Perusturvan kehittämisraportti julki lähiaikoina

Marja-Leena Laakso, Juho Savola, Jouni Herrala ja Harri Hänninen allekirjoittivat Keskustan ryhmäesitykset ennen kokouksen alkua.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

PERUSTURVAN talousarvioylitykset tuotiin Vimpelin valtuustolle tiedoksi. Kunta pysyi budjetissa hyvin lukuun ottamatta sotea, jossa erikoissairaanhoito, hoito ja hoiva sekä sosiaalipalvelut ylittyivät isommin, totesi kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli. Tällä hetkellä Eero Laesterä ja Perlacon Oy tutkivat Järvi-Pohjanmaan perusturvan toimintaa ja arvioivat, voitaisiinko jotain voida paremmin. Raportti valmistuu pääsiäisen jälkeen. –He ovat tutkineet kymmeniä erilaisia esimerkkejä sotepalveluiden järjestämisestä, ja voivat antaa kontrastia siitä, missä olemme huonompia kuin muut ja missä voimme tehdä rakenteellisia muutoksia.

Harri Hänninen (kesk.) totesi, että miljoonan euron sote-kustannusten nousu vuodessa on hurja. –Rakenteita on mietittävä. Tähän kustannustasoon meillä ei ole varaa.

Anne Niemi (kesk.) sanoi, että hoidon ja hoivan tarve on ollut kasvussa, samoin Vimpelin korkea kuolleisuus näkyy akuuttiosaston hoitopäivien määrissä. Marja-Leena Laakso (kesk.) kiinnitti huomiota kuntoutuskäyntien suureen määrään. Valtuutetut toivoivat edelleen selkeitä vastauksia siihen, kuinka Vimpelin sote-kulut tuntuvat olevan Alajärveä ja Lappajärveä kalliimmat monelta osalta. Laskutukseen kaivattiin selkeyttä ja kulukertymään läpinäkyvyyttä sekä ajantasaisuutta, etteivät budjetin ylitykset pääse enää yllättämään.

Pasi Sova (Haloo) esitti teknisen lautakunnan pelmauttamista samaan malliin ja Hänninen totesi, että sivistyslautakunnan toiminnan voisi käydä niin ikään läpi. –Meillä on vain vähän aikaa tasapainottaa talous.

Asian käsittely jatkunee kunnanhallituksessa.

HALOO Vimpelin valtuustoryhmä teki aloitteen, että kunnanhallituksen päätöksestä huolimatta kunnan tiloissa vuokralla olevilta palvelualan yksinyrittäjiltä poistettaisiin vuokra kolmelta kuukaudelta. –Vuokrien lykkääminen on vain ongelmien siirtämistä. Helsinki on päättänyt olla perimättä vuokria kesäkuuhun saakka, automaattisesti. Miksi mekin emme voisi tehdä niin? Meillä menetys vuokratuloina olisi 5 400 euroa. Sen voi kestää, mutta voimmeko kestää näiden yrittäjien katoamisen palvelukentästä? Kunta haluaa profiloitua yrittäjämyönteisenä, totesi aloitteen esitellyt Terhi Honkonen.

Asiasta virisi vilkas keskustelu.

KESKUSTA teki kaksi valtuustoesitettä: että Venla ja Väinö -kodin hoito kilpailutetaan ja perusturvalle esitetään, että myös palveluiden hoito kilpailutettaisiin sekä valmisteltaisiin kunnan kokouksiin osallistuminen etäyhteyden välityksellä niin käytännön kuin hallintosäännönkin osalta. –Ajatus on selvittää Venlan ja Väinön hoidon ja hoivan toiminnan kilpailuttamisen kautta mahdollisesti saatavat toiminnalliset ja taloudelliset hyödyt. Muita hoidon ja hoivan selvitettäviä toimintoja voisivat olla esimerkiksi kotihoito ja muut kotiin vietävät palvelut, Anne Niemi totesi. –Tämä helpottaisi myös kustannusten ennakoitavuutta.

Kyselytunnilla valtuutettuja puhututtivat sivistystoimen lomautukset.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.