Lappajärvi siistiksi ensi viikolla

Julkaistu:

Aihe:

–Mietimme aluksi, että perutaanko siivoustalkoot, mutta päätimme ne sitten kuitenkin järjestää, toteaa Lappajärven kunnan ympäristösihteeri Eeva-Maija Savola.

–Siivousta tehdään ulkona ja pienissä ryhmissä. Kun turvavälit muistaa säilyttää, siivous voidaan järjestää tänäkin vuonna.

Savola sanoo, että jokakeväiset siivoustalkoot ovat kuuluneet kunnan vuosikelloon jo pitkään.

–Aloitin työt kunnassa vuonna 1988, ja siitä asti ainakin kevätsiivous on järjestetty. Kyseessä on siis todella pitkä perinne.

Siivoustalkoot ovat lappajärveläisille tärkeitä. Savola kertoo, että joka vuosi siivouspusseja kysellään. Niin on ollut tänäkin vuonna.

–Osanotto ei välttämättä aina ole hirveän suuri, mutta jokaisessa kylässä ainakin joku on siivonnut, kun täysiä roskapussukoita löytyy teiden varsilta.

KUNTA tekee siivouksessa yhteistyötä Tielaitoksen kanssa. Tielaitos toimittaa roskapussit, ja noutaa ne täysinä takaisin.

–Siivoussäkkejä pyydetään joka vuosi, ja niitä toimitetaan satakunta. Kyläläiset noutavat ne kunnantalolta, tai sitten säkkejä toimitetaan valmiiksi tiettyihin paikkoihin.

Korona mutkistaa hieman jakokuviota, koska kunnantalo on suljettuna.

–Kunnantalon edestä, postilaatikkojen vierestä pusseja voi kuitenkin hakea.

Savola kuitenkin muistuttaa, että hamstraamaan ei pidä alkaa.

–Jokainen osallistuja voi ottaa 1–2 pussia, kylätoimikunnan edustajat voivat halutessaan toimittaa isompia määriä kyläläisten käyttöön. Toivoisin, että siivoojat ilmoittaisivat minulle, missä siivotaan, jotta osaamme hakea pussit pois.

Aiempina vuosina kunta on ilmoittanut virallisen talkoopäivän, mutta nyt siivousta voi harrastaa kukin omaan tahtiinsa viikon 19 ajan.

–Parina viime vuonna siivouspäivä on ollut tietty lauantai. Viime vuonna silloin sattui satamaan lunta, joten talkoopäivä meni hieman mönkään. Nyt ihmiset voivat päättä itse, milloin siivoavat. Pussit kerätään pois viikolla 20.

SAVOLA sanoo, että Lappajärven kylät ovat tasaisesti hoitaneet siivousta. Yksikään yksittäinen kylä ei ole noussut toista ahkerammaksi.

–Kaikenlaista roskaa ja romua kerääntyy, joten aktiivisia siivoojia tarvitaan, Savola muistuttaa.

Samalla hän muistuttaa, että jätteiden hävittäminen on hoidettava asianmukaisella tavalla.

–Niiden polttaminen energiaksi ei ole suotavaa, vielä vähemmän niitä saisi polttaa tynnyrissä omassa pihassa.

Siisteys on kunnan imagon kannalta tärkeää. Savola toteaa, että Lappajärvi on matkailupitäjä.

–Kuntalaisten ja vieraiden kannalta on mukavaa, että paikat pysyvät puhtaina.

Vastuu pitäjän siisteydestä on jokaisen kuntalaisen vastuulla.

–Aikuisten pitäisi opettaa, ettei karkkipapereita viskota autosta ulos. Jos on saanut kannettua karkit kaupasta, samalla vaivalla jaksaa kyllä kantaa roskat roskikseen. Ei ole suuri vaiva olla heittämättä roskia ulos.

Siivouksen mestaritekijä

ITÄKYLÄSSÄ asuva Marko Mäntylä on siivonnut Lappajärveä jo seitsemän vuoden ajan. Hän kävelee työmatkansa, joka on noin 15 kilometriä suuntaansa. Samalla hän kerää vastaantulevia roskia.

–Kaikki lähti siitä, että piti saada painoa alaspäin. Kun kävellessäni näin roskia, ajattelin muuttaa harrastuksen hyötyliikunnaksi.

Vuosien varrella Mäntylä on nähnyt tienreunustoilla monenlaista.

–Kahvinkeitintä ja mikroaaltouunia, mutta suurin osa on paperiroskaa. Tupakka-askeja ja nuuskapurkkeja.

ROSKIEN määrä on yllättänyt Mäntylän.

–Sitä voi vain ihmetellä, kuinka paljon tavaraa heitetään luontoon. Kerään vuosittain noin 140–160 ostoskassillista roskaa.

Vinkantien ja Sahin risteyksestä Mäntylä keräsi peräkärryllisen roskaa.

–Ehkä tässä on taustalla ihmisten välinpitämättömyys. Pitäisi kuitenkin muistaa, että meillä on vain yksi luonto. Kun se otetaan pois, meillä ei ole mitään.

Jokainen voi osallistua ympäristötalkoisiin. Mäntylä kannustaa ulkona liikkuvia ihmisiä pitämään mukanaan muovipussia, johon voi kerätä maahan heitettyä roskaa.

–Roska päivässä -asenteella pääsee pitkälle.

Siisteydellä on väliä myös kunnan imagolle.

–Lappajärvestä puhutaan mökki- ja lomakuntana. Yksi kunnan käyntikortti on, että tienvarret ovat siistit. Yleisilmeen pitää olla hyvä. On valitettava totuus, että roskan määrä on käsittämätön.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.