Caraway Finland haluaa lisätä korianterin viljelyalaa, ja nyt sen viljelyä kokeillaan Evijärvelläkin

Korianterinsiemeniä. Kuva: Matti Pietilä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVELÄINEN Matti Pietilä kylvi toukokuussa pellolleen Särkikylässä Suomen oloissa harvinaista kasvia, korianteria.

Korianteri on monelle tuttu kotikeittiöstä, jossa sitä käytetään sekä tuoreyrttinä että siemeninä. Pietilä kuitenkin kasvattaa appelsiinilta tuoksuvia korianterinsiemeniä korianteriöljyä varten. Sitä käytetään elintarvikkeissa ja kosmetiikkatuotteissa.

–Tämä on tämmöinen villi kokeilu. Kylvimme tätä yksivuotista kasvia hehtaarin kokoisen koealan välikasviksi, Pietilä sanoo. –Syksyllä nähdään, päästäisiinkö kohtuu hyvään satoon, ja olisiko tämä tällä leveyspiirillä ihan viljeltävä kasvi. Se vaatii pitkän kasvuajan ehtiäkseen valmistua syksyksi.

SUOMESSA viljeltävät korianterinsiemenet menevät pääasiassa närpiöläiseen Caraway Finland -yritykseen, jossa niistä tislataan öljyä. Sinne lähtee Pietilän satokin.

Dan Kjällberg Caraway Finlandista kertoo, että nimensä mukaisesti pääasiassa kuminaa käyttävä yritys on jo muutaman vuoden ajan ostanut pieniä määriä korianteria. Kaikki heidän tislaamansa korianteriöljy myydään vientiin.

–Ajatuksena on, että tähän panostetaan entistä enemmän tänä vuonna suurentamalla korianterin viljelyalaa, Kjällberg sanoo.

Evijärveläinen Pietilä on jo parin vuoden ajan viljellyt kuminaa Caraway Finlandille. Kiinnostus korianteriin heräsi eräänä päivänä, kun hän selaili yrityksen nettisivuja.

–Ajattelin, että koska kyseessä ei ole kovin suosittu kasvi, siitä voisi saada tulevaisuudessa kohtuu hyvän hinnan, Pietilä pohtii. –Halusin oppia ja nähdä, miten käy. Ennakkoluuloja vähän vähemmälle ja kokeilemaan muitakin kuin tavanomaisia kasveja.

SIEMENTEN viljelyä kokeiltiin Suomessa jo 1990-luvun lopulla, kertoo tutkija Marjo Keskitalo Lukesta.

–Silloin käytössä olleet lajikkeet eivät kuitenkaan tuleentuneet riittävästi, ja viljelykiinnostus hiipui sen mukana.

Luken tilastoissa korianteri on ollut ainakin vuodesta 2016 lähtien. Silloin sitä viljeltiin noin 130 hehtaarilla eli vähän. Vuoden 2016 jälkeen viljelyala on vähentynyt. Viime vuonna se oli enää 70 hehtaaria. Koko Suomessa viljelijöitä on kymmenkunta.

–Sen verran se meitäkin kiinnostaa, että Lukella on yksi viljelykoe meneillään Jokioisissa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.