Yrittäjä ei jäänyt pyörittelemään peukaloitaan: Välilaskusta lounas suoraan kotiovelle

Yrittäjä Jouni Niemelä päätyi toimittamaan lounasannoksia suoraan Välilaskun keittiöstä asiakkaan ovelle, kun rinnekausi loppui kesken kaiken. –Tässä tarvii vain aikaa ja lämpöastiat autoon, hän totesi.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

LASKETTELUKAUSI päättyi suomalaisissa laskettelukeskuksissa ennen aikojaan. Vimpelin Lakiksella asiakasvirran supistuminen alkoi näkyä jo helmikuussa koulujen muutettuaan käytäntöjä retkimaksujen suhteen. –Yhdenvertaisuusvaatimus vei asiakkaita, isoja kouluja jäi pois laskettelureissuilta. Pienemmissä kouluissa, joissa on toimiva vanhempainyhdistys, joka maksoi omavastuun, vaikutus oli pienempi, kertoo yrittäjä Jouni Niemelä.

Sitten iski korona. –Siinä katosi lähes kolmasosa kauden liikevaihdosta. Kouluja ja isoja ryhmiä perui tulonsa, viikonloppuasiakkaat vähenivät ja kevätkokouksia peruttiin. Rinne oli viimeksi auki pääsiäisenä, yhden päivän.

Niemelän suunnitelmissa oli järjestää kevään aikana ravintola Välilaskussa erilaisia teematapahtumia, muun muassa burgerpuffet. Pakastimet olivat täynnä ruokaa. Hän päätti aloittaa lounasaterioiden valmistamisen ja kotiinkuljetuksen kymmenen kilometrin säteellä keskustasta. –Olen joutunut nyt kyllä ostamaankin ruokatarpeita, hän toteaa. –Tukuissa on vielä kuivatavaraa hyvin, mutta jos eineksiä haluaa, hyllyt ovat paikoin jo tyhjiä. Onneksi niille ei ole itsellä tarvetta.

Lounaspalvelu aloitti jo maaliskuun puolella. Niemelä ilmoittaa seuraavan päivän menun somessa ja ruoka tilataan valmiiksi samana päivänä, jolloin hän voi valmistaa juuri oikean määrän ruokaa. Kala, liha ja ruskeat kastikkeet maistuvat vimpeliläisille hyvin. –Kanalle ja hernekeitolle ei näköjään ole niin paljon kysyntää.

Suurin osa hänen asiakkaistaan on kotonaan työskenteleviä keski-ikäisiä tai eläkeläisiä.  –Oletin, että työpakkaruokailuja olisi ollut vähän enemmän, mutta ihmiset vievät ilmeisesti omia eväitä tai kaupasta valmisruokia.

Vimpelissä valmiin, lämpimän lounaan tarjonta on kaventunut ravintoloiden sulkemisen jälkeen muutamaan toimijaan.

MONI on jo kysynyt, jatkuuko palvelu poikkeusolojen jälkeen. Se riippuu ihan asiakasmääristä. Jos asiakkaita riittää, mikä ettei. Eipä tässä muutakaan tekemistä ole.

Niemelän kesäbisnes, Lappajärvessä liikennöivä Veannetar, pysyy talviteloilla, jos asiakasvirrat pysyvät poissa. Siihen vaikuttaa kesäteatterin toimintasuunnitelma.

–Kylätalotalkoissa aion olla mukana niin paljon kuin pystyn. Se yritetään saada kesän aikana mahdollisimman valmiiksi. Purkaminen vie isoimman osan ajasta, hän arvelee.

Investoinnit Lakiksen osalta jäävät tänä kesänä minimiin. –Lumetustykkien vesilinjoja muutetaan. Alamäkipyöräilyä haluaisin kehittää, mutta siihen tarvisin rahaa, en mitään konsultointia. Kausikorttikampanja käynnistynee ensi kuussa.

Heinäkuulle suunnitellut porrasjuoksun SM-kisat siirtyvät ensi kesälle. –Ne voisi pitää periaatteessa syksylläkin, mutten usko, että saamme sinne sponsoreita. Seuraavana kesänä on varmasti jo lavakin valmiina, mikä palvelee iltaohjelman esittäjiä.

Niemelän toinen bisnes, kierrätysmetalli, kärsii sekin koronaepidemiasta. –Metallin hinta on alhaalla. Siihen vaikuttaa aina heti kaikki ennen kuin muualle.

NIEMELÄ toteaa, että ruokaravintoloille koronan aiheuttamat poikkeusolot aiheuttavat katastrofaalisen tilanteen. –Sitä ei noutoruoka paikkaa. Sama koskee kaikkea matkustamiseen liittyvää palveluntuotantoa. Uskon, että ensi vuonna näkyy lisäys kotimaan matkailussa. Nyt pitäisi markkinoida patikointireittejä ja muita mahdollisuuksia, joita omalta alueelta löytyy.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.