Koivu kukkii tänä keväänä tavanomaista heikommin

Julkaistu:

Aihe:

Koivun heikohkon kukinnan taustalla ovat viime kesänä kukka-aiheiden muodostumisvaiheessa vallinneet viileät säät. Avoimilla ja lämpimillä paikoilla kasvavissa koivuissa, kuten pihakoivuissa, saattaa kuitenkin esiintyä runsaastikin norkkoja, jotka lisäävät paikallisesti siitepölyn määrää ilmassa.

Huhtikuussa koivun siitepölyä leviää maahamme kaukokulkeumana etelänpuoleisten ilmavirtausten mukana. Suomessa koivut aloittavat kukinnan tavallisesti huhti-toukokuun vaihteessa.

Hyvät edellytykset männyn luontaiselle uudistamiselle

Männylle on ensi kesänä kehittymässä koko maahan erittäin paljon käpyjä, joiden siemenet varisevat maahan keväällä 2021. Siten luontaisen uudistamisen edellytykset ovat reilun vuoden kuluttua hyvät ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Myös Kainuussa ja Pohjois-Suomessa on mahdollisuus runsaaseen ja hyvälaatuiseen satoon – edellyttäen, että tuleva kasvukausi on riittävän lämmin siementen kypsymiselle.

– Uudistamishakkuita suunnittelevan metsänomistajan kannattaa hyödyntää männyn runsas siemensato. Tämä edellyttää, että siemenpuuhakkuu ja siihen liittyvä maanmuokkaus tehdään viimeistään ensi syksynä, kertoo tutkija Tatu Hokkanen Lukesta.

Menetelmä ei sovellu viljaville metsämaille, vaan parhaiten kuivahkoille kankaille ja sitä karummille kasvupaikoille. Epäonnistumisia saattaa myös seurata, jos tiheänä kasvanut männikkö hakataan ilman väljennysvaihetta siemenpuuasentoon. Mitä väljempi hakkuuta edeltävä lähtötilanne on, sitä todennäköisimmin siemenpuissa esiintyy runsaasti käpyjä ja sitä pienempi riski siemenpuilla on kaatua tuulessa hakkuun jälkeen.

Tänä keväänä variseva männyn siemensato on Etelä- ja Keski-Suomessa heikohko ja Pohjois-Suomessa huono. Keväällä 2022 männyn siemensadon ennakoidaan olevan keskinkertainen tai sitä heikompi.

Etelä-Suomessa on nyt paljon kuusen käpyjä

Kuusen käpyjä esiintyy erittäin runsaasti Vaasa-Kuopio-Joensuu-linjan eteläpuolella. Pohjoisemmaksi siirryttäessä satotaso heikentyy nopeasti, ja maan keski- ja varsinkin pohjoisosissa kuusen käpyjä esiintyy hyvin vähän. Etelä-Suomen runsaan käpysadon ansiosta kuusen jalostetun siemenen varastot ovat saaneet mittavan täydennyksen, kun siemenviljelyksiltä on voitu syksyn aikana kerätä suuret määrät käpyjä.

Hyvä käpyvuosi tarjoaa merkittävän ravintolähteen useille siemeniä syöville eläimille, kuten oraville, käpytikoille ja käpylinnuille. Monissa käpylintujen pesissä poikaset ovat jo kuoriutuneet, ja pieni osa linnuista saattaa olla jopa lennossa. Käpylinnut aloittavat pesinnän aikaisin kevättalvella, sillä kuusen siementen variseminen alkaa jo maaliskuussa.

Keväällä 2021 varisevan kuusen siemensadon ennakoidaan olevan hyvin heikko lähes koko maassa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.