Luontoviisautta vapun viettoon

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Eteläisessä Suomessa ongelmia voi tulla siitä, että vapun puistopiknikit siirretään luontoon. Tästä syntyy liikenneruuhkia, turvavälejä ei voida pitää, ja roskaaminen muodostuu ongelmaksi. Etelä- ja Keski-Suomessa on myös laajalti voimassa ruohikkopalovaara, jolloin tulistelu on kielletty.

Pohjois-Pohjanmaan retkikohteissa polttopuun kulutus on ollut paikoin kova. Puuliiterit ovat paikoin tyhjentyneet ja hätäisimmät retkeilijät ovat jopa repineet maapuista sytykkeitä nuotioon. Tämä ei ole sallittua. Paikoin maastoon on ilmestynyt laittomia nuotiopohjia. Vaikka alueella ei olisi ruohikkopalovaara voimassa, lumettomilla mailla on syytä olla todella varovainen retkikeittimienkin käytössä. 

Kaikki seikat huomioiden, pandemiatilanteen vuoksi vapun herkut kannattaa tehdä valmiiksi kotona. Netissä on tähän paljon hyviä ohjeita.

Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla on vielä korkeat hanget. Pohjoisemmassa Suomessa eräillä alueilla, kuten Kuusamon Valtavaaralla, on tehty koronarajoitusten aikaan ilkivaltaa: kävijät ovat murtaneet auki tupia, jotka on suljettu koronariskin takia. Metsähallitus muistuttaa, että tuvat on suljettu kävijöiden turvallisuuden takia, sillä ahtaissa tuvissa virus voi tarttua herkästi.

Pitkä viikonloppu ja lämpiävä kevät innostaa myös lähtemään yönyliretkille. Retkelle tulee ottaa mukaan oma majoite: teltta tai riippumatto.

Luonto ja toiset huomioon ottamalla kaikki viihtyvät

Ethän roskaa. Vastuullinen retkeilijä kantaa roskat mukanaan pois, tupakantumpeista lähtien. Retkeilijästä ei pitäisi jäädä jälkeäkään luontoon. 

Korona-aikaan kannattaa noudattaa reittien ohjeellisia kulkusuuntia, jos ne on määritelty. Näin vastaantuloliikennettä on polulla mahdollisimman vähän. Pysy merkityillä reiteillä tai tarkista rajoitusalueet retkikohteesi sivuilta osoitteesta luontoon.fi.

Koirat ovat lämpimästi tervetulleita luontoon, mutta hihnassa luonnonvaraisten eläinten pesimärauhan kunnioittamiseksi. Kanssaretkeilijät eivät välttämättä halua jakaa retkihetkeään koirien kanssa, joten taukopaikoilla koirat on hyvä kytkeä kauemmas eväiden nauttimispaikoista.

Mukavia ulkoiluja!

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.