Takuusäätiön vinkkejä korona-aikaan

Jos raha-asiat painavat mieltäsi ja tarvitset apua, älä jää yksin. Kuva Järviseudun Sanomien arkisto.

Julkaistu:

Aihe:

1. Laita menot tärkeysjärjestykseen

Listaa kaikki laskut ja laita arkimenot tärkeysjärjestykseen. Mieti mitä tapahtuu, jos jokin lasku jää maksamatta tai rahat eivät riitä esimerkiksi ruokaan. Kaikista maksamattomista laskuista voi tulla maksuhäiriömerkintä, mutta vuokran tai sähkölaskun maksamatta jättämisestä voi seurata myös häätö tai sähköjen katkaiseminen. Hoida siksi aina ensin elämiseen liittyvät välttämättömät menot. Velkoja voit lyhentää vasta, jos niiden jälkeen jää rahaa.

Tässä esimerkki suositeltavasta järjestyksestä:
Vuokra, sähkö ja muut asumiskulut
Ruoka ja lääkkeet
Puhelin -ja nettiliittymälaskut
Matkaliput, polttoaine, vakuutukset jne.
Velkojen maksu

2. Älä tee hätäratkaisuja

Älä turvaudu ensimmäiseksi kalliskorkoisiin luottoihin. Laskujen ja velkojen maksu velalla voi ensin helpottaa rahatilannetta, mutta saattaa johtaa velkakierteeseen tai syventävää sitä entisestään.
Nykyisen lain mukaan kaikkien kulutusluottojen korko saa olla enintään 20 prosenttia. Lainan lopulliset kustannukset voivat kuitenkin yllättää. Esimerkkinä 19 000 euron luotto, jonka korko on 20 prosenttia:

  • Lainan määrä: 19 000 euroa
  • Lainan lyhennys: 400 euroa/kk
  • Maksuaika: 10 vuotta
  • Lainan kokonaishinta: 48 000 euroa.

Huom. Oikeusministeri ilmoitti 3.4.2020, että valmisteilla on nykyisen 20 prosentin enimmäiskoron puolittaminen. Siten vakuudettomien kulutusluottojen korko voisi olla enintään 10 prosentia vuoden loppuun asti. Myös pikavippien suoramarkkinointi on tarkoitus kieltää. Lue tiedote tästä linkistä. Enimmäiskoron alentaminen voi vaikeuttaa luoton saamista, esimerkiksi yllä olevan esimerkin kaltaisten yhdistelylainojen saamista.
Riskialttiita ratkaisuja ovat myös vuokran tai muiden asumiskulujen maksamatta jättäminen sekä luoton ottaminen toisen nimiin tai toisen takaamana.

3. Sovi maksuista

Ole ensisijaisesti yhteydessä laskun lähettäjään tai velkojaan, kun et pysty maksamaan laskua tai velkaa. Laskuista tai veloista voi sopia vielä, vaikka ne olisivat menneet perintätoimistoon tai jopa ulosottoon. Selvitä maksukykysi ennen kuin teet sopimuksia, ettet lupaudu liian suuriin kuukausieriin.
Koronaviruksen aiheuttamat maksuongelmat ovat nyt yleisiä. Sinun ei tarvitse hävetä tilannettasi. Laskujen lähettäjät, velkojat ja ulosotto suostuvat nyt aiempaa joustavammin erilaisiin muutoksiin maksuissa.

4. Hae apua

Jos raha-asiat painavat mieltäsi ja tarvitset apua, älä jää yksin. Saat maksutonta neuvontaa Takuusäätiöstä puhelimessa ja chatissa. Katso neuvontamme tarkemmat tiedot täältä.
Lisäksi olemme koonneet nettisivuillemme tietoa myös muista talous- ja velkaongelmiin sekä jaksamiseen tukea tarjoavista tahoista.
Voit tulla keskustelemaan raha-asioista myös Facebookin suljettuun Hallitse rahojasi -ryhmään.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.