Kuntajakoselvitykseen lähdöstä täpärä äänestys

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Kaupunki kannattaa Eero Laesterän määräämistä selvitysmieheksi. Kokoomuksen, Kd:n, Sdp:n ja Vasemmiston valtuutetut olivat kielteisellä kannalla. Kuntajakoselvityksen puolesta äänesti 18 valtuutettua, 16 sitä vastaan. Mukaan neuvotteluihin ovat lähdössä Perho ja Karstula, joka kokee tärkeänä säilyttää Kyyjärvi osana Keski-Suomea.

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen kertoi, että Kyyjärvellä on noin 1300 asukasta. Viime vuonna kauppakeskus Paletin tasearvon alaskirjaus, 1,7 miljoonaa euroa, ja Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n lainatakausten realisoituminen, 2,2 miljoonaa euroa, painavat sen taloutta. Konsernilainaa on noin 16 ja kunnan omaa noin 11 miljoonaa euroa.

–Tavoite on, että Eero Laesterä laatii yhdistymissopimuksen lokakuuhun mennessä, VM käsittelee asian ja kuntaliitos tulee voimaan 2022 alusta.

Kuntaliitoksen tiimoilta virisi vilkas keskustelu, jossa Jukka Joensuu (kok.), Olli Ketola (vas.), Pentti Joensuu (kok.) suhtautuivat liittymisen aiheuttamiin taloudellisiin riskeihin epävarmoina aikoina suurella varauksella. –Valtuuston päätökset eivät saa vaarantaa Alajärven toimintaympäristöä ja kaupunkilaisten palveluita, Jukka Joensuu täsmensi. Olli Ketola ei nähnyt hyötynäkökohtia: –Väestömäärän kasvu kustannuksiin verrattuna on kallis sijoitus.

Hallituksen puheenjohtaja Esko Rintamäki totesi, että selvitykseen kannattaa lähteä, koska se ei sido mihinkään ja sieltä saisi omaan talouden suunnitteluun hyödyllistä taustatietoa. –En näe selvitykseen osallistumisessa mitään riskiä.

Hän mainitsi etuna Kyyjärven alueen suuremmat yritystuet. Jukka Pekka Matintupa (sd.) piti mahdollisen liitoksen etuna sitä, että soten tullessa alueen väkiluku olisi mahdollisimman suuri, muttei uskonut valtiolta olevan tulossa kovin isoja rahoja kuntaliitokseen. Raimo Vistbacka (sin.) arveli, että selvityksestä kieltäytyminen voisi tulla myöhemmin vastaan kielteisenä asiana. Myös hän nosti esille sote-näkökulman. –Tällä hetkellä Alajärvi on keskeisessä asemassa valmisteluryhmässä. Oikeilla toimilla voisimme saada jonkinlaisen aseman tulevassa sotessa. Etäisyyksillä on merkitystä.

–Lyhytaikainenkin väkimäärän kasvu muuttaisi eduskuntavaalien ehdokasasettelun painoarvoa, jolloin Järviseudulta saataisiin helpommin ehdokas läpi, arveli Antti-Kalle Levijoki (kesk.).

VALTUUSTOLLE tuotiin tiedoksi Rantakodin taloudellinen loppuselvitys. Kustannukset jakautuivat kolmelle vuodelle niin, että kokonaiskustannukset olivat 1,59 miljoonaa euroa, johon Aran avustusta saatiin 458 764 euroa. Avustus oli 570 000 euroa odotettua pienempi.

Valtuusto hyväksyi lisämäärärahan teknisen toimen investointiosaan, koska siitä oli jäänyt pois maininta Hoiskon koulun keittopadasta (15 000 euroa), koulukeskuksen yhdistelmäuunista (18 000 euroa) ja Lehtimäen keskuskeittiön pataryhmästä (28 000 euroa). Määräraha katetaan tarvittaessa lisälainanotolla.

Lehtimäen lääkärintalo päätettiin laittaa uudelleen myyntiin huutokauppa.com-sivustolle purkukuntoisena 5 000 euron lähtöhintaan. Ensimmäisellä myyntiyrityksellä siitä saatiin 6 000 euron tarjous, jonka valtuusto päätti hylätä. Yksityinen kiinteistönvälittäjä markkinoi kiinteistöä syyskuusta helmikuuhun saamatta tarjouksia. Kokoomuksen valtuustoryhmä esitti, että kohteelle ei laiteta pohjahintaa ei. Esitys äänestettiin kumoon 27–7.

Lappajärven kunnanhallituksen päätös myöntää Esko Leväniemelle ero perusturvalautakunnan jäsenyydestä sekä Ville Ala-ahon valinta hänen tilalleen lautakunnan II varapuheenjohtajaksi jäljellä olevaksi toimikaudeksi tuotiin valtuustolle tiedoksi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.