Ympäristöministeriö on tuplannut vuoden 2020 rakennusperintöavustukset

Julkaistu:

Aihe:

Tänä keväänä jaettavaa hoitoavustusta on ollut mahdollisuus hakea viime syksynä. Avustuksia voidaan myöntää rakennusten ennallistavien korjaustöiden lisäksi myös pihapiirin tai muun kulttuuriympäristön hoitoon ja vaalimiseen liittyviin töihin. Uusi haku on taas tämä vuoden syksyllä.

–Avustushakemusten ensisijaisuusjärjestys käsitellään Kulttuuriympäristön hoidon yhteistyöryhmässä, joka koostuu ELY-keskusten ja maakuntamuseoiden, eli nykyisten aluevastuumuseoiden asiantuntijoista, kertoo ylitarkastaja Juhani Hallasmaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Myöntöpäätösten arviointiperusteena käytetään korjauskohteiden kulttuurihistoriallista arvoa ja merkitystä osana kulttuuriympäristöä, kaavasuojelua, korjaustoimenpiteiden kiireellisyyttä sekä avustushakemuksen sisältöä ja hakemuksessa esitettyjä toimenpiteitä.

Vuoden 2020 avustushakemuksia jätettiin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle yhteensä 62 kappaletta ja hakemukset jakautuivat melko tasaisesti Pohjalaismaakuntiin. Jätetyistä hakemuksista 18 kpl koski valtakunnallisesti arvokkaissa kulttuuriympäristöissä (RKY-alueille) sijaitsevia rakennuksia ja 7 valtakunnallisesti arvokkailla maisema-alueilla sijaitsevia kohteita. 

–Avustuksia on voitu myöntää vuosittain noin puolelle jätetyistä hakemuksista ja määrärahan korotus mahdollistaa tänä vuonna aikaisempaa suurempien avustusten myöntämisen yksittäisille kohteille. Hakemuksia koskevat avustuspäätökset pyritään tekemään huhtikuun aikana ja päätöksistä ilmoitetaan hakijoille, joko sähköisesti tai kirjeitse, Hallasmaa jatkaa.

Vaikka kulttuuriympäristön hoitoon varatut avustukset ovat korotuksesta huolimatta melko vaatimattomia, niillä on suuri merkitys myös Pohjalaismaakuntien rakennusperinnön säilymiselle, mikä selviää vuoden 2018 lopussa valmistuneesta Ympäristöministeriön tilaamasta avustusten vaikutuksia koskevasta selvityksestä, johon voi tutustua tarkemmin linkin Rakennusperintöavustusten taloudelliset vaikutukset kautta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.