vuotiaita. Etätehtävät on pyritty suunnittelemaan siten, että ne pystyy tekemään ilman erityismateriaaleja kierrätystä, lähiluontoa ja kotoa löytyviä perustarvikkeita hyväksi käyttäen. Hauskuutta, rentoutta ja hassuttelua unohtamatta.

Kuvataidekoulun kevätnäyttely on myös esillä netissä. Jokaisen opetusryhmän omassa facebook-albumissa on ihasteltavana otos vuoden aikana tehdyistä taideteoksista. Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston sivuilta voi jo tarkastella uunituoretta lukujärjestystä ja ilmoittautua ensi vuoden kursseille. Toivomme hartaasti. että syksyllä saamme tilaisuuden piirtää, maalata ja muotoilla – yhdessä. Kokeileminen, tekeminen ja asioiden ihmettely isommalla joukolla tuo taiteiluunkin aivan oman viehätyksensä.

Pulpettitaidetta

ERÄÄNÄ päivänä Vimpelin kuvataidekoululaiset innostuivat maalaamaan huonekaluja. Ensin Barbapapan perhepotretin pintaansa sai luokan ruma lastulevylokerikko. Sitten maalattiin puujakkarat. Kohta oltiin jo himoiten katselemassa ovia ja tyhjiä seinäpintoja. Opettajan toppuuttelusta huolimatta toimeliaat nuoret perustivat Vimpelin facebook roskalavaryhmään ilmoituksen, jossa etsittiin lisää maalattavia huonekaluja. Ilmoitukseen vastasi seinäjokinen Harri Ojajärvi, joka tarjosi muokattavaksi 12 elämää nähnyttä pulpettia. Pöydät oli saatu lahjoituksena Seinäjoen sairaanhoito-oppilaitokselta, ja niiden oli tarkoitus päätyä Joupiskan kupeeseen syntyvien nuorisotilojen käyttöön. Sairaanhoito-oppilaitoksen opiskelijat olivat kaivertaneet pöytien pintaan niin sanottuja ”anatomisia piirroksia” ja ”erinäisiä elämänviisauksia”, eivätkä ne olleet sellaisenaan sopivaa katseltavaa enää kenellekään.

Pulpetit hiottiin ja pohjamaalattiin, ja pöytien alapinnalle liiskatut kymmenet kuivettuneet purkkaklöntit poistettiin. Viekas kuvisope päätti, jottei maalaustyö menisi aivan hauskanpidoksi, liittää työhön pakollisen yleissivistävän ja opetuksellisen elementin. Ennen työhön rupeamista tulisi oppilaiden tutustua nykytaiteilijoiden tuotantoon ja tehdä maalauksensa siten, että siinä olisi jokin idea, tyyli tai elementti valitsemansa taiteilijan teoksesta. Usean viikon intensiivisen työskentelyn jälkeen pöydät saivat uuden ilmeen, ja odottelevat nyt lakkauksen jälkeen pääsyä uusiin nuorisotiloihin. -Hienointa koko prosessissa on se että idea lähti nuorista itsestään ja lopputuotekin päätyy nuorten iloksi, kiteyttää kuvisope Marjut Mässbacka.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.