Lukijan mielipideartikkeli:

Lappajärven ympäryskuntien rahahanat

Ilkka-Pohjalainen uutisoi 5. helmikuuta maakunnan tuoreita Kuntaliiton julkaisemia kuntien 2019 talouslukuja. Kunnat saavat tulonsa pääosin kantamistaan veroista sekä valtionosuuksista. Sitä kutsutaan verorahoitukseksi.   

Vimpelin asukaskohtainen verotulo oli viime vuonna noussut 230 euroa edellisestä vuodesta eli eniten eteläpohjalais- ja pohjalaiskunnissa. Toisissa Lappajärven ympäryskunnissa Lappajärven nousu oli 122 ja Alajärven 105 euroa. Vimpelin asukaskohtainen verotulo oli 3 626 euroa ja sai hopeamitalin maakunnassamme Seinäjoen jälkeen. Paljon ounasteltua kuntatalouden kriisiä vahvistaa kolmen eteläpohjalaiskunnan verotulojen jääminen edellisvuotta pienemmäksi. 

Lappajärven ympäryskunnilla oli 2019 Lappajärvellä verorahoituksella käytettävissä palvelutuotantoon asukaskohtaisesti 6 744, Alajärvellä 6 633 ja Vimpelillä 

6 345 euroa. Kuntien välinen marginaali vaikutti Vimpelissä ja Lappajärvellä miljoonan ja Alajärvellä kolmisen miljoonaa euroa suuntansa. Viime vuonna Alajärven verotulot olivat 46 prosenttia, Lappajärven 47 ja Vimpelin 57 prosenttia verorahoituksesta. Vimpelin luku on maakunnan neljänneksi paras Seinäjoen, Lapuan ja Ilmajoen jälkeen. 

Mainos

Kuntien rahoitussysteemiin kuuluu verotuloihin perustuva valtionosuuden tasaus jossa Robin Hoodin tapaan nipistetään hyvätuloisilta kunnilta, ja annetaan pienituloisille kunnille, jotta nekin voisivat hoitaa tasapuolisesti asukkaidensa peruspalvelut eli perusopetuksen ja terveydenhuollon. Taidamme trossata vähän liikaa, kun maakuntaveturina ja parastuloisena eteläpohjalaiskuntana Seinäjokikin saa tänä vuonna tasausta köyhäinapuna nuppikohtaisesti 283 euroa puhumattakaan kriisikuntaa lähentelevän Vaasan 954 eurosta. Alajärven luku on 1 005, Lappajärven 951 ja Vimpelin 731 euroa. Helsingin pormestari Vapaavuoren hammasten kiristelyä ei sovi ihmetellä, kun kaupunki joutuu tänä vuonna osallistumaan tasaustalkoisiin 373 miljoonalla eurolla.   

Kun nykyinen tasausmenettely alkoi 2010, on alajärveläinen saanut Ojalan laskuopin mukaan kuluva vuosi mukaan lukien tasausta noin 10 100, lappajärveläinen 7 480 ja vimpeliläinen 6 050 euroa. Vain mielikuvitus on rajana pohtia, mikä vaikutus noilla tasauksilla on ollut Lappajärven ympäryskuntien kuntatalouksiin. Vimpelin maakuntasarjassa 2019 hyviin verotuloihin saattaa liittyä sellainen sudenkuoppa, että 2021 laskennan pohjana on  viime vuoden verotulot, ja kun vos-tasaus on kääntäen verrannollinen verotuloihin, niin Vimpelin saama tasaus saattaa vähentyä entisestään eikä se ole kuntapäättäjistä kiinni! 

Veikko Leväniemi 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.