Museot avaavat ovensa 1. kesäkuuta

Kauhavan museointendetti Hanna Rieck-Takala esitteli puukko- ja tekstiilimuseota koululaisille alkuvuodesta. Arkistokuva.

Julkaistu:

Aihe:

JOITAIN koronarajoituksia on päätetty höllentää valtakunnallisesti. Esimerkiksi museoiden avaaminen sallitaan 1. kesäkuuta alkaen.

Museoiden ovet ehtivät olla kiinni reilut pari kuukautta.

–Kohtaava yleisötoiminta on pysähdyksissä. Näyttelyhankkeita on keskeytetty ja palveluiden ostoa vähennetty, Suomen museoliiton tiedotteessa luetellaan.

Museoliitto on laskenut, että tästä kaikesta on aiheutunut suomalaismuseoille yhteensä yli 5,1 miljoonan euron suuruiset tappiot. Keskimääräinen museo on menettänyt jopa 50 000 euroa.

Liiton kyselyyn vastanneista museoista 20 prosenttiin kohdistui lomautuksia ”varmasti” ja 38 prosenttiin ”mahdollisesti”. 41 prosentilla museoista ei ollut kyselyn aikaan tiedossa lomautuksia.

Museot kuitenkin muistuttavat, että museorakennusten sulkeminen vaikuttaa suoraan ainoastaan näyttelyihin liittyviin asiakaspalvelutehtäviin. Niihin kuluu normaalisti vain 30 prosenttia työajasta. Myös ovien ollessa säpissä museoissa on riittänyt muita töitä, joita varten pitäisi olla tekijöitä.

–Niiden jatkuminen on myös kriisin aikana tärkeää, jotta rajoitusten purkauduttua museoiden toiminta normalisoituu mahdollisimman nopeasti ja ihmiset pääsevät jälleen vierailemaan museoissa ja saamaan arkeensa myönteisiä elämyksiä taiteen ja kulttuurihistorian parissa. 

Museoilla on valtakunnallisesti valtava tarve kriisirahoitukselle. Valtioneuvoston 8. huhtikuuta esittelemässä lisätalousarviossa sitä luvattiinkin kulttuurialalle. Museoliitto on vedonnut valtion ja kunnan päättäjiin ja muiden museo-organisaatioiden omistajiin, että odotettu lisärahoitus kohdentuisi täysimääräisenä museoille.

–Siten mahdollistetaan kokoelmatyöhön ja kulttuuriperinnön suojaamiseen liittyvien toimintojen jatkuminen sekä valmistautuminen museoiden näyttelyrakennusten avautumiseen. 

JÄRVISEUDULLA ainakin Kauhavan jääkärimuseo ja puukko- ja tekstiilimuseo sekä Alajärven Nelimarkka-museo avaavat ovensa heti 1. kesäkuuta eli juuri ennen sesongin alkua.

–Ennen heinäkuuta tuskin järjestetään mitään suurempia opastuksia, sillä vaikka 50 henkeä on yläraja, emme voi taata turvavälejä. Pienryhmiä voin ruveta opastamaan jo kesäkuussa, mutta en halua vaarantaa ketään, Kauhavan kaupungin museointendentti Hanna Rieck-Takala kertoo.

Kauhavalla koronan takia peruuntui suurimpana yksittäisenä tapahtumana vuotuinen jääkäriseminaari, jonka järjestelyihin jääkärimuseo osallistuu. Sen lisäksi ryhmävarauksia on peruutettu keväältä ja kesältäkin.

–Se on ollut meille hankalaa paitsi taloudellisesti, myös markkinointia ajatellen, koska jokainen tyytyväinen asiakas on meille mainosta. Jos heitä on kertaheitolla muutamia kymmeniä tai satoja vähemmän, se on tietysti vaikeaa, Rieck-Takala sanoo.

Alajärvellä jouduttiin koronan vuoksi perumaan perusnäyttelyiden lisäksi ainakin vuoden 2019 nuoren eteläpohjalaisen taiteilijan Tuomas Linnan näyttely, jonka oli tarkoitus alkaa juuri ennen kuin koronarajoitukset tulivat. Linnan näyttely yritetään järjestää uudelleen toisena ajankohtana.

Nelimarkka-museon kesänäyttely alkaa 8. kesäkuuta. Lisäksi syyskuussa on tulossa Langat on -ryhmän tekstiilitaidenäyttely. Sitä valmistelee vasta valittu museolehtori Elina Suutari.

PUUKKO- ja tekstiilimuseossa tullaan avaamaan jossain kohtaa kesäkuuta Lankavan 95-vuotisjuhlanäyttely. Sen tarkempi ajankohta ei ole vielä tiedossa, sillä Kauhavan kaupungin ainoa museotyöntekijä Rieck-Takala lomautettiin valtaosaksi toukokuuta.

–Käytännössä voin olla loppukuun töissä vain puolet ajasta. Se hankaloittaa tietysti uuden näyttelyn rakentamista ja järjestämistä, ja sen takia en osaa sanoa vielä, mihin aikaan kesäkuussa se saadaan pystyyn, hän sanoo.

Myös Alajärvellä on lomautettu.

–Meillä on neljä henkilötyövuotta: kaksi viranhaltijaa ja kaksi toimenhaltijaa. Käytännössä kahden henkilön työpanos loppui osittain koronan takia, Alajärven sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto sanoo.

VÄINÖNTALON museo Evijärvellä on auki vain kesäisin, ja se aukeaisi normaalioloissakin vasta kesäkuun alussa. Sen takia siellä ei ole jouduttu ainakaan vielä kärsimään lomautuksista tai taloudellisista menetyksistä.

–Museo avaa ovensa 1. kesäkuuta niin kuin normaalitilanteessakin. 1. päivä tosin sattuu olemaan maanantai, jolloin museo on kiinni, sanoo kunnan sivistystoimenjohtaja Päivi Lappinen.

Sillä tavoin korona kyllä vaikutti museon toimintaan ja työntekijöihin, että museon kesäteatteriin ei valmistu uutta näytelmää. Työntekijät olivat myös joutuneet odottamaan tietoa siitä, alkavatko työt.

RIECK-TAKALA ja Kaunisto toivovat molemmat, että kun matkailu ulkomaille ei tänä kesänä tule käymään päinsä, ihmiset suosisivat kotiseudulta löytyviä kulttuurinähtävyyksiä.

–Toivon tietysti, että ihmiset löytävät museot, kun kotimaanmatkailu on varmaan ensisijainen lomamatkatapa kesällä. Toivon, että käytetään paikallisia ja alueellisia palveluita mahdollisimman paljon, Esa Kaunisto sanoo.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.