Ihmiset ensin, talous sitten

Julkaistu:

Aihe:

–Ihmisten suojaaminen on lähiviikkojen ja -kuukausien tärkein asia, sanoo puolestaan keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen.

Niin Sankelo kuin Kurvinenkin ovat yhtä mieltä siitä, että tilanne on vakava.

–Kyseessä ilman muuta rauhan ajan vakavimpia kriisejä, Kurvinen sanoo.

–Meillä on hyvä terveydenhuolto ja laadukas hallinto, joten tässä mielessä tilanne on hyvä. Vaikka suomalaisia nyt mitataankin, tästä kyllä selvitään.

–Seuraavan kahden viikon aikana luodaan pohja epidemian hoitamiselle. Silloin ulkomailta tulleiden karanteeni päättyy, ja me suomalaiset olemme tämän asian kanssa ikään kuin keskenämme, Sankelo sanoo.

Kurvinen muistuttaa, että Suomi ei ole yksin.

–Koko maailma joutuu kohtaamaan tämän epidemian, ja maailma tulee näyttämään sen jäljiltä toisenlaiselta.

KANSANEDUSTAJAT tähdentävät, että nyt on noudatettava annettuja ohjeita ja määräyksiä. Rajoitustoimenpiteet on otettava vakavasti.

–Eläkeläisväestö saattaa tuntea rajoitukset ikärasismiksi, mutta toimenpiteet perustuvat lääketieteeseen. Kun katsotaan Italian kuolleisuuslukuja, on selvää, että korona iskee vanhempaan väestöön pahemmin kuin nuorempiin. Rajoitukset eivät ole vitsejä, vaan niillä pyritään turvaamaan henkeä ja terveyttä, Kurvinen toteaa.

Samalla hän toivoo, että Järviseudun alueen järjestöt pystyisivät omalla toiminnallaan auttamaan riskiryhmiä.

–Tällä seudulla yhteisöllisyyden perinne on vahva, ja nyt sitä kysytään. Olisi hyvä, jos esimerkiksi eläkeläisille saataisiin vietyä ruoka kotiin, ettei heidän tarvitse liikkua kylillä.

–Nyt pitää välttää tarpeettomia kontakteja muihin ihmisiin. Kaupasta pitää saada ruokaa ja välttämättömät työasiat hoidetaan. Ne ovat tärkeitä, jotta talouden pyörät pyörivät edes jollain tasolla, sanoo Sankelo.

Hän myös tähdentää, että rajoitusten tarkoituksena on minimoida epidemian vaikutukset.

–Niiden avulla vältytään pahimmilta ennusteilta. Toivon mukaan tilannetta voidaan arvioida muutaman viikon päästä uudelleen.

Samalla hän tosin pitää selvänä, että valmiuslain ylläpitoa jatketaan määräajan ylitse.

–En usko, että rajoituksista luovutaan 13. huhtikuuta mennessä.

Mainos

KURVINEN vakuuttaa, että valtio tulee auttamaan kuntia.

–Kun pöly laskeutuu, valtio tulee olemaan se viimeinen laskunmaksaja.

Erityisesti pienet kunnat ovat Kurvisen mukaan tilanteesta ihmeissään.

–Kustannukset tulevat olemaan valtavia, mutta ne kompensoidaan. Tämä on se tärkein asia.

Järviseudulla on Kurvisen mielestä nyt tärkeintä suojata riskiryhmät ja varmistaa, että sote-yksiköt pysyvät toimintakykyisinä.

–Se on kaikkein tärkein asia. Ruuhkat on kestettävä, sairaalapaikkoja ja suojavarusteita on oltava riittävästi.

Kurvinen muistuttaa, että korona iskee turkiselinkeinoon.

–Kyseessä on yritystoiminta, joka kohtasi ensimmäisenä koronan vaikutukset. Turkisalalle ollaan tekemässä omaa tukipakettia.

SANKELO toivoo, että jatkossa hallituksen tiedotuslinja olisi nykyistä selkeämpi. Esimerkiksi 1.–3.-luokkien etäopiskelu on herättänyt ihmetystä.

–Toivottavasti kaikille on tullut selväksi, että opetus on ehdottomasti järkevintä järjestää etänä.

Vaikka kaikki tarmo keskitetäänkin nyt kulkutaudin torjuntaan, Sankelo muistuttaa, että myös talousasioita on mietittävä.

–Miten yritykset selviävät ja kuinka valtion toiminnat pysyvät käynnissä. Myös huoltovarmuus on pystyttävä säilyttämään.

Myös kotimaisen ruoantuotannon merkitys tulee poikkeusoloissa korostumaan.

–Se nousee arvoon arvaamattomaan.

Sankelo sanoo, että lyhyellä aikavälillä tehdyillä päätöksillä on tässä tilanteessa vaikutuksia jopa vuosikymmenten päähän.

–Tämä on kaikkien eduskunnassa vaikuttavien puolueiden asia. Nopean aikataulun johdosta tiivis yhteistyö hallituksen ja oppositiopuolueiden välillä korostuu.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.