Evijärvellä ei mitään syytä hamstrata lääkkeitä

Ei ole mitään syytä hamstrata lääkkeitä, Evijärven apteekkari Susanna Kohtanen kertoo. Arkistokuva.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVEN apteekkari Susanna Kohtanen kertoo, että ainakaan hänen apteekissaan ei ole ollut koronaepidemiaan liittyviä lääkkeiden saatavuusongelmia. Lääkkeitä on saanut koko ajan ”ihan hyvin”.

–Ei ole mitään syytä hamstrata lääkkeitä, hän toteaa. –Normaaleja saatavuusvaikeuksia on ollut joidenkin tuotteiden kohdalla, mutta niin on ollut jo muutaman vuoden ajan. Koronatilanne ei ole mitenkään pahentanut sitä. Koska liikkumista tulisi välttää, kannattaa apteekkiostoksia kuitenkin keskittää samalle asiointikerralle.

Hän kertoo, että viime aikoina on kyllä haettu paljon desinfiointituotteita, kuten käsidesejä, ja perussairauksien lääkkeitä. Jonkin verran on mennyt särkylääkkeitäkin, mutta niitä ei ole Evijärvellä hamstrattu merkittävissä määrin, toisin kuin muualta Suomesta on välillä uutisoitu.

Myös paljon puhuttuja käsidesejä on tilauksessa koko ajan. Viime viikolla ne olivat loppu, mutta Kohtanen arveli, että tällä viikolla niitä on varmasti taas saatavilla.

HÄN muistuttaa myös, että ilmankin käsidesiä pärjää.

–Tehokas, yli 20 sekuntia kestävä saippuakäsipesu on se tärkein asia virukselta suojautumiseen. Käsidesi on hyvä varotoimenpide sellaisissa tilanteissa, joissa ei ole mahdollista pestä käsiä. Esimerkiksi jos lähtee asioimaan, eikä ole käsienpesupaikkaa, niin silloin on tärkeää, että autossa on käsidesiä, hän sanoo. –Käsidesin käytössä ongelma on ihon kuivaminen, koska ne ovat alkoholipitoisia liuoksia. Jos niitä käyttää kovin tiheästi, käsien iho kärsii.

Käsien pesun lisäksi hyvin tärkeää on välttää kasvojen koskettelua, sillä virus leviää sormista kasvoille ja edelleen hengityselimiin.

KOHTANEN muistuttaa, että yli 70-vuotiaat ja sairautensa takia riskiryhmään kuuluvat eivät nyt saisi asioida niin apteekissa kuin kaupoissakaan tai muuallakaan.

–Olisi hyvä juttu, jos mahdollisuuksien mukaan perheenjäsenet, sukulaiset tai tuttavat pystyisivät auttamaan heitä asioinnissa, hän sanoo. –Jos läheisiä auttajia ei ole, niin esimerkiksi Evijärven kunnalla on alkanut oma kauppa-apu. Myös yksityiset taksit ja Kaksineuvoisen palveluliikenne auttavat kotiin vietävissä ruoka- ja lääketoimituksissa. Meille apteekkiin voi soittaa ja tilata lääkkeet etukäteen ja kysyä neuvoja lääkehoitoihin liittyen.

Kaikkien muidenkin, joilla on yhtään mitään hengitystieoireita, pitää välttää kaikkea asiointia ja pysyä kotona, kunnes he parantuvat.

–Emme voi tietää, kuka virusta kantaa ja tartuttaa, mutta hengitystieoireet ovat selkeä tämän viruksen mahdollinen oire.

Evijärven apteekki palvelee kuitenkin normaalisti.

–Olemme pitäneet ihan normaalit aukioloajat, aamuyhdeksästä viiteen arkisin ja yhdeksästä yhteen lauantaisin, hän sanoo. –Meilläkin on kiinnitetty hygieniaan paljon huomiota. Pyyhimme tiheästi asiakastiskejä ja ovenkahvoja, ja olemme ottaneet tiskeille käyttöön muovisuojat estämään pisaratartuntaa. Suosittelemme korttimaksua käteisen rahan sijaan.

Apteekkari kertoo keskustelleensa koronasta paljon asiakkaiden kanssa.

–Ehkä yleisin pohtimisen aihe on ollut se, että ”eihän sitä vielä täällä Järviseudulla juurikaan ole”. Olemme vastanneet, että tässä meidänkin apteekissa on käynyt viimeisen viikon aikana paljon ohikulkijoita, jotka ovat tulleet pohjoisesta tai jostain muusta suunnasta, tai olleet menossa sinne päin. Ohikulkijat käyvät huoltoasemilla, kaupoissa ja myös apteekissa, emmekä voi tietää, kuinka nopeasti virusepidemia tänne Järviseudullekin tulee. Kyllä kaikkien on nyt syytä varautua siihen ja olla huolellisia käsienpesun suhteen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.