Koronan takia ongelmiin joutuneille yrityksille on nyt tarjolla monenlaista taloudellistakin apua

Juha-Martti Kuoppala kertoo, että koronan takia ongelmiin joutuneille yrityksille on nyt tarjolla monenlaista taloudellistakin apua. Arkistokuva.

Julkaistu:

Aihe:

KAUHAVAN kaupunki ja paikalliset yrittäjäyhdistykset ovat perustaneet varautumisryhmän koronaviruksen takia ongelmiin joutuvia yrityksiä varten.

Kaupungin ja yrittäjien perustaman varautumisryhmän muodostavat yrittäjäjärjestön puheenjohtajat Alahärmästä, Ylihärmästä, Kortesjärveltä ja Kauhavalta sekä aluekoordinaattori. Kaupunkia ryhmässä edustavat hallituksen puheenjohtaja, kaupunginjohtaja ja kehitysjohtaja.

Keskiviikkona 18. maaliskuuta ensimmäisen kerran kokoontuneen varautumisryhmän tavoitteena on edistää kauhavalaisten yritysten toimintakykyä poikkeusoloissa. Ensimmäisenä tehtävänään se kävi läpi keskeiset työkalut, joita koronan takia ongelmiin joutuneilla yrityksillä on käytössään. Sellaisia työkaluja tarjoavat nyt monet erilaiset toimijat.

–Nyt on menossa shokkivaihe. Sen vuoksi tiedon täytyy kulkea eri välineissä, niin kaupungin uutiskirjeissä kuin yrittäjäjärjestöjen omissa kanavissakin, että yrittäjät saisivat tiedon erilaisista mahdollisuuksista, mitä heillä on käytettävissään, kertoo kaupungin kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala.

TORSTAINA kerrottiin, että esimerkiksi Härmän kylpylä joutuu sulkemaan ovensa toukokuun loppuun asti. Koska kuntoutukset keskeytettiin koko maassa, asiakkaat loppuivat. Samalla koko henkilöstökunta lomautettiin.

–Tilanne on vasta alussa. Nyt on meneillään shokkivaihe, joka johtuu siitä, etteivät ihmiset liiku. Suurimmat kärsijät ovat matkailu-, hotelli- ja ravitsemussektori, Kuoppala tiivistää. –Ylivoimaisesti suurimmat vaikutukset ovat matkailusektorilla, koska erilaisia tapahtumia on jouduttu perumaan.

Hän lisää, että aika näyttää, kuinka paljon viruksen seuraamukset tulevat vaikuttamaan vientiteollisuuteen.

–Tehtaathan pystyvät toimimaan niin kauan kuin tavaraa ja raaka-ainetta tulee riittävästi ja tuote saadaan toimitettua asiakkaalle.

USEAT eri organisaatiot voivat auttaa yrityksiä, jotka ovat joutuneet vaikeaan tilanteeseen koronaviruksen vuoksi.

–Apua on saatavilla eri lähteistä: paitsi neuvonnallista apua talousasioissa, myös ihan konkreettistakin apua, eli euroja. Hallitus on toiminut tässä asiassa todella kiitettävästi, ja rahaa on myönnetty näin nopealla aikataululla vaikeuksissa olevien yritysten auttamiseen, hän sanoo.

–Esimerkiksi Finnveran pk-yritysten kotimaanrahoituksen volyymiä on nostettu kahdesta miljardista 4,2 miljardiin. Jos yritys tarvitsee kipeästi vaikkapa käyttöpääomaa, ja yrittäjä tarvitsee lainalleen vakuuden, niin Finnveralla on mahdollisuus myöntää takaus pankin myöntämälle käyttöpääomalle.

Verottajakin on talkoissa mukana.

–Veroilmoituksille voi hakea lisäaikaa, ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä erityisestä syystä.

Mainos

Kun yritykselle tulee talousvaikeuksia, Kuoppala muistuttaa, että ensisijainen keskustelukumppani on silloin oma pankki.

–Pankeilta tietysti toivotaan tässä tilanteessa joustoa. Samoin joustoa toivotaan yritysten vuokranantajilta, hän sanoo. –Ota ajoissa yhteys omaan pankkiin, jos näyttää siltä, että tilanne kriisiytyy. Tällä alueella ei ole varaa menettää yhtäkään elinkelpoista yritystä.

Apukeinoja yrittäjälle

Tarpeen vaatiessa yrittäjiä kehotetaan ottamaan hyvissä ajoin yhteyttä omaan yrittäjäyhdistykseen tai Kauhavan kaupungin Kehityskeskukseen, joka suuntaa resurssejaan kriisiytyvien yritysten auttamiseen.

Myös Finnvera on käynnistänyt toimia yritysten tueksi. Sen nettisivuille on koottu tietopaketti asiasta.

Etelä-Pohjanmaan Uusyrityskeskus Neuvoa-antava neuvoo maksutta yrityksiä ja yrittäjiä, joille koronavirus on tuomassa ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Apua tarvitsevat voivat olla Neuvoa-antavaan yhteydessä puhelimitse tai varata ajan neuvontaan.

Myös Yritys-Suomen Talousapu-puhelinpalveluun on lisätty vastauskapasiteettia. Siellä ammattilaiset auttavat talousvaikeuksien kohdatessa.

Ely-keskuksen sivuilta löytyy tietoa siitä, miten muun muassa käynnissä oleviin kehittämisavustushankkeisiin ja kehittämispalveluihin voi hakea joustoa.

Business Finland on koonnut sivuilleen infopaketin, jonka tavoitteena on luoda kokonaiskuva koronaviruksen vaikutuksesta suomalaisiin yrityksiin. Sivuston kautta yritysten on mahdollista myös lähettää kysymyksiä aiheesta. Rahoituksen osalta Business Finland suhtautuu käynnissä olevien projektien projektiajan ja laina-ajan muutoksiin hyvin myönteisesti ja hakee joustavuutta kaikessa toiminnassa. Myös rahoitukseen liittyville rahoitusehdoille myönnetään joustavasti lisäaikaa.

Business Finland on myös lanseerannut kaksi uutta rahoituspalvelua lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia. Rahoitus tuli haettavaksi torstaina.

Suomen yrittäjillä on oma koronasivustonsa. Sinne kootaan uutisia, ohjeita työnantajalle, neuvontaa ja tietoa esimerkiksi korvauksien saamisesta.

Verottajakin on talkoissa mukana. Yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa, ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä. Erityiseksi syyksi lasketaan esimerkiksi sairastuminen. Jos yrityksellä on maksuvaikeuksia, voi veroille hakea maksujärjestelyä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.