Vessapaperi ei ole valuuttaa

Vessapaperi ei ole edelleenkään valuuttaa, vaikka jotkut mediatahot yrittävät maalata pandemian maailmanlopuksi. Sitä se ei ole.

Kun tieto koronaviruksesta tuli, kaikki emme ottaneet sitä tosissamme. Nyt, viikkoja myöhemmin, tilanne on toinen. Olemme kokeneet ensishokin sekä tappion tunteen ja nyt olemme menossa kohti sopeutumista ja selviytymistä. Selviytymisvietti on vahva meissä jokaisessa. Jokainen meistä yrittää ajatella toimeentuloa, huomista sekä elämää myös pidemmälle. Olemme hyväksyneet tilanteen, vaikka se tuntuukin hyvin epäreilulta ja väärältä. Kriisi iski pahimpaan aikaan, mutta onko ikinä pandemialle sitä oikeaa tai sopivaa aikaa? Ei ole. Useimmiten se iskee yllättäen kuten nytkin. Valitettavasti nopeammalla reagoinnilla olisivat vaikutukset jääneet paljon pienemmiksi.

Tilannetta on kuitenkin turha alkaa nyt murehtimaan. Se on mitä se on. Jälkipyykkiä tilanteesta käydään varmasti pitkään ja toivottavasti osalliset saadaan vastuuseen. Se ei ole kuitenkaan meidän murheemme tällä hetkellä.  Viruksesta huolimatta nyt täytyy elää ja yrittää kaikkensa, jotta oma toimeentulo on turvattu. Toivon että yhteistyökumppaneiden kesken syntyy uusia ajatuksia ja tuotteita tai palveluita, jotka ovat myyntikunnossa heti pandemian jälkeen. Myös kuluttajat ovat avainasemassa, jotta talous nousee tästä sudenkuopasta. Ei ole kenenkään etu, jos pienet tai paikalliset yritykset kaatuvat. Tällä hetkellä vastakkainasettelua tulisi välttää kaikin tavoin ja pyrkiä kohti yhteistä hyvää. Yhdessähän tästä selvitään, eikä yksin. On tervettä pitää mieli avoinna ja suunnitella uutta toimintaa tulevaisuuden varalle.

Syyttelyn sijasta tulisi keskittyä esimerkiksi kouluttamaan itseään lisää, oppia uutta ja aloittaa tai jatkaa omia projekteja. Monet oppilaitokset tarjoavat ilmaisia verkko-opintoja työttömille ja lomautetuille. Lisäksi verkko on pullollaan laadukkaita webinaareja ja koulutuksia. Meillä on nyt aikaa kehittää omia kykyjä ja toteuttaa omia, henkilökohtaisesti tärkeitä asioita. Jos huomaa, että suurin osa päivästä menee uutisten lukemiseen ja murehtimiseen, kannattaa miettiä omia prioriteetteja ja keskittyä hallitsemaan niitä asioita, joihin oikeasti voi vaikuttaa. Olen huomannut, että omat stressitasot saa hyvin nousemaan, mikäli yrittää hallita sellaisia asioita, joihin ei voi mitenkään vaikuttaa. Verkko on täynnä hyvin kyseenalaista materiaalia ja disinformaatiota koronaviruksesta, joten jos luet paljon uutisia, suosittelen lähdekritiikkiä.

Vessapaperi ei ole edelleenkään valuuttaa, vaikka jotkut mediatahot yrittävät maalata pandemian maailmanlopuksi. Sitä se ei ole. Totta on, että elämä on muuttunut, mutta ei vielä liian radikaalisti. Täytyy vaan pysyä ajan hermolla ja ottaa kaikki irti tästä.  Positiivisuudella ja rakkaudella tästä selvitään. Vihalla ja syyttelyllä tulee vain eripuraa ja katkeruutta. Käydään jälkipyykkiä sitten yhdessä kaiken tämän jälkeen.

Eetu Puntala, Lappajärvi

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.