Viitisentoista yksinyrittäjää hakenut koronatukea Evijärvellä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

YKSINYRITTÄJÄN tukea koronapandemian aiheuttamiin taloudellisiin vaikeuksiin on voinut hakea huhtikuun puolivälistä asti. 

Kyseessä on 2 000 euron suuruinen, kertaluontoinen avustus yksinyrittäjälle. Sen saamisen ehtona on, että yrittäjän taloudellinen tilanne on heikentynyt nimenomaan koronaviruksesta johtuen. 

Työ- ja elinkeinoministeriö on satsannut maanlaajuiseen koronatukeen yhteensä 250 miljoonaa euroa. Sitä haetaan yrityksen kotipaikkakunnasta. 

Evijärvellä hakemuksia on tullut kuntaan viitisentoista. Valtaosalle on jo tehty myönteinen päätös, kertoo kunnanjohtaja Teemu Kejonen. 

–Haku valmisteltiin kunnan omana toimintana ja yhteistyötä on tehty muun muassa tilitoimistoyrittäjien ja Evijärven Yrittäjät ry:n kanssa, Kejonen sanoo. 

ENSIMMÄINEN tukea hakenut ja saanut yksinyrittäjä oli perinteisiä hirsilatoja valmistavan SödeFixin Anssi Söderling.

Kevät on normaalisti Söderlingin yritykselle tärkeää sesonkiaikaa, kun nurmikko alkaa vihertää ja ihmiset heräävät tekemään hankintoja pihoihinsa. Tänä vuonna se on kuitenkin mennyt pahasti mönkään.

–Ihan hyvin oli ehtinyt tulla kyselyitä, mutta sen jälkeen, kun koronasta alettiin uutisoida isosti, alkoi tulla tilausten peruutuksia. Jo viime syksynä sovittuja tilauksia peruutettiin. Melkein kuukauteen en saanut yhtään yhteydenottopyyntöäkään, hän kertoo.

Hän kertoo ymmärtävänsä kyllä sovittujen tilausten peruuttajia.

–Jos molemmat töissäkäyvät ihmiset taloudesta lomautetaan, niin monelle tulee haastavia aikoja.

Hän sanoo myös, että median negatiivinen uutisointitapa koronasta on ollut omiaan haittaamaan myyntiä.

–Kun uutisissa ei ole puoleentoista kuukauteen ollut ainuttakaan positiivista asiaa, vaan koko ajan lietsotaan pahinta ja heitellään arvioita siitä, että tämä voi kestää kolmesta viikosta viiteen vuotta, niin kyllä se tarttuu ihmisiin. Ymmärrän kyllä, että ihmiset haluavat ensimmäisenä lykätä puuladon kaltaisia hankintoja, jotka eivät ole aivan pakollisia.

Yksinyrittäjän tuen hakuprosessi oli hänen mielestään helppo — tilitoimisto Aito-palvelu teki valmiiksi tarvittavat liitteet, jolloin Söderlingin tehtäväksi jäi vain kunnan sivuilta löytyneen kaavakkeen täyttäminen.

AIVAN viime aikoina Söderling on alkanut taas saada jonkin verran kyselyitä tuotteistaan.

–Olen saanut muutamia kauppoja sovittuakin — tosin vasta heinä-elokuulle.

Sillä aikaa yksinyrittäjän tuki tarjoaa ainakin pientä ensiapua.

 –Kyllä siitä apua on. Olen pystynyt kuittaamaan sillä vakuutus-, YEL- ja tilitoimistomaksuja, jotka on pakko hoitaa, vaikka ei myyntiä olekaan. En tiedä, pelastaako loppukädessä niin pieni avustus yrityksiä, mutta tietysti kaikki kotiinpäin tuleva raha auttaa.

Hän sanoo kuitenkin olevansa kaiken kaikkiaan ihan toiveikas, että hänen yrityksensä selviää vaikeista ajoista.

–Keväälle ja kesälle tekemäni investointisuunnitelmat on pitänyt panna jäihin. Nyt pitää mennä vanhan kaavan mukaan, minimoida kulut, sinnitellä ja toivoa, että syksy paikkaa sen, mitä nyt keväällä menetän. Ei kuluttajien tarve kuitenkaan ole minnekään lähtenyt, se on vain vähän siirtynyt eteenpäin.

Itse hän ei ole laittamassa lappua luukulle. Hän toivoo, että kotona jumissa elävillä ihmisillä olisi nyt aikaa keskittyä oman pihamaansa suunnitteluun.

–Täytyy vain löytää toisenlaista asiakaskuntaa. Sellaisia ihmisiä, joiden taloutta ei kaada esimerkiksi ladon ostaminen minulta tai joltakulta muulta pienyrittäjältä.

KUNNANJOHTAJA Teemu Kejonen kertoi, että vaikka korona vaikuttaa yrityksiin myös Evijärvellä, niin ainakin vielä maaliskuun lopun osalta tilanne vaikutti kunnassa työllisyyden näkökulmasta kohtuullisen hyvältä. Maaliskuun lopun työllisyystilanteessa Evijärvi oli maakunnan selkeästi paras kunta (5,7 prosenttia). Muun muassa Alajärvellä ja Lappajärvellä työttömyys kipusi yli kymmenen prosentin.

Maaliskuun lopussa evijärveläsiyrityksissä oli 23 lomautettua, mikä on Kejosen mukaan varsin pieni määrä.

–Atenoon olin yhteydessä, ja siellä ei toistaiseksi vaikuttanut olevan lomautuspainetta. Yleisellä tasolla lomautustilanne voi toki muuttua ja lomautusten määrä kasvaa tilanteen jatkuessa mutta tällä hetkellä Evijärvellä ei vaikuta olevan laajasti lomautuksia käytössä yrityksissä, hän kertoo.

–Tilanne vaikuttaa valtaosaan yrityksiä, ja vaikutukset vaihtelevat toimialoittain suuresti. Muun muassa ravintolathan joutuivat lopettamaan toiminnan muilta osin kuin noudettavien ruokien osalta. Esimerkiksi Tuu-Het on kokonaan kiinni.

Hän sanoo, että toistaiseksi yksinyrittäjien tuen hakijoiden määrä Evijärvellä on vielä kohtuullinen.

–Yleisellä tasolla näyttää olevan selvä tarve kaiken kokoisten yritysten tukemiseen, ja varmasti tarve entisestään syvenee, kun tilanne pitkittyy.

Yksinyrittäjien tukeminen nähdään Evijärvellä tärkeäksi asiaksi, ja se on vahvasti kuntastrategian mukaista.

–Varsin rajallisilla resursseilla toimittaessa yksinyrittäjien tuki saatiin omana työtä notkeasti valmisteltua haettavaksi, ja ensimmäiset päätökset siitä on jo tehty ja tuki maksettu yrittäjien tileille.

Tukiasioita hoitava yhdyshenkilö kunnassa on kehittäjäkoordinaattori. Pääosin hakemuksia käsittelevät hän ja kunnanjohtaja. Päätökset tekee kunnanjohtaja tai varahenkilönä hallintopäällikkö.

–Erityisen hyvää yksinyrittäjien tuessa on, että se on helposti haettavissa, ja myös käsittelyprosessissa on mahdollisimman vähän byrokratiaa. Näin rahoituksesta saadaan tehtyä mahdollisimman nopeasti päätös, ja tukea tarvitsevat yritykset saavat tuen mahdollisimman nopeasti, Kejonen sanoo.

–Surullista on jos muuten kannattava yritys joutuu koronakriisin vuoksi lopettamaan toimintansa. On tärkeää, että valtion tasolla löydetään tehokkaita keinoja varmistaa, että yritykset selviävät mahdollisimman vähin vaurioin koronakriisin läpi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.